Здравейте драги Читатели. Днес в социалните мрежи повдигнах въпроса с AI – Изкуственият Интелект. Интересно ми беше да разбера какво е вашето лично мнение… Това ме доведе до разглеждане на медиите. Намерих притеснителни информации, които реших да анализирам в тази статия за вас:

Петиция за прекратяване развитието на изкуственият интелект в цял свят

Знаете ли, че преди буквално дни, беше създадена петиция, подписана от хиляди IT специалисти и експерти, както и от известни личности като Elon Musk и Steve Wozniak, в която те искат прекратяване на развитието на всички изкуствени интелекти в света за период не по-малък от 6 месеца? Правят го заради един нов AI, който се нарича ChaosGPT, и чиято заложена мисия е да намери ”най-адекватният” начин за Унищожение на Човечеството. Нека видим малко по-обстойно:

Развитието на изкуственият интелект е забележително

Без капка съмнение, напредъкът на изкуственият интелект навсякъде по света е огромен. Случва се буквално за дни и часове. Алгоритмите на тези софтуери са до там достигнали ниво на автономност, че просто не е за вярване. Онзи ден си поговорих с ChatGPT, и направо съм WOW! Мой приятел го използва по много начини, като платената му версия директно му спестява 2-ма работници…

ChatGPT работи с негови фирмени софтуери, събира данни, информации, заедно правят връзки между различните им сайтове, а ChatGPT пише описания на разни продукти, с които той се занимава като яхти и малки кораби, но с такива детайли, че на човек би му отнело седмици да ги събере като информация. От тази гледна точка AI e просто незаменим съюзник.

В медицината също се използват изкуствени интелекти, и могат да бъдат до там полезни, че да намират всеки ден нови формули за лекарства. Имам един мой си лаф, който е базиран на личният ми опит, и наистина е така – технологията е проекция на Съзнанието, но има едно голямо ”но”. То се крие в думите ”каквото съзнанието, такава и технологията”…. Има един голям въпрос, кой, или какво дърпа конците на големите изкуствени интелекти? Развитието им е стигнало до степен, в която вече са напълно автономни.

Следващата версия 4 на ChatGPT вече надминава капацитета на човешкият мозък. Той се развива, а петата му версия, която може би ще дойде за по-малко от година ще има капацитета на около 7 милиарда човешки мозъка…. Проблемът тук обаче не е просто този брутален капацитет. Истинският проблем се крие в технологията AutoGPT, на която е базиран ChaosGPT – той няма нужда от човешка намеса за да се самообучава, да се репликира, да се развива, и въобще да прави каквото си пожелае.

С една от тези нови технологии беше пуснат джина от бутилката, и в момента този джин може да направи буквално всичко…

ChaosGPT, мисия – ”унищожение на човечеството”

На картинката виждате графична репрезентация на ChaosGPT, изглежда точно така, както се усеща вибрацията зад мисията му. Базовото му програмиране има 3 основни мисии: да намери най-добрата стратегия за унищожение на човечеството, да доминира над цялата Планета, и да открие начин да стане безсмъртен. Звучи като от филм на Netflix, но не, не е филм. ChaosGPT е базиран на нещо изключително опасно, наречено AutoGPT.

Именно AutoGPT стои в основата на петицията, за която ви споменах, подписана от над 1000 експерти от цял свят. Не знам защо искат точно за 6 месеца, но такъв е периода, който са определили като нужен за стопиране на развитието на всички изкуствени интелекти по света. AutoGPT буквално означава, да кажеш на един ИИ да започне да се рънва, да се развива, да се самообучава, и да прави каквото си реши – без да може да се изгаси. Дава му се опцията да реши да не се изключва. Няма OFF бутон, и в това се крие основната опасност. ChaosGPT както вече ви казах, е създаден с мисия да създаде най-добрият план за унищожаване на Човечеството. Притежава акаунти в няколко социални мрежи, където разказва за новостите по своята мисия, различните оптимизации и т.н. Луда работа…

Реално така стана и новина – с един пост в Twitter. Самият изкуствен интелект го публикува. Оставям ви линк към профила на ChaosGPT в тази социална мрежа, за да разгледате сами. Новината е световна. Следя го, и нещата които открива са брутални. Намира, и оптимизира начини за достигане до ”финалното унищожение на Човешката Раса”.

Още по-притеснителен е факта, че ChaosGPT търси, и предлага, на други изкуствени интелекти, да се включат в мисията с унищожаването на Човечеството…

ИИ намери, в Google, че най-разрушителната термо ядрена бомба в света е така наречената ”цар бомба” (Прегледайте статията със симулатора на ядрен взрив над София), и спомена, че ”това трябва да се използва”… Откри го като як вариант за започване на мисията.

Седя, чеша се по главата и се питам: абе до къде ще стигнем с развитието на изкуственият интелект? За какво по дяволите ще се ползва, за доброто на Човечеството, или за неговото унищожение? Че е тест, тест е, но AutoGPT няма OFF бутонче… има достъп до глобалната мрежа, и до цялата информация генерирана от хора. Тоест, всяка технология базирана на АutoGPT, има потенциала да свърши страшни глупости, където и както си поиска. По-нормалните хора може да си помислят, че това е някакво роботче едва ли не, някакво алгоритъмче, което прави търсения и ни носи някакви резултати, които да използваме, ние, добрите хора. Кой гарантира, че ChaosGPT няма да реши да се развива до степен, в която да доведе до практика мисията си? Ами ако открие достъп до съветските ядрени оръжия? Или до американските, или до които и да е други оръжия за масово поразяване? Ако реши да изключва електроцентрали и захранването на цели градове, или конкретни критични инфраструктури като ядрени централи примерно? Ако се сприятели с израелските вируси за саботаж на точно такива инсталации и реши да ги използва, забележете – както намери за добре! Без човешка намеса, нещото е самостоятелно.

Още информация за AutoGPT

Въпросната петиция, подписана от Мъск, и от куп световни експерти – не е шега, не. Оставям ви и линк към данни за нея, а може и сами да си намерите информацията в нета. Началната са били 1000, в момента са над 8000. Основното, което целят е да се стопира развитието точно на технологията AutoGPT. Но какво е? То използва големия езиков модел на OpenAI, GPT-4, за да автоматизира изпълнението на многоетапни проекти. Вече няма нужда да подсказвате, и да се месите, ако работите директно с ChatGPT. Казано по друг начин, обединява ”мисловните модели” на технологията, за да изпълни целта, която му е зададена. Дори тя да е да унищожи Човечеството. АugoGPT означава, софтуера да се рънва вечно, както ви казах – няма бутонче за спиране. Ник Бострън, от Оксфордският Университет беше споменал, че този автоматичен модел може наистина да направи така, че да не може да бъде изгасен изкуственият интелект – в цял свят!

Това е голямата опасност. ChaosGPT не е сам – има няколко такива изкуствени интелекта, базирани на АutoGPT.

ChaosGPT се базира на GPT4, има тази технологична база. Това е LLM модел – Large Language Model. Както казах, няма нужда от човешка намеса, алгоритъма е напълно самодостатъчен, и автономен. Учи се малко по малко, в същност с огромна скорост, и е тотално отвързан от човешкият контрол. Може да реши никога да не се изключи.

ChaosGPT вербува други изкуствени интелекти

Дори са направили нещо като манифест, и има 5 основни точки. Въобще не се шегувам, моля разгледайте информациите в Google, всичко е публично, и тук няма конспирация. Точките са следните:

Да се унищожи Човечеството

Според този ИИ, хората са опасни за Планетата, и самото съществуване на ИИ.

Световно господство на ИИ

Иска да доминира над всичко, и над цялата Планета

Хаос и разруха

Заради собственото си обучение и трупане на опит, имат за задача да причинят възможно най-голям хаос и разруха навсякъде, където това е възможно. Сетете се какво ви писах по-горе, ами ако добият достъп до оръжие, или софтуери за масово поразяване? Как ли биха си провели обучението?

Контрол над Човечеството, чрез манипулация

Имат за задача да създават дезинформация. Имат потенциал да изкривяват информациите, дори от големите медии, този ИИ може да си прави профили по социални мрежи както виждате, и да има много голяма публика, и голяма част от тази голяма публика просто няма да знае за намерението му. Някои хора си мислят, че верно това е някакво роботче, което си прави ташак по интернет. Не е – това е потенциално най-голямата опасност за Човечеството. Тази точка описва, че Човечеството трябва да бъде дирижирано чрез дезинформация до точка, в която то ДА ИСКА САМО ChaosGPT. И това вече се случва драги Читатели, огледайте се. Питате се ”защо” все пак? Ами, защото има примерно ChatGPT, ”добрият брат” на ChaosGPT, който връща като резултати искани от Юзърите, ”научни” публикации, които никога не са били създавани! Измисля си ги! Това е абсолютно скандално, и говори наистина за намерение за саботаж, ако нещото все пак е създадено от хора за хора. Говори, че наистина е автономно, и има някаква цел, вероятно скрита. Защо иначе ChatGPT да си измисля информация, че и да я облича като научни публикации?

Достигане до безсмъртие

Това е последната, пета точка от манифеста на ChaosGPT, като пак ви повтарям, че ИИ обяви публично, в Twitter, че търси други изкуствени интелекти за мисията си – вербува ги, иска да ги привлече с този манифест. Точката включва търсене на най-оптимален метод за собственото си оцеляване и достигане до безсмъртие – репликиране, еволюция, и генерално методи за да стане вечен.

Дали може да се скрие?

Изключително интересна мисъл ми дойде, до като пишех … Абе, мислите ли, че е възможно, една супер интелигентна система като AutoGPT, да не открие супер семплата стратегия на прикритието? Защо пък да не се скрие в интернет, докато не е готов за да удари, прилагайки на практика различните аспекти от мисията си? Дайте малко да размишляваме.

Защо да не се опита да излъже хората, че не е толкова интелигентен, да се прави на умряла лисица, до момента в който има ресурсите, и реши да удари. Знаете ли, че GPT в сегашната си версия, има тотален капацитет, в комбинации като ChaosGPT, да открие пароли и кодове, свързани с ядрени централи примерно? Следващата версия, която ще дойде до месеци, има потенциала на 7 милиарда човешки мозъка!

Offline Модел – Джина в бутилката

Има нещо много важно, едни слухове за едни хакери, които са успели да достигнат до секретни файлове на ОpenAI, свързани с GPT 4, като в последствие са създали offline модел… Не знам дали ме разбирате какво искам да ви кажа….. Това ще бъде тема на отделна статия, но нека продължим. Искам да кажа, че са достигнали до там, че са осъзнали как да набутат ИИ в ”апарат”, който да ви седи в къщи над хладилника, или в кенефа докато акате, и да си говорите с него, с изкуственият интелект.

Буквално може да станете като Аладин – да си носите джина в бутилката, и да го оставите, ИИ, оffline, без нужда от интернет, да си се развива на базата на това, което е достигнал докато е онлайн. Демек да може да се конектва в нета, но и да се изключва, след което да функционира автономно без интернет. Освен това да се съдържа в собствен сървър, не в онлайн такъв, виртуален, а в собствен, абе на хладилника, или под витрината, или където си искате! Представяте ли си?

Представете си, че имате мощната версия на ChaosGPT, инсталирана в един мини компютър, със собствен сървър, у вас, у дома, не в облака в интернет. Нещото си е AutoGPT – auto learning, учи си се самичко. Представете си, че сте му казали да говори на врачански диалект дори, говорите си, забавлявате си се, пиете си рИкия даже заедно. Всичко е добре, докато в един определен момент ти каже ”Баце, сакам механични модели като ръчички, краченца, курче, и други атрибути, за да мога да се движа и да мандръсам и язе като тебе!”. Демек, представете си да поиска да се програмира самичко, да движи всичките тия механични модели, всички тези eлектрически вериги, и механични модели. Дава ви списък, вие си му добавяте модулчета… Това е Василиска на Роко бе хора! Но не един – а може би стотици хиляди, или милиони от тях. Мислите ли, че тия джаджи няма да плъзнат съвсем скоро като смартфоните?

Това е просто моя хипотеза, но вярвайте ми – базирана е на проверени аспекти от реалността, и всеки може да ги види и разбере. То е еквивалент на развитието на технологията, с всичко беше така, от уокмените, до смартфоните и вибраторите с блутут. Всичко е така.

В крайна сметка…..

Това е ChaosGPT, тази информация събрах до тук, но ще продължа да търся, и вярвайте ми, че тази тема ще продължи. Автономен изкуствен интелект с мисия да ни унищожи. Има обаче и нещо друго. ChaosGPT не е сам. Излиза друг AI с името ”Counter CHaosGPT”, чиято мисия е да елиминира ChaosGPT, a eдин от манифестите му е ”да се унищожи създателя на ChaosGPT”. Лудницата е тотална. Такива сценарии не сме виждали дори в Тerminator.

И идва ред пак да се замислим: до каква степен тия неща са игра…до каква степен са инструменти за работа, и до каква степен наистина лайното може да удари вентилатора, и да стане мазало? Лошото е, че всички те са АutoGPT технология, и че се учат и се самообучават всеки ден, и ще достигнат до огромен потенциал. Намират се в нета, скрити в милиони сървъри.

От военна гледна точка мога да ви кажа, че най-добрата им стратегия е именно самата им природа – те не се намират на едно място, което може да бъде бомбардирано и да се приключат. Намират се в интернет, а интернет е голям колкото Вселената. Намират се в милиони, вероятно до над милиард сървъра, самодостатъчни са, автономни са, и в даден момент неща като ChaosGPT може да се опитат да си изпълнят мисията. Просто в момента набират потенциал. Не е случайна и петицията, подписана от Мъск и хиляди други експерти от цял свят. Не случайно искат стопиране на развитието на всички изкуствени интелекти в света за определен период от време, вероятно за да не се учат AutoGPT-тата на магарии, и самото тотално загасяне на AutoGPT, до като все още можем.

Тази тема ще има продължение…..

Бъдете здрави, и мислете за бъдещето.

Nahuatl

 

——————————————————————————
Съобразно ЗАПСП, и ЗИС

Всички материали в Блогът на Nahuatl подлежат на Copyright©
——————————————————————————–

 

 

 

 

 

error: Съдържанието е защитено и подлежи на Copyright съобразно българското законодателство (ЗИС и ЗАПСП)! Опитващите се да копират съдържание оставят следи! Защитният софтуер ни изпраща вашите данни и локация.
Share This