Здравейте драги Читатели.

Какви са тези странни дълги списъци с номера, които се появяват, когато търсим Bluetooth устройства в тълпата? Защо започнаха да се появяват само след няколко месеца, и то по време на пЛандемията? Защо някои телефони ги показват, а други – не? В тази статия, ще анализирам за вас казуса с мистериозните секвенции от цифри и букви, които принципно обозначават устройства, но в последната една година и половина, все повече хора се питат ”дали не са ни маркирали като все едно сме джаджи”?

Неизбежно ще говорим и за концепта IoT, Internet ot Things, или по нашенски казано: ”интернет на нещата” или ”интернет на вещите”, неизбежно свързан с новите 5-6G технологии, които чукат на входната врата, и заради които реално се готви смяна на световната икономическа парадигма. Базовата дефиниция на IoT представлява това, според Wikipedia:

Интернет на нещата (на английски: Internet of Things, съкр. IoT), известен още като интернет на вещите, или интернет на обектите, е концепция за компютърна мрежа от физически обекти (устройства, превозни средства, сгради и други предмети и вещи), притежаващи вградени електронни устройства за взаимодействие помежду си или с външната среда. Тази концепция разглежда организацията на такива мрежи като явление, способно да преустрои икономическите и обществени процеси така, че да изключи необходимостта от участие на човека в част от действията и операциите.

Концепцията е формулирана през 1999 г. като разширение на приложението на радиочестотна идентификация (RFID) при взаимодействието на физически обекти един с друг и с околната среда. Започвайки от 2010-те години, концепцията „интернет на вещите“ се изпълва с многообразно технологично съдържание и се внедряват нови практически решения и тя се смята за възходяща тенденция в информационните технологии, преди всичко благодарение на повсеместното разпространение на безпроводните мрежи, появяването на облачните изчисления, развитието на технологиите за междумашинно взаимодействие, началото на активния преход към IPv6 и усвояването на програмно-конфигурируемите мрежи.

Казано на разбираем език – всичко да може да се конектва в нета. Демек: слагаме един микрочип на вашата любима лъжица, и телефона ви започва да отчита данни за температура на супата, съдържание на полезни вещества, бързината с която се храните, теглото в грамаж на всяка загребана лъжица, и каквито си поискате други данни. Всичко зависи от рецепторите, и сензорите добавени към вашата супер интелигентна лъжица. Всичко това е възможно от доста години насам, и единственото което до сега спира масовото му разпространение като технология, е прекалено бавната 4G интернет връзка. Именно по тази причина е нужна нова, много по-бърза интернет технология, която обаче както знаем, е свързана с рисковете от радиационно облъчване, и т.н. Лично стоях на няма и 3 метра от най-голямата 5G антена в Стара Загора, на едно място, което по принцип е недостъпно за публика, и искам да ви кажа, че нещото буквално ”бута назад”, усеща се самото пространство, брутално е. Както и да е, нека започнем по темата с джаджите:

Масово срещам въпроса, ”абе, знаеш ли, че ваксинираните ги засича телефона като устройства?”. Доста често срещан въпрос в последните месеци, който разви покрай себе си цяла нова теория на конспирациите. Лично съм пробвал с приятели, които избраха да се ваксинират, и нищо не се е получавало, с тях. Но съм ставал свидетел и на точно обратното. Ставал съм личен, и директен свидетел, как ваксинирани хора си лепят метални предмети по тялото, като все едно имат магнитни свойства. Всичко това предстои да го разберем в следващите години, защото още няма никакви научни данни, които да кажат точно какво се случва, и ще се случи, с тези които избраха да се ваксинират. Много често се намираме някъде си, и се опитваме да конектнем дадено устройство примерно към смартфона. На мен ми се случва често, особено по време на големите купони, които правим в течение на курсовете в Стара Загора, където се свири на китари, на ударни инструменти, и въобще сами си правим музиката. Друга такава ситуация ми е онлайн версията на същите курсове. В един от последните пъти, конектвах JBL колонката, за да преподавам тематиката на обучението онлайн, и започнаха да излизат куп непознати, и странни устройства, които няма от къде другаде да дойдат, имайки в предвид позицията в която се намирахме, и обхвата на самото BlueTooth устройство. Замислихме се тогава с тия Колеги, абе аджеба, от къде ли се появяват, и един от тях каза ”абе това са ваксинираните, засичат се като блутут устройства”… Може би има връзка с все по-големите продажби, и все по-голямото разнообразие на BlueTooth устройства, и в тоя момент си набиваме бахти филмите, но нека все пак да анализираме:

В последните 2 години, когато сме сред тълпи от хора, в моловете, или по други обществени места като ресторанти, кафенета, кина, и т.н. зачестява засичането на странни устройства, които телефоните категоризират по схемата Rare Used Devices, или на български ”рядко използвани устройства”, списъците изглеждат по този начин:

Всички ги знаете, тези странни алфа-нумерични поредици. Всички сте се чудили какво са, а повечето от вас са си правили експерименти да видят колко ваксинирани ще засекат 🙂 Новата манийка на много хора е това. Това са серии, представени от цифри от 0 до 9, и букви от А до F. Не се появяват обаче във всички телефони. Някой устройства ги филтрират. Телефоните, които не филтрират почти никога са китайските, моят HuaWei например си ги засича мота-мо, смартфоните на XiaoMi също. Други като Samsung и Iphone ги филтрират в повечето случаи, и не мога да си обясня защо, просто решават, че вие нямате нужда да ги виждате. Реално аз лично си нямам на идея защо, но нека продължим да го нищим. Други пък изглеждат така:

По-конкретно искам да ви кажа, че някои смартфони дискриминират нещата по следният начин, като от следващата картинка, тоест казват ни кое какво е. Едното са слушалки, другото е телефон, третото е някакъв друг BlueTooth диспозитив, може да е всичко. Ето така:

Дори можем да видим примери като този:

Oт тук можем да съдим, че госпожица Ноелия, има телефон на марката OPPO. До тука ясно, обаче нас ни интересува какви са тези другите мистериозни цифри с тези конфигурации – 7C:D1:C3:19:BC:EE? Защо последно време ги засичаме все по-често? Кой излъчва тези сигнали? От къде идват? Ок, наричат се MAC адрес, или казано така както си се казва – Media Access Control адрес. Това е уникален идентификатор на всеки мрежови адаптер. Използва се в едноименния протокол Media Access Control protocol, който е част от каналния слой на OSI модела. MAC адресите се използват при повечето мрежови технологии, базиращи се на IEEE 802 стандарта, напр. Ethernet, Wi-Fi и Bluetooth. При изписване представлява дванадесет символа в шестнадесетична бройна система.

Пример: 00-17-31-9B-00-7E

Първите шест символа дават информация за производителя на хардуера, а останалите шест са уникални и се предполага, че няма два адаптера с еднакъв MAC адрес. Много често изглежда така – 6 символа име на производител, следвано от останалите 6 символа.

Пример: за Cisco EC:4C:42

MAC адресът се използва от комутаторите (суичовете) за определяне на пътя, по който да минават пакетите информация, за да достигнат крайната точка. На технически език MAC адреса си е точно това. Отново – предполага се, че няма 2 устройства с един и същ MAC. Тоест това е нашият първи ориентир, за да можем да проследим кое устройство какво е, а стигнем ли до идентификатори, които да отговарят на информации от медицински бази данни, играта наистина ще загрубее. Всичките ви устройства имат такъв адрес, лаптопите, настолните компютри, телефоните, слушалките, смартхладилника, смартвибратора, всичко що работи на базата на IEEE 802 стандарта, всички Bluetooth джаджи, Wi-Fi и Ethernet, и въобще всички устройства с капацитет да приемат сигнал, и да го излъчват, всичко що е пригодено за интернет на нещата. След малко ще говорим и за това. Ако си везете в настройките на рутера през компа, типичният TP Link, ще може да видите собственият си идентификатор. Появява се име на диспозитива, IP адрес, и МАС адрес. МАС е личен идентификационен номер на самото устройство, забележете разликата с IP адреса, коренно различни неща са, това е физическият адрес на устройството, няма връзка със самата мрежа както е при IP. Представлява едни 48 бита пространство, разделени на 6 блока по 2 хексадецимални цифри, а формулата която отбелязва потенциално създадените МАС адреси е следната, моля дръжте се за стола: 2^48 = 281×1012  

Добре, за тези, които ги мързи да смятат ще кажа, че това са точно: 281 474 976 710 656. Май става въпрос за трилиони? 281 трилиона, 474 милиарда, 976 милиона и 710 хиляди 656 МАС адреса. Не знам за вас, но на мен ми се зави леко свят. Всичкото това чудо иска да каже, че този брой устройства или са свързани, или имат капацитет да се свързват с интернет, и се чудите защо трябва по-бърза и мощна връзка? Не, че защитавам 5G мрежите, напротив, просто при такова наличие на джаджи, наистина 4G е малко. Още един въпрос, защо създават норма, с толкова големи цифри, за какво са им толкова? Ако разделим това число, на числото население на Планетата, се получават резултати от сорта на 40 210 устройства на глава на население. Що за лудост? А ако и хора се появяват сред тези МАС адреси, как по дяволите са успели да ги етикетират? По какъв начин, с каква технология? Как са успели да сложат номер, на честотите, които човек излъчва в пространството, и те да бъдат засечени от Bluetooth и Wi-Fi устройства?

Както казахме, всички устройства си имат собствен идентификационен номер, ето пример с Wi-Fi / Bluetooth карта, или платка, в нета има стотици хиляди примери, може да си потърсите и сами:

Ясно се вижда МАС адреса на устройството, и така е с абсолютно всички останали. В момента този свят е пълен с МАС адреси, които нашите смарт джаджи засичат навсякъде. Обърнете рутера си наопъки, и отдолу на етикета с баркодовете ще видите същото. Влезте в BIOS (Internal Lan) на компютъра си, и ще видите пак същото, навсякъде около нас са, всичко е подготвено за следващото поколение интернет, усещате ли ме на къде бия? Още в краят на 90-тте години се появи концепта за ”интернет на нещата”. Общо взето, всички устройства произведени след 2000-ната година, в базата си са подготвени да се конектнат към някаква форма на интернет мрежа, без вие да знаете за това! Ей там бия – без вие да знаете за това. Ето допълнение, с още един въпрос, и връщайки се на най-горната картинка с МАС адресите, първата: всичките тези цифри, принадлежат ли те на даджи от интернет на нещата, от IoT? Mного е възможно, това може да са телефони, часовници, всички безжични, всички устройства. Въпрос 2: а може ли това да са човешки същества, които са етикетирани по същият начин като машините? За сега не можем да го потвърдим на 100%, но не можем и да го отречем на 100%, някъде по средата сме. Защо до преди 2 години не излизаха толкова много устройства, когато пускахме Bluetooth сърча на смартфоните си? Какво се случи за тези 2 години?  СлОчаеноС ли е, че точно малко преди, и през цялата пЛандемия се оказа, че телефоните ни засичат невъзможен брой джаджи, които нямат никакво разбираемо определение?

Bluetooth-а, който ползваме обикновено е категоризиран като Клас 2 (Клас 1 е високо технологичен Bluetooth, и има обхват от над 100 метра, използва се в някои военни технологии, а диктатури като Русия и Китай, където няма никаква милост от към тестване на какви ли не технологии директно върху населението, пържат мозъци без да им мига окото, само за тестове на такива устройства), има около 2,5mW мощност, и ранг на обхвата между 5 и 10 метра. Милиардите мини джаджи имат дори по-малък обхват, те са Клас 3, и Клас 4, с рангове на мощността от около 1mW, и метър, до 3 метра обхват.

Сега въпросът за 1 милион долара: ако обхвата на стандартният Клас 2 Bluetooth, използван при смартфоните, е до 10 метра, как по дяволите списъка със засечени устройства е толкова голям? Виждал съм цяла страница такива непознати устройства, които се появяват на екрана на моят телефон, а примерно се намираме в кафене. Ок, ще кажете нормално, всеки носи минимум смартфон. Добре де, ама моя телефон ги идентифицира, не филтрира устройствата, тоест показва 5 телефона, 2 чифта слушалки, на барманката смартвибратора в чантата, и 25 други непознати устройства? WTF? В смисъл, хората ли излъчват тези МАС адреси? Както казахме, 50/50, продължаваме търсенето на информация, защото темата е крайно интересна. Много теории ми идват на акъл, знаете на къде бия.

Забележете собствените си телефони, забележете че повечето смартфони идентифицират кое е телефон, кое е телевизор, часовник, и т.н. Всичко останало трябва да са IoT устройства. Но и хората ли са станали такива?

Търсенето продължава.

Поздрави на всички.

Nahuatl

 

——————————————————————————
Съобразно ЗАПСП, и ЗИС
Всички материали в Блогът на Nahuatl подлежат на Copyright©
——————————————————————————–

 

error: Съдържанието е защитено и подлежи на Copyright съобразно българското законодателство (ЗИС и ЗАПСП)! Опитващите се да копират съдържание оставят следи! Защитният софтуер ни изпраща вашите данни и локация.
Share This