Здравейте драги Читатели. Знаете, че в Блогът на Nahuatl обичаме да ви срещаме с уникална информация, и когато пиша за някой – то е защото или човека, или направеното от него е наистина уникално, или и двете взети заедно както е в този случай.

Доста хора ми задаваха въпроси относно българската книга ”Пълно ръководство за оцеляване по време на война”, написана от Николай Костов. Със сигурност не знаете, но Ники ми е приятел, и реших лично да ви запозная с него и страхотната книга, която е сътворил. Лично дойде до Плевен за да вечеряме, и ми я донесе, вашите въпроси предизвикаха и моят интерес. Гледайки какво пише вътре – ами все едно аз съм я писал, и супер много ви препоръчвам да си я купите. Книжката е уникална. В тази статия ще ви разкажа и как може да я ползвате като комплимент към нашите курсове ”Оцеляване и подготовка за Цивилни – Извънредни положения и бедствия – Тактика, превенция и планиране” (отворено е записването за следващото издание!), които са абсолютно без аналог в България и на Балканите. Двете неща са в перфектна симбиоза, макар че са и различни по между си, и просто виждам като задължително да ви представя както книгата, така и малко по-широко описание на нашите обучения, за да може да видите ясно за какво ви говоря.

Книгата на Николай е ориентирана стриктно към граждански лица и мобилизирани, което е много важно да се каже, и е 100% на тематика свързана с военни конфликти, което я прави безпрецедентно издание на български език, написано от човек, който е доста навътре в тази материя. За Автора ще ви говоря като за български бизнесмен, трябва да запазя конфиденциалност относно професионалното му минало и сферата му на влияние и контакти, като само ще ви спомена, че в този кръг се намират хора, които или в момента заемат следните позиции, или са ръководили международни разузнавателни служби, както български така и чужди, висши военни, директори на специализирани полицейски звена и т.н., чиито самоличности трябва да запазим конфиденциални. Те са и консултантите по написването на тази книга. Вярвайте ми, когато от тези среди излиза такава информация, на точно тази тематика, точно в такова време, информация която масс медията избягва – значи има защо.

Спомняте ли си колко пъти съм ви говорил, че в България има едно ядро от хора, от ”тези среди”, които 24/7/365 умуват как да се освободим от Октопода? Този е кръгът…Г-н Костов е от хората, които наистина знаят какво говорят. Както ви казах книгата е направена така, че да ви даде нужни знания по време на война, или военни конфликти от всякакъв сорт, и е ориентирана към обикновеният гражданин и лицата, които в такива конкретни ситуации биха били мобилизирани, а това са 90% от мъжкото население. Нашите курсове също са ориентирани към обикновеният човек – този без военен опит, и без почти никакви знания относно подготовка, тактика и превенция, както се казва в самото заглавие на обученията.

В следващата строфа има часове видео материал – как в други държави тече подготовка на населението?

Това, което правим ние, и хора като Ники Костов е държавна политика на места като Финландия, Австрия, Швеция, Швейцария, Полша, Норвегия, и въобще в най-развитите държави, които се грижат, населението им да е подготвено за всичко.

Така, както съм писал в различни статии в раздела ‘‘Оцеляване и подготовка за извънредни ситуации” тук в сайта. Правим го на частни начала, защото буквално няма кой. Нашата държава изглежда няма нито време, нито ресурс, нито желание за да се заеме с подготовката на населението за ”Х” събитие, което може да доведе до сериозен срив на системите, държавността, и общественият строй. Правим го ние, по собствено желание.

”Всеки военен конфликт е предшестван от т.н. ”период на напрежение”, след което войната започва неочаквано за повечето граждани, а понякога дори и за военните. Този период вече е факт. Ако предварително разполагате с план и всичко необходимо, шансовете ви да оцелеете във военен конфликт са над 90%, Но… Не очаквайте властите да ви предупредят, за да можете да се подготвите. Историята показва, че в такъв момент, всяко правителство лъже гражданите си. Най-опасното нещо за едно управление е паниката в обществото. Тя води до бягство на боеспособно население, изкупуване на храните, горивата и лекарствата; претоварва и срива системите, на които държавата трябва да разчита. Ако изчакате събитията да започнат, за да се снабдите с всичко, което ще ви трябва по време на военни действия, то вие вече сте закъснели. Подготовката за оцеляване при катаклизми не е ”за всеки случай”, а е въпрос на жизнена необходимост. За вас и вашите близки, тя е разликата между живота и смъртта. Плановете и приготовленията за тях се правят в мирно време. Прочетете тази книга, и започнете веднага.”

Н. Костов

Една обща, наша инициатива, редом разбира се и с други будни Нашенци, е проектът за строеж на граждански бункери с ядрена, химическа, биологична, и радиологична защита. Друга наша безпрецедентна инициатива. Строителни фирми като моята, която се заема с това строителство има само 3 в цяла Европа, но за това ще ви говоря в друг материал, а и скоро писах по тази тема.

Каква информация ще ви предостави книгата на Николай? 

Цялото съдържание на книгата ще видите в линка към нея, който ще ви оставя в краят на статията. Ще ви спомена тук обаче, изключително важните неща, защото наистина са без аналог на български език, и по тях не е говорено почти никъде, като освен това и самите държавни институции изглежда, че нямат интерес да образоват гражданите си по тези супер важни теми.

 1. Хагската и Женевската Конвенции – правилата на войната, и какви права имате вие като граждани и/или мобилизирани по време на военен конфликт.
 2. Преодоляване на минни полета.
 3. Действия в заразена местност.
 4. Оцеляване в престрелки.
 5. Тактика за сами майки с деца!
 6. Ролята на държавата.
 7. Тактическа медицина.

И доста други интересни теми, които се допълват с нашата тематика. Разликата е в това, че книгата на Ники е ориентирана към война и военни действия, а ние сме ориентирани генерално към извънредни ситуации и бедствия. Симбиозата е просто супер!

 

Как книгата се допълва с нашите обучения? 

Както съм ви говорил и аз, планирането, тактиката и подготовката се правят в мирно време, запомнете го. Никой разумен човек не би трябвало да чака всичко да се оSере, че да направи нещо. Не трябва да се живее и с паника, което е още една предпоставка, малко по малко, използвайки мирното време, всеки да придобие знания, да се подготви, да се запаси, и да започне да практикува с чисто превантивна цел. Най-напредналите държави в Европа целенасочено махат розовите очила на гражданите си, което и според мен е правилната политика. Това минимум прави хората съзнателни, и избягва паниката в даден момент, а в този даден момент – паниката е смъртоносна. Ето защо и нашите курсове носят в името си думи като ”тактика, планиране, подготовка, превенция”. Това не е случайно.

Книгата на Николай също е свързана с тактика.

Тактика не означава да се облечете с военни дрехи и да размахвате автомати – в никой случай. В книгата ще намерите информация за това, какво би се случило ако ви мобилизират, как да се движите в такава зона, дори през минни полета, има checklist-ове с екипировка и припаси, извадки от Женевската и Хагската конвенции, оцеляване по време на артилерийска атака, информация за бункери, и/или частични бункери, ядрена атака, средства за индивидуална защита, поведение при настъпление и атака, подготовка за атака ако ви се наложи и имате с какво, и други аспекти на военните действия, ориентирани към цивилните граждани.

При нас тактиката предвижда основно военно тактически концепти за ”невидимост”, които обаче не са свързани с водене на преки военни действия, а с разузнавателни системи свързани с това по-долу. Целта е да добиете знания и начин на мислене, и да успеете сами да разработите планове за подготовка, превенция, логистика, оттегляне, и всичко свързано с цивилният ви начин на живот и оцеляване.

 1. Извличане и обработка на информация.
 2. Боравене с intelligence data.
 3. Правилен начин на комуникации, кодиран език, и криптиране на информация без нужда от дигитални средства.
 4. Начини на изразяване, на говорене.
 5. Сливане с територията и околната среда.
 6. Сливане с обществото, колкото и да е тежко положението.

Генерално, тактиката цели развиване на начин на мислене, който е универсален и глобален, не на обличане на тактическо, бойно облекло, което само би ви направило първа мишена за куршумите и за вражеските групировки. Тези тактики се използват масово и в бизнес-корпоративните среди. Правил съм такива обучения и с бизнес насоченост, големите фирми ги използват постоянно.

Планирането и подготовката са почти еквивалентни, и водят до превенцията. В реалният свят няма 100%-ова сигурност никъде, и в нищо. Всичко се базира на превенция, от това до като шофирате по пътищата, вие правите възможното да не катастрофирате, обръщайки внимание на себе си и околната среда, до ядрените инсталации и военните бази, и как се работи в тях – всичко това е превенция. В света на сигурността има едно златно правило – без превенция, няма сигурност. Като сигурността винаги е под въпрос, защото нищо не е 100% сигурно. Когато човек свикне да мисли по този начин, голяма част от страховете му се самообработват, и страхът от непознатото спира да е голям проблем, което ви прави много по-оперативни във всяко едно отношение.

Ние не ви учим как да сте войници. Учим ви на начин на мислене, взаимстван от военно-разузнавателните среди, до като сте съвестни граждани, и ви предоставяме нужната информация, за да може сами да разработите планове за подготовка, тактика, превенция, логистика, разузнаване, боравене с различен вид информации, екипировки, организация на семейни групи, планове за евакуация, планове за действие и други.

Книгата на Ники пасва чудесно на вторите нива на нашите обучения, които предвиждат и тактическо paramilitary обучение с airsoft реплики, или директно обучения на военните полигони, с които работим, като там директно се използват истински автомати, и може да преминете и курс по стрелба с тях.

Основното при нас е, че всичко е насочено към обикновеният човек, към майките, към бащите, към съвестните, отворените и будните хора, защото само от тях (нас) зависи всичко в такива моменти. Останалите биха били просто жертви на някой, или жертви на самите обстоятелства. Отнася се най-вече за псевдо духовни хора в стил ”каквото такова”, ”ако господ е казал”, ”вярвайте в доброто, всичко ще се опрари” и т.н. НИЩО няма да се оправи, ако не се действа. Лично аз директно страня, на мен са ми смешни такива жалки хора, те са първите жертви, които водят и други към заколение, това за мен са страхливци, с които не искам да общувам по никакви причини. Винаги ги приканвам, да идат в Афганистан, да се срещнат с талибаните – и да ги променят в името на това там, в което вярват 🙂 Ако успеят – ще приема тяхната вяра, но надали ще имат топки, въпреки че вярват силно! Това доказва, че са просто фалшиви вярвания, без фундамент, без оперативност – такива хора са крайно опасни за себе си, и за околните. Историята, и ходовете в нея се променят от действащите, не от бездействащите.

Предпоставките в една извънредна ситуация, или военен конфликт са много тежки моменти, за които всеки би съжалявал, че не се е подготвил. Имаме много примери от близкият изток, от Украйна, и от други места, където има активни военни конфликти. Всичко започва изведнъж на места, където народа мисли, че няма как ей така да започне да се стреля по улиците. Не е само войната! Това води до частични сривове на общественият строй. А какво се случва когато целият този народ огладнее? Сформират се банди. А кой командва бандите? Само най-коравите, най-злите, най-бруталните, за съжаление не най-умните, добри и способни оцеляват най-добре. В такива ситуации, в обществото ще се появят банди от мародери, още в първите дни на събитието, и според ”зависи”, тези хора ще са готови да убиват за 2 консерви русенско варено. Би се върнало човешкото робство, изнасилванията, а масовите престъпления от битов характер са нещо, което за съжаление става нормално, и то е така, защото в тези ситуации просто няма полиция, няма съдилища, няма прокуратура…..Анархия, и закона на най-силният, закона на джунглата. А за да не попадате чак толкоз на дълбоко в лайната са ви нужни знания, и правилно представяне на информацията.

Ето малко по-обширен разбор на тематиката на курсът ”Оцеляване и подготовка за Цивилни, ниво 1 – Извънредни положения и бедствия – тактика, превенция и планиране”:

Както вече ви казах, книгата на Николай е ориентирана стриктно към война, военни действия и/или конфликти, в които всеки нормален човек може да попадне изведнъж и без да го иска. Ако не ми вярвате – питайте Народа на Украйна, те ще ви кажат как се случва това…Нашите материали за обучение на Цивилни са насочени точно към времето ”преди гоVното да удари вентилатора”, тези важни, мирни времена, когато всеки буден човек усеща, че вътрешните му сетива го тикат да направи ”нещо”. Не-правенето на нищо води до вътрешно напрежение, което човек от началото не може да си обясни, след това спира да обръща внимание, и в случаят на Украйна – ХОП! Окупатори и мародери с автомати в селото. Ето как книгата + нашите обучения имат пълен капацитет да ви спасят живота, и да ви направят готови за всяка една ситуация. Във всички добре обучени и подготвени армии, подразделения, специални части и т.н., основата се намира в нещо, което на международен военен език се нарича ”mental training” – или подготовка на Съзнанието. Човешкото Съзнание има капацитета да преживее предварително всичко, всяка една ситуация, като извлече дори емоциите произтичащи от тази ментална проекция, и на базата на това, да изгради план за действие и превенция. Знаете, че наши гости често са двама Офицери от Британските Специални Части SAS. На едно от последните обучения, точно преди да заминат за Украйна, Стив обясни именно тези аспекти от тренировката и подготовката на специалните части, в пълна подкрепа на моят изначален план за обучение на Цивилни. За всичко това обаче ви е нужна информация. Нужно ви е също така и правилен подход, правилно поднасяне на тази информация. Много малко хора в България имат капацитета да го направят точно по този начин, и ето защо смело добавям винаги, че обученията нямат аналог. Тази е една от причините – начинът, по който ви се предоставя информацията, и интерактивното участие на всеки по време на курса под формата на задаване на въпроси, дискусии, и работа в екип. Без да го осъзнавате директно – вие преминавате през mental training на български език. Това е задължителната подготовка на всяко спец. звено преди гоVното да удари вентилатора, и всичко да започне да се базира на реакции, заучените умения на войниците, и това как тялото им ще реагира заради тренировките.

При нас няма силови тренировки, няма тежки преходи, няма нищо, което да възпрепятства участието дори на възрастни хора, или трудно подвижни хора. Направили сме го така, че абсолютно всеки да може да се включи, особено жени. Интересно защо, но често ни питат именно това – ”Става ли за жени?”. Ами, разбира се, че става! 

До момента, всички наши обучения са правени в еленският балкан, в една от крайните махали на град Елена, в подножието на Планината, или както с огромна почит обичам да я наричам аз – Великата Планина, Стара Планина. В посока ”на 9 часа” от нас, на около 44км се намира град Велико Търново, на ”2 часът” е Сливен, на ”12” е посоката за Котленският Балкан. Намираме се заобиколени от планини. Там разполагаме с цял комплекс от реставрирани, 200 а и 300 годишни български къщи, които имат всички съвременни удобства. Има и автентични монголски шатри за пролетно-летни обучения, конна база с над 20 ездитни коня, басейн за лятото, детски кът за игри и приключения, над 400 декара парцели с гори, изоставено село, собствена био продукция, и много други интересни неща.

Използваме залата на голямата къща, която е частично под земята. Типично българска, възрожденска обстановка – дебел гранитен камък, дърво, камина с голям огън и домашна храна. В тази зала провеждаме теоретичната, тактическа част на курса, която ви гарантирам, че няма аналог, заради информацията, която ви предоставя и начинът по който е предоставена тази информация.

Теми на обучението са следните материи:

Мотиви да преминете обучение при нас:

 1. Извънредни положения, бедствия, граждански и военни конфликти.
 2. Лимитиране на човешките права.
 3. Заплаха за сигурността на семействата.
 4. Предупреждения ‘‘от далеч‘‘, примера с австрийската армия.
 5. Филми, сериали, игри и други, свързани с оцеляване при всякакви условия – предварително програмиране на Съзнанието за бъдещи събития чрез масовите медии.
 6. Добиване на генерални, базови и задължителни знания по тактика, превенция и подготовка.
 • Тактика и психология на планирането.
 • Полеви условия на оцеляване – в градска среда, и сред Природата.
 • Сблъсъкът с непознатото – стресът от разпад на обществото, боравене със страхът и паниката, и как да излезем от този потенциално смъртоносен кръг.
 • Индивидуално и групово оцеляване. Тактическа схема за организация на групи от хора. Действие/противодействие, тактическо придвижване и отбрана на лагери и малки селища.
 • Групата – създаване и координация на групи от семейства, и/или близки хора. Привличане на определен профил членове, работа в екип и разпределение на задачите. Как всички участват в плановете за логистика, евакуация, превенция, екипировка, придвижване? Разработка на план за оттегляне към ”Точка Б” – далеч от големите населени места, и вътре в населените места. Как се складират, разпределят, и защитават запасите от екипировка, лекарства, храна и вода, така че никога да не остане без нищо.
 • План за превенция на престъпността – как да се справим с мародери, крадци, и бандите в условия на частичен разпад на общественият строй.
 • Скривалища и тайници за провизии и екипировка.
 • Нужна екипировка (аз предоставям на място много примери, за да видите нагледно кое какво е) за градска среда, и за оцеляване сред Природата. Основни пособия, сечива, инструменти, и полезни неща, които трябва да познавате и да знаете как се работи с тях.
 • Боравене с оръжие (няма да дам на никой на пипа истинско оръжие), всичко което трябва да знаете за огнестрелното оръжие. Безопасност, боеприпаси, какво е, и какво не е огнестрелното оръжие. Българско законодателство и закони регулиращи оръжието и боеприпасите. Въздушно оръжие и потенциалът на PCP пушките, ще видите снайпер калибър 35/9мм от нова технология, и ще ви бъде разяснено всичко, което трябва да знае един не-професионалист. Ще ви покажем и някои полеви не-огнестрелни оръжия.
 • Строеж на базови заслони в полеви условия, използване на терена, и всичко налично по него. Базови сечива и похвати за полево строителство. Тактика на изобретателността.
 • Огън, вода и храна в условия на оцеляване. Филтри за вода, видове огнища, всичко свързано с нашият най-добър приятел, негово величество Огънят.
 • Структура и тактика на бойно отбранителните тактически групи. Тази информация ще ви накара да видите реалността на подготовката. Казано по този начин, тази информация ще ви подготви за цялостна организация на вашето семейство, близки, и приятели.
 • Модул цивилно разузнаване – Методи за добиване на информация.
 • Как да подготвим семейството и децата си за евентуални кризисни ситуации, и вероятните тежки случвания с други хора. Психология на боя. Тактическо планиране на защитата, лична, групова, или на селища и заслони.
 • Модул комуникации. Боравене с двубандови радиостанции, и как се използват ретранслаторните антени навсякъде в България. Законодателство, и нормативи на радиолюбителството, и базов план за радио комуникации в цялата територия на страната по време на криза или бедствено положение.
 • Модул подготовка на планове за превенция, и евакуация. План за логистика + комуникации, планиране на маршрути и тактическо придвижване сами, или с няколко автомобила. Планиране на

Има и много други неща, които остават конфиденциални до курса. Гарантирано ви е, че след това обучения няма повече да сте същите. Винаги се случва нещо подобно с повечето хора, преминали от тук. Всички стават по-ясни със себе си, добиват по-яка връзка с реалността, и си дават сметка за много лични бариери, страхове, предимства и знания, които в последствие разбират как да комбинират, за да се получи така желаната превенция и подготовка.

Записването става по обичайният начин, и след като изпратите имена, линк към профил в социалните мрежи, и телефон за контакт на [email protected], ще ви върнем мейл с останалата информация по предстоящите курсове. Цените за групи за тотално различни от обичайните! Ползват намаление всички, които са преминали през ОИТ семинарите, и курсове по Remote Viewing. Генерално, оставяме цените в летните, по-евтини стойности, за да може да дойдат повече хора. Храната е домашна, вкусна и здравословна. Разполагаме и с конна база с инструктори по езда, ако някой иска да остане за повече време. Не ви трябва никаква специална екипировка, може да изпращате и баба си на курс, без проблеми! Първо ниво е създадено за всякаква публика. Мястото на провеждане на курсовете е еленският балкан, в близост до град Елена, но скоро ще има и опция София – във високите части на Витоша.

Условия за записване:

 1. Да сте български граждани, или граждани на държава от Европейският Съюз.
 2. Подписва се и декларация за спазване на Законите и Конституцията на Република България, за не принадлежност към пара военни групировки, и за не принадлежност към организации финансирани от РФ.

Цялата информация за книгата на Ники Костов може да намерите в официалният сайт на изданието – https://book.oceliavane.com/

Николай ще бъде с нас на следващият курс в края на месец февруари, ще имате възможност да се запознаете и с него лично.

От мен толкова за сега 🙂

Поздрави на всички!

 

——————————————————————————
Съобразно ЗАПСП, и ЗИС

Всички материали в Блогът на Nahuatl подлежат на Copyright©
——————————————————————————–

 

error: Content is protected !!
Share This