Навлизане в изменено състояние на съзнанието чрез смях

от | юли 1, 2021 | Общи статии, Опитности извън тялото и знания свързани с ОИТ | 1 коментар

Здравейте 🙂

Казвам се Еми Петкова и ми е много приятно да се запознаем. Пиша тази статия като гост, защото с бат Nahuatl си говорехме за тези неща и колко лесно се получава осъзнаването, когато ги използваш. Понеже абсолютно всеки човек има възможността да изменя състоянието на съзнанието си и капацитета да „излиза извън тялото“. Пиша също така, защото имаме идея за едно уникално обучение, за което ще споделя на края на статията. Нещо, което ще ви помогне по много приятен начин да тренирате вниманието и осъзнаването си и да навлизате все по дълбоко в себе си, постигайки различни състояния на съзнанието.

Какво всъщност е ОИТ? Ами това е просто още едно ниво на осъзнаване! Няма реално „излизане извън тялото“, а просто съзнанието възприема още една (или повече) гледна точка едновременно. Но все още сте съзнателни и за тялото си. Т.е. осъзнаването ви е „по-широко“.

Сигурно се чудите – защо точно смях? Каква връзка аджеба има смеха с ОИТ и изменените състояния на съзнанието?

Нека си поговорим малко за това как работи смеха.

Със сигурност сте чували израза „смеха е най-доброто лекарство“. Много лекари са го изследвали, защото са виждали резултатите от смехотерапията при болни хора. Те са почти чудодейни.

Всъщност смеха променя цялата биохимия на тялото ни. Мозъка започва да отделя коктейл от хормони на щастието и други биохимични вещества, които са изключително полезни и важни за доброто ни здраве.

Този коктейл включва NK клетки (естествени „клетки убийци“), ендорфини, серотонин, хормон на растежа, интерферон-гама (IFN) и куп други полезни вещества, които се отделят есествено всеки път, щом се смеем от сърце продължително.

Смехът засилва реакциите на имунната система, особено тези свързани с анти-вирусните и анти-туморните защити. Той намалява секрецията на кортизол и епинефрин (хормони на стреса). От друга страна, засилва секрецията на хормона на растежа, който подсилва реакциите на имунната система.

Редовния смях може значително да промени не само физическото, но и менталното и емоционалното ни състояние. Неща, които преди са ни дразнели, започват да са ни безразлични или дори забавни. Нещата, които преди са ни притеснявали, вече приемаме с лекота и тъй нататък.

Всеки човек има така аречения „Вътрешен дух на смеха“. Когато се активира навлизаме в едно позитивното усмихнато състояние, пълно с енергия – чувстваме се като пружинка, можем да повдигаме планини, всичко става лесно, приемаме трудностите с усмивка, забавляваме се с всичко, което правим…

 

Но това е само върхът на айсберга!

Изследвайки смеха, навлизах все по дълбоко в тайните му и установих, че той може изцяло да променя съзнанието ни. Можем да постигнем състояния, където сваляме всичките си маски, осъзнаваме на много по-високо ниво и много „по-разширено“ и отключваме способности, за които дори не сме и подозирали.

С годините изградих процес, който много лесно води към тези състояния на разширено възприятие. Базиран е на йога на смеха, тъй като в йога на смеха има много точни стъпки които ни водят към всички позитивни ефекти от смеха. Аз съм сертифициран инструктур по йога на смеха от 2015 година. Но доразвих процеса и го комбинирах с други практики, които  перфектно се съчетават, за да ни доведат до нещо уникално.

Един метод, който можем да използвме в ежедневието, всеки може да се научи, и при това е доста приятно. Че кой не обича да се смее? 🙂

Всеки човек има естествен „дух на смеха“ вътре в себе си. Забелязали ли сте колко много ни сближава, когато се смеем с някого? Дори да е напълно непознат, се получава едно моментално разчупване на леда. Това е естествен начин на изразяване на вътрешната ни енергия. Затова, когато се смеем с някого, след това имаме чувството че го познаваме по-добре. Защото обменяме пакети информация по един съвсем естествен начин, не чрез думи или логика, а чрез енергията на смеха.

Както е казал Радой Ралин, смеха – и глухите го чуват и слепите го виждат…

Затова и смехът има способността да сваля маските ни. Знаете как имаме най-различни роли в живота, имаме най-различни аспекти от нашата личност, които са скрити или подтиснати. Срамуваме се от някои части от себе си, плашим се от други, неприятно ни е от трети… и затова ги крием. Това формира така наречената ни сянка. Работата със сянката е една много дълга тема, но важното е че започвайки да работим със себе си – ОИТ, Осъзнато Сънуване и други подобни практики – първото с което се сблъскваме е собствената ни сянка. Нашите страхове, и всичко което сме подтискали в подсъзнанието си. Докато не интегрираме тези неща, няма как да продължим напред.

А работата със смеха ни позволява да го направим по един доста позитивен начин!

Не казвам, че е лесно, обаче. Срещата със собствената ни сянка е едно от най-трудните неща, с които се сблъскваме по пътя навътре към себе си. Преодолеем ли собствените си страхове и ограничения, след това нещата се задвижват доста бързо.

Така че и смеха не трябва да се приема несериозно! Защото това си е една много сериозна работа върху себе си, и според мен един от най-бързите пътища към по-дълбоко осъзнаване и разширено възприятие.

В йога на смеха има готова разработена система, която работи, тъй като актвира връзката между мозъка и тялото и от там нататък задейства поредица от процеси в нас. Тялото е един уникален инструмент, който можем да използваме. Когато направим нещо с тялото, мозъка се активира и реагира.

Опитайте:

 • Усмихнете се, изправете се, изпъчете се, вдигнете високо глава, сложете ръце на кръста, заемете уверена позиция, стъпили здраво на земята. Стойте така 2 минути. Как се чувствате?
 • А сега – свийте се, нацупете устни, прегърбете се леко, гледайте в земята, отпуснете ръце и рамене. Може дори да не трябва да чакате 2 минути, за да усетите спада в енергията и други неприятни чувства.

Както тялото ни отразява различните настроения, така и мозъка отразява позата и състоянието на тялото. Двете са в постоянна връзка. Тъй че ето един ключ, който можете да използвате в много различни ситуации. Преди важна среща, когато сте притеснени за нещо, когато ви е досадно, когато трябва да свършите нещо добре или се вълнувате, преди изпит и тъй нататък. Променете позицията на тялото, променете дишането си, усмихнете се, протегнете се. Запазете променената позиция поне за 2 минути и вижте какво ще стане. 🙂

Децата около 4 годишна възраст се смеят средно по 500 пъти на ден! А възрастните? Познайте. Около 15 пъти! Освен това, ако сте забелязали, децата се смеят много по-продължително. Спомняте ли си в детските години, как някой ви показва пръст и вие прихвате в смях. Ей така без причина. Смеха е нещо естествено, което е израз на собствената ни енергия.

Обществото ни програмира така, че да отхвърлим тези възможности. Не е приемливо да се смееш на обществено място. Ако се смееш по улицата ще те помислят за луд. В училище – ако се смееш в час те наказват, в работата трябва да си сериозен и т.н.

Защо ли е така? Може би, ако не ни програмираха по този начин, щяхме да сме твърде осъзнати и трудни за манипулиране.

Йога на смеха ме научи да се смея продължително и без нужда от никакви външни стимули. С други думи – дори нямам нужда от вицове или комедия или нещо друго за да се смея. Всеки човек има така наречения „вътрешен дух на смеха“ и ако се научим да го активираме, можем да използваме всички тези ефекти винаги, когато ни е необходимо.

И така, да видим как това може да ни помогне за ОИТ и изменени състояния на съзнанието.

Смеха сам по себе си, както видяхме, вече стартира множество промени в тялото и в съзнанието ни. Когато, обаче, стигнем до състоянието, в което можем да се смеем без прчина, от душа, дълбоко, коремно, поне 15 минути, тогава активираме още по дълбоки промени. Без да искаме стигаме до подсъзнанието и до различни блокажи, които са се загнездили там. Ако продължим всеки ден с този вид смях, който комбинираме с релаксация и някои дихателни упражнения, започваме да чистим блокажите и да навлизаме в състояния където съзнанието ни може да възприема много по чисто и много по „разширено“.

И сега, едно предупреждение!

Тъй като в статията има достатъчно ключове за всеки, който иска да опита сам да използва смеха, имайте предвид, че йога на смеха има и противопоказания и в някои случаи може да бъде опасно. Ако имате интерес да се занимавате самостоятелно, първо прегледайте противопоказанията тук. Ако изпитате някакъв дискомфорт по време на практика, спрете веднага и можете да се свържете с мен през контактната форма на сайта или през Фейсбук групата на Блогът на Nahuatl.

А в случай, че искате да минем през процеса заедно и да сте в абсолютно сигурна среда, следващата информация е за вас.

Използвайки тези процеси, аз ги развих и задълбочих за себе си. И така, експериментирайки със себе си, а след това и групи хора, разработих процес, който помага съвсем леко и неусетно да навлезем в изменени състояния на съзнанието.

Всеки има капацитета да „разширява“ съзнанието си! Желанието ми е да науча повече хора как сами да използват този процес в ежедневието си.

Затова разработих курс, който не само ви превежда през процеса, но и ви учи как сами да продължите да използвате тези техники всеки ден, ако имате желание.

Курсът ще бъде 2 дни – някой уикенд през август или септември и ще се проведе на една много приятна хижа на Витоша, където можем да правим практики в зала и на открито.

Ето кратки насоки какво ще включва програмата:

 • Разликата между ежедневния смях и смеха, който променя съзнанието ни
 • Как да се смеем без да имаме нужда от външни стимули
 • Преодоляване на болка чрез смях
 • Какво е „Вътрешен дух на смеха“ и как той може да влияе на вниманието и намерението ни
 • Използване на тялото, за промяна на състоянието
 • Използване на смеха, за раздвижване на енергийното тяло
 • Съзадаване на вибрации и раздвижване на застоялата енергия
 • Достъп до дълбините на собственото ни съзнание и подсъзнание чрез простички упражнения
 • Как да излезем от ежедневната си роля и идентичност, които ни спират от навлизане в изменени състояния на съзнанието
 • Как да се отървем от прилепчивостта на ума към проблемите и да намираме решения по-лесно
 • Трайно щастие в живота и по позитивно отношение към всичко
 • По ясна и фокусирана мисъл чрез смях

Който има желание и интерес, нека се запише тук. Всеки записал се ще получи подробна информация за цена, точни дати и програма по е-мейл.

Поздрави и ви очакваме! 🙂

error: Content is protected !!
Share This