Здравейте драги Читатели.

Днес ще засегнем една много интересна тема – Антарктида, от перспективата на един още по-интересен човек, а именно френският морски офицер, океанограф, еколог, журналист, режисьор, фотограф, известен по света като Капитан Кусто или просто Жак Кусто. Член на Френската академия на науките, съизобретател на акваланга (апарат за дишане под вода). Аз съм роден през вече далечната 1984 година, и всички от моето поколение сме гледали документалните филми от пътешествията на Капитан Жак Кусто. Имам уникални спомени от чоплене на семки, и гледане на негови документални филми тук у дома, в родният ми Бургас, малко след което ме пуснаха да направя първите си пътувания с кораб в Черно Море до Грузия и Русия на борда на огромният кораб от тип Ро-Ро ”Героите на Севастопол”. Лично съм кръстосвал нашите морета, в които сега се водят бойни действия, от край до край, няма черноморски, или азовски град, който да не съм посетил още като малък. У мен имаше една мечта (още я има!), да бъда приключенец като Капитан Кусто, а спомените от тези детски мигове ме топлят все още. Осъществих, макар и по друг начин тази си цел 🙂 И ето ме тук, кръстосвах и аз по света, макар че никога не станах известен учен. Видял съм много, и продължавам да виждам, имам приятели във всяко едно кътче на Планетата, дори имам племенници японци (8 на брой!), роднини американци, турци, испанци и руснаци, всички българи по произход. Добрите ми приятели са родом от Южна Америка, а един от тях работи именно в един от изследователските институти на Република Аржентина, които се занимават с антарктически изследвания. Личен наблюдател на много интересни феномени, включително и на не-земни подводни кораби, които са често наблюдавани там на Южният Полюс. Преди 2 дни говорих с Нико, и реших да потърся антарктическата история на Кусто, и да ви я представя в тази статия. Приятно четене!

 

Много изследователи и експедиционисти са изпратени в отдалечени места на Земята, за да открият най-големите тайни, които са скрити там. Благодарение на тези смели хора днес науката успява да постигне голям напредък, и повечето от нас успяха да разширят границите си на познание. Един от тези заклети търсачи беше Жак-Ив Кусто, който се посвети на изучаването на морето и познатите форми на живот и който също се отправи към Антарктида на мистериозна експедиция. Има много слухове и истории за Антарктида, които се раждат от факта, че този континент все още не е достатъчно проучен. Жак-Ив Кусто също посети тази “закадрова” част на нашата планета с една не съвсем проста и обичайна експедиция. Какво се е случило с тях там, все още не знаем напълно, информацията е секретна. Държавна тайна е. Някои хора предполагат, че Кусто е имал близка среща с извънземни същества, а също така се смята, че е открит тайният град на нацистите. Въпреки това други смятат, че експедицията е завършила с откриването на някаква древна структура, в която е трябвало да се задейства капан, така че е имало жертви и експедицията е трябвало да се върне. Но има и друга, четвърта правдоподобна версия.

Жак-Ив е роден в семейство на адвокати, които са работили за американски милиардери, спонсорирали проекти в университети и в научния свят. Във връзка с работата семейството му се мести в САЩ и Жак научава английски много бързо. От малък се увлича по морето и на 20 постъпва във Военноморското училище. Скоро след това, той прави околосветско пътешествие, като посещава Шанхай, пътува до СССР и работи като инструктор на крайцера Suffren. После идва Втората световна война. Жак-Ив служи във флота в Южна Франция. Първият му филм “18 метра дълбочина” излиза през 1942 г., в разгара на войната. Започвайки да прави научни филми за морето, Кусто става известен по целия свят. Позволено му е да записва без проблеми почти навсякъде по света. Неговият «Калипсо» обикаля морета и океаните, а капитанът му става известен и богат човек. Напуска флота през 1956 г. и се посвещава единствено на научна дейност. Знае се обаче, че за да финансира мисиите си, Кусто е осъществявал и частни поръчки, като сондажи в различни краища на света с цел проучвания за извличане на газ и петрол.

Антарктида – 1972 година.

                                                       Коръбът ”Калипсо”

Експедицията му до Антарктида се превръща в най-мистериозната и известна от всички. Започва през есента на 1972 г. Целта му е да изучава животинския свят на Леденият Континент, но докато екипажът прекосява Атлантическия океан до набелязаната цел, Кусто по някаква причина отлита за Ню Йорк, и дълго време работи с архивите. Той се среща и с американски политици и подписва споразумение за сътрудничество с НАСА. Американската агенция подарява на Жак хеликоптер и му казва, че ще сканира от сателити онези части на Антарктида и морското дъно, които той посочи. Доста мистериозно не мислите ли? Всичката периферна информация е част от държавните тайни на САЩ и Франция. Но нека продължим да мислим, и да анализираме останалото:

Странността идва и от факта, че животинският свят на Антарктида е най-добре проучен от източната страна – има колонии на пингвини и миграционни пътища на китове, делфини, и други морски животни, но изследователят избра западната част на континента. Преди да стигне до местоназначението си, корабът закотвя за един месец в залива Сан Матиас, Аржентина. Интересен факт: казва се, че на това място се намират потънали нацистки подводници. През декември 1972 г. експедицията продължава пътуването си до място наречено ”земя Елсуърт”, където на практика няма фауна. Там се намира подледниковият ров Бентли, считан за една от най-дълбоките депресии в света, скрит от дебел слой лед. Един от водолазите на Калипсо, Жан Андре, споделя с приятеля си Ханс фон Кранц, че екипажът е имал впечатлението, че Жак-Ив търси нещо там. На петия ден от присъствието на Калипсо край бреговете на Елсуърт Ланд, радарите на кораба откриват голям обект в плитки води. Налага се да го разгледат и тогава е взето решението – да се изпратят водолази под водата. Самият Кусто не слиза, защото здравето му е компрометирано. И великите изследователи остаряват! На дъното на морето намират абсолютно непокътнат, но по някаква причина потопен кораб, с плоска четириъгълна палуба. Очевидно самолетоносач, боядисан в бяло, така че никой да не може да го види. Няма и видими белези от нищо подобно на удар с торпедо, или следи от взривове. Веднага след като Кусто е информиран за находката, той съобщава на някого, но се се знае на кой, макар че се предполага, че обаждането е било до НАСА. На следващия ден екипът се опитва да влезе в кораба, но опитът е неуспешен. Работата е там, че един от водолазите се закача за металната част на лодката като поврежда неопреновият си костюм и сериозно си порязва ръката, което и налага да изоставят мисията. Кусто смята това за лош знак и решава да не рискува здравето на екипажа си. Най-вероятно задачата им не е била да изследват вътрешността на кораба. Те просто го намират, и посочват координатите му на американските власти. Екипажът е информирал и френските власти за намерения самолетоносач, реално не се знае, дали е намерено още нещо покрай него. След експедицията всичко заснето на това място във връзка със самолетоносача, и вероятното ”друго покрай него” е иззето от специалните служби на Франция.

Няколко години по-късно друга експедиция е била изпратена на същото място, но не намират нищо. Сякаш корабът никога не е бил там. Но не всичко е скрито. Тогава беше разкрита информация за тайната мисия на експедицията на Кусто. Не е ясно от къде, нито на къде е тръгнал този мистериозен кораб, нито се знае какво е превозвал, и най-вероятно именно товарът му е представлявал интерес за тайните служби на САЩ и Франция. Ето и загадка за кораба. През 1938-1939 г. нацистите се приближават до бреговете на Антарктида. Това е немският кораб “MS Schwabenland” с два самолета на борда, бил е част от първоначалните мисии на германците за изследване на Леденият Континент, още през 1925 година:

Това е добре известен факт, но казват, че е имало и втора група кораби, чийто крайцер е класифициран. Тази група включва ледоразбивач от Квебек, закупен от Канада през 1937 г. и преименуван на “Fafnir”. А също така – ветроходният кораб ”Алберт Лео Шлагетер” и огромният самолетоносач ”Манфред фон Рихтхофен”, който пък преди се е казвал ”Граф Цепелин”, тайно напускат Германия. Последният от тези кораби е можел да превозва до 50 самолета! Което за времето си е нещо колосално. Интересен факт е, че пилотите на ”Швабия” са се занимавали с въздушна фотография на Елсуърт Ленд, което по някаква причина първо заинтересува нацистите, а след това и Кусто, който както си спомняте от преди малко, отива именно там. ”Швабия” се завръща след експедицията едва през 1944 г. и този период от време е около 6 години. През това време никой не чува нищо за капитана на кораба – немският морски Офицер, Алфред Ричар.

През 1944 г. се съобщава, че британците са потопили ”Швабия”, но къде е бил отведен корабът преди това, може би в Антарктида? И какво са търсили германците там? Има две версии, построили са си база, или са търсили нещо много ценно, в което Германия да вложи много пари и дори животи. Какво може да бъде? Може би технологиите на древните цивилизации? А защо след това немската тайна организация Аненербе прави паралелни експедиции и в Тибет? Въпросите са страшно много, и водят до желание човек да посвети живота си на такива изследвания 🙂 🙂 Знаете, че дължим технологичният напредък на 20-ти век главно на германците и техните научни открития. Специално хората, които четете сайтове като този знаете, че не всички тези технологии са от земен произход…. Изводите оставям на вас.

Поздрави на всички!

Nahuatl

 

——————————————————————————
Съобразно ЗАПСП, и ЗИС

Всички материали в Блогът на Nahuatl подлежат на Copyright©
——————————————————————————–

error: Съдържанието е защитено и подлежи на Copyright съобразно българското законодателство (ЗИС и ЗАПСП)! Опитващите се да копират съдържание оставят следи! Защитният софтуер ни изпраща вашите данни и локация.
Share This