Здравейте драги Читатели, попълваме секцията ”Оцеляване и подготовка за извънредни ситуации” с една интересна статия, свързана със състоянията на вече случващ се военен конфликт, при който имаме голямо цивилно население, намиращо се в зоната на действия. Това е една от най-опасните хипотези, които може да се разглеждат когато обучаваме съгражданите си, които никога са намали досег с такъв сорт информация и не знаят какво да правят в такъв тип бедствени ситуации. При хипотезата ”военен конфликт” живота ви може да бъде застрашен по множество начини: може вие, или близките ви да станете жертва на отвличане, може да има бомбардировки от въздуха, може да е артилерия, може да са наземни сили дори дегизирани като част от местното население.

Най-близкият до нас такъв военен конфликт е руската агресия връз Украйна и нейното цивилно население. Станахме живи свидетели как никой не вярваше, че там ще се случи подобно нещо, но то се случи. Никой в Лвив, Киев или дори най-руският град в Украйна, Мариупол (сринат до основи) не очакваше ”най-братският си народ” да започне да хвърля бомби по цивилно население. Никой не очакваше да се случи клането в Буча, в непосредствена близост до столицата, а аз самият не очаквах 2ма мои Другари да загинат от експлозия на крилата ракета в непосредствена близост до автомобилът им…..

Има няколко основни неща, които трябва да знаете, базирам тази статия на информацията, която предоставяме като част от модул ”Превенция и планиране” на нашите обучения ”Подготовка на населението за извънредни положения, бедствия и конфликти”, но и на останалите интересни и полезни модули, които включва леко промененото тази година обучение.

Следващият такъв курс предстои на 10-11 Февруари в град Елена. Информация в линка тук.

Информацията като най-важен аспект на оцеляването в ситуация на война

Най-важното е да сте подготвени и да разгледате всички хипотетични случаи, които могат да възникнат по време на конфликт, а те са страшно много. Трябва да подготвите предварително решения. Ние защитаваме тезата, че е важно да сте наясно с известията в пресата, да следвате препоръките и указанията на силите за сигурност и да създадете протокол за действие, в случай че членовете на семейното ядро ​​не присъстват по време на събитието, или са изчезнали, или не можете да ги откриете. Препоръчително е да знаете къде можете да намерите убежище, ако напускате града (къща на познат, в провинцията или ако имате контакти в друга държава). Случи ли се подобен сорт събитие, трябва да знаете, че основните пътища и пътни артерии ще бъдат в пълен колапс, и трябва да се научите да планирате алтернативни маршрути + тактическа логистика, за да може да се справите имайки автомобил способен да минава и през черни пътища. Трябва да познавате добре всички алтернативни маршрути.

Имайте хартиени карти

В състояние на военен конфликт, първото което ще се случи е, че интернет и всички комуникации ще бъдат буквало отрязани. Това предполага, че трябва да имате физически карти на града и страната, тъй като от първите часове вероятно няма да имате достъп до инструменти като Google Maps или подобни, а това може да продължи със седмици или месеци. Стандартните карти ще помогнат да можете лесно да се локализирате, да установите възможни пътища за евакуация и да планирате алтернативни маршрути.

Също така е добре да имате комуникационни системи, които не са мобилни телефони или нещо компютърно базирано, като уоки токита, за което трябва да се научите да боравите с двубандови радиостанции, и да имате представа как се работи с ретранслаторни антени – частни, военни, или за публичен достъп. Индикатива на България е LZ, а регионите са разделение с цифрите 1-2-3-4. Сигурно сте го забелязали на всички български самолети, а и на всички кораби и лодки, които са в нашите, или в международни води. Трябват ви и знания относно фонетична азбука и аварийни комуникации.

Базови запаси, приготвени предварително и готови за употреба

Батерии, радио, храна, осветителни системи, лекарства за хронични болести, аптечка, пари в кеш… Трябва да се направи списък на нуждите, които ще имате, като се има предвид, че ако напуснете къщата е възможно да не се върнете с часове, дни или дори никога, и че супермаркетите могат да бъдат унищожени по всяко време или че правителството може да наложи вечерен час. Всички супермаркети, и складове за храна и вода ще се превърнат във военни стратегически обекти, и за тях ще се водят боеве, което предполага да знаете как да разпределяте, и как да планирате аварийни запаси от вода и храна. Трябва да имате и резерва от гориво за превозни средства (лесно може да свърши или да има дълги опашки, както се случва в Украйна), пари в брой (монети и банкноти с не много големи суми; избягвайте кредитни карти), системи за изкуствено осветление, хранителни ресурси и комплект за първа помощ за възможни порязвания, инфекции или стомашни болки или главоболия, или за децата, или възрастните, или за някой роднина с хронично заболяване. Аптеките и лекарствата ще се окажат също под военен блокаж. Трябва да знаете как се правят, и как се борави с тайници и с криптиране на информация, нещо което също ще ви научим как да правите ако присъствате на наши обучения.

Водата е голям проблем, защото ако няма електричество – водните помпи и пречиствателните станции не могат да работят, което иде да каже, че до 72 часа мястото ще се превърне в пълна анархия. За наше съжаление, ние се намираме в държава, която просто няма сериозен план за защита на цивилното население, няма съвременни и надеждни бункери (нашата строителна фирма прави такива), липсват почти всички истински елементи на превенция. Дори гражданска защита и пожарната нямат нужните нормални европейски квалификации за това, в училищата няма такива обучения каквито съм минавал аз като юноша в Испания. България разполага с резерв от гориво за 9 дни за поддръжка на резервните електрически източници, които биха преминали на дизелово гориво в случай на конфликт. Нашенеца му е отредено да се оправя сам както може…Ето защо ви е нужно да трупате знания и умения.

Преместете се ВЕДНАГА ако живеете в близост до военни бази, летища или обекти важни за националната сигурност

Самата тази фраза предполага, че трябва да имате предварително изготвен план. Ние го наричаме придвижване от точка А, до точка Б, като А се явява вашето жилище или мястото, на което се намирате обикновено (може да е офиса, квартала, селото..) а Б е предварително планирано алтернативно такова. Както ви казах, в България бункерите са под всякаква критика, не са създадени за понасяне на удари от съвременни бомби с снаряди, филтрите и машините за пречистване на въздуха са от на бай Тошо новобранската. Виждал съм такива убежища у нас – не става за живот повече от седмица. Но все пак за няколко дни, и то ако имате запаси, и то ако няма химически, или биологични атаки, или някакъв сорт радиация, може евентуално да опитате да се скриете в публичен бункер. Много хора ще намерят и смъртта си там, защото няма да сте ”само вие”….. Градове като София ще са най-несигурното място на света, но окажете ли се там – търсете метро станциите за убежище. Нашите за съжаление не се копаят на много дълбоко както е в други държави. В Мадрид имаме метро станции на 500-700 метра дълбочина, което е повече от сигурно убежище дори при ядрен взрив. Всички хора намиращи се на територията на градове съдържащи военни бази и летища подлагат себе си и близките си на огромна опасност. Веднага ги напуснете и се придвижете към провинцията, селата, и планините. За съжаление и този аспект от оцеляването по време на война не е 100% сигурен. Трябва да свикнете с мисълта, че НЕ съществува 100%-ва сигурност никъде и в нищо, и вашата най-добра алтернатива е да можете да сте мобилни. Всеки конфликт сам по себе си има своите особености. Войната в Украйна се различава много от тази в Афганистан, която пък е коренно различна като ситуации и възможните планирания от другата в Ирак или Сирия, където всичко е масов бой и терор в населените места без значение села или градове.

Ако останете ”заклещени” в зоната на конфликт

Нужно е да подготвите домът си за това. Пример – при експлозии се отделят отровни вещества, подгответе прозорците и вратите на дома си за тази ситуация. Не оставяйте дори едно празно пространство, през което да минава въздух. За целта ви препоръчвам тиксо, или нещо подобно. Облепете всички процепи. Избягвайте местенето и придвижването освен в случай на неизбежна нужда, останете си у дома и установете някаква форма на комуникация с комшиите си за да си предавате информация за случващото се.

Тоалетната и боклука

Това са 2 от големите проблеми в такива ситуации. Съвет – не смесвайте урина с изпражнения, правете двете неща по отделно, едното в градината, през терасата или където другаде намерите, другото в торби и ги изхвърляйте. Хигиената стои в основата на физическото оцеляване. За целта ви трябват торби за боклук, стол с дупка, много сапун и мокри кърпички и стратегически ум. Без хигиена сте за никъде. Вашето положение ще бъде силно утежнено ако в населеното място, или квартала няма вода…. Ако ще трябва да се криете, наличието на боклук е признак за ”хора живеещи на мястото”, което не трябва да се случва, ако искате да останете скрити – заравяйте го.

Приятели, струва си да запомните, че добрата подготовка е ключът към оцеляването. Всяка една превенция се базира на първо място на информация, знания и практика на знанията. Без знания сте за никъде. Ясното разбиране на процедурите, която трябва да следвате, ще ви помогне да се справите с кризата по-ефективно и да намалите негативните последици за обществото като цяло. Затова в нашите обучения ”Подготовка на населението за извънредни положения, бедствия и конфликти” ще намерите точната информация, която ще ви бъде нужна за да запасите сигурността си, и тази на семейството. Това не са типичните курсчета по оцеляване… Нямат нищо общо с нищо типично. Доверете ни се, и ние ще ви предоставим всичко нужно за да се научите сами да планирате и съставяте планове за действие и превенция на всякакъв сорт ситуации, било то бедствени положения, извънредни положения, или военни, и граждански конфликти.

Поздрави на всички.

 

——————————————————————————
Съобразно ЗАПСП, и ЗИС

Всички материали в Блогът на Nahuatl подлежат на Copyright©
——————————————————————————–

error: Съдържанието е защитено и подлежи на Copyright съобразно българското законодателство (ЗИС и ЗАПСП)! Опитващите се да копират съдържание оставят следи! Защитният софтуер ни изпраща вашите данни и локация.
Share This