Здравейте драги Читатели, продължаваме с този страхотен материал, оторизиран за публикация в този сайт, от Авторът му – Д.Х, чиято анонимност обещах да пазя. В тези следващи части, ще стане въпрос за китайският бацил, и връзката с нано частиците, и както това се отразява на човешкото здраве. Много скрити факти ще научите от тази серия статии…

Статията е дълга. Приятно четене.

Оставям ви линкове към предните 2 статии.

Първа част.

Втора част.


Нанометрови прахови частици и Ковид-19 – неврологични заболявания. 

В този и следващите текстове ще представя редица доказателства, че Ковид инфекцията се дължи на замърсяване на въздуха с наночастици. След прочитането им ще стане ясно, че основният проблем с този „вирус“ нe e смъртността от него. Основният проблем е, че всяка нова вълна засяга все повече хора с „дългия Ковид“ и скъсява времето за развитие на редица болести, които обикновено се появяват след десетилетия излагане на мръсен въздух, като например рак и диабет тип 2. Целта ми не е да всея страх, това медиите го правят чудесно, а да внеса яснота за сериозността на проблема в дългосрочен план, тъй като управляващите продължават да я крият от нас.
Но нека започнем отначало. Скорошни проучвания показват, че повишените нива на прахови частици във въздуха имат незабавен ефект върху работната продуктивност. Сътрудници в бизнес организации докладват замаяност, замъглено съзнание и липса на концентрация. Брокерите на фондовата борса показват понижени когнитивни умения, избягват рискови операции и получават по-ниска доходност от сделките си. Повишаване на дневните нива на ФПЧ води до понижено внимание в час на малките ученици и до по-слаби резултати сред гимназистите. Хроничното излагане на замърсен въздух в утробата и първите години от живота води до по-слабо академично представяне при децата, а при възрастните – до влошени когнитивни способности и неврологични заболявания. Живущите в близост до натоварени пътни артерии, където нивата на наночастици са особено високи, са с по-висок риск от развитие на проблеми с концентрацията, паметта, психомоторната скорост и редица други аспекти на когнитивното функциониране. Всички тези симптоми са признак на това, което наричаме „мозъчна мъгла“ (brain fog). Уви, тя от своя страна е един от най-честите симптоми на „дългия Ковид“ и може да трае с месеци след първоначалната инфекция.
В предния текст обърнах внимание на ултафините частици с размер по-малък от 100 нанометра (PM0.1). Те са особено опасни, защото могат да проникнат в мозъка както директно през носа, така и през кръвно-мозъчната бариера. Тъй като праховите частици съдържат тежки метали, проникването в клетките ни причинява оксидативен стрес, който от своя страна поражда възпалителни процеси. Възпалението на мозъка (енцефалит) е това, което води до появата на мозъчна мъгла в случая. По пътя към мозъка, тези частици могат да увредят обонятелния нерв, което води до загуба на мирис. Това обаче далеч не е всичко. Шокиращ за мен е фактът, че годишното увеличение на PM2.5 дори само с 2.5 микрограма на кубичен метър в близост до дома води до спад на IQ-то с 1 пункт, както показват проучвания сред хиляди деца. Момчетата в това отношение са много по-уязвими от момичетата. Не е случаен и фактът, че редица държави отчитат сериозен спад в IQ-то на своите младежи с всяко следващото поколение. По сходен начин, учените сега с тревога установяват, че много от тежко прекаралите Ковид пациенти са загубили 7-8 пункта от IQ-то си.
Още по-шокираща за мен бе статията на журналиста Антъни Кинг за Мексико Сити. Преди години местен лекар публикува данни от аутопсията на стотици деца и младежи от града. В мозъка на всеки от тях са открити промени, свързани с болестта на Алцхаймер и Паркинсон. Колкото и учени и лекари все още да отказват да го повярват, това е факт – ултрафините частици във въздуха причиняват структурни и химични промени в мозъците на децата ни от мига на раждането им, особено тези, отделени при гореното на изкопаеми горива. По сходен начин, цитирайки изводите от десетки научни публикации, „някои от най-тревожните продължителни последствия от Ковид-19 са загубата на вкус и мирис, проблеми с паметта и концентрацията, и други когнитивни усложнения, защото те показват потенциално увреждане на мозъка и повишен риск от развитие на деменция.“ Точно по тази причина международни екипи от учени ще следят хиляди Ковид пациенти от 40 държави в следващите години, тъй като основното им притеснение е риска от развитие на Алцхаймер сред тях.

Фиг. 1 илюстрира механизмите, чрез които токсините във въздуха пораждат неврологични и психични разстройства. Авторите на статията дори споменават приликата между SARS-CoV-2 и PM0.1. И тя е очевидна. Гледайки резултатите от едно от най-значимите изследвания, свързани с неврологичните и невропсихиатричните последствия от Ковид във Великобритания, виждаме пълно съвпадение с показанато на Фиг. 1.

При 62% от пациентите са настъпили мозъчносъдови усложнения като исхемичен инсулт; 31% са получили мозъчно възпаление, психоза, неврокогнитивни или други психични разстройства; 7% – периферни или други неврологични разстройства. Стряскащ е и анализът на един от водещите експерти по така наречените “Cluster B” разстройства (като антисоциалност и граничност). Той показва, че „вирусът“ е променил мозъка на голям процент от пациентите до степен, до която те клинично и диагностично не се различават от въпросния “Cluster B”. Да се надяваме, че поне част от тези промени са обратими или се дължат на страха от самото заболяване. Уви, факт е, че много лекари и сестри в Ковид отделенията стават свидетели на сцени, типични за друг тип лечебни заведения – емоционални избухвания, дезориентация, рязка смяна в настроенията, дереализация, деперсонализация, пренебрегване и дори открито неподчинение на лекарските препоръки. Всичко това – в следствие на мозъчната енцефалопатия. В допълнение, много Ковид пациенти се оплакват от силно главоболие и мигрена, докладвани са и случаи на епилепсия. Останалите показани на Фиг. 1 усложнения вече обсъдихме. Както е видно от фигурата, излагането на прахови частици може да засегне мозъка и индиректно. Например белодробната инфекция, която те причиняват, може да задейства редица процеси, които в крайна сметка да увредят и мозъка, без да е нужно самите частици да проникнат в него. Това съвпада с наблюдението на учени, които с изненада са установили, че в редица случаи след прекарана Ковид инфекция „вирусът“ причинява мозъчно възпаление (вместо очакваните последствия от липсата на кислород) и така убива пациентите си без да прониква в него.
Тези от вас, които четат книгата ми, ще открият в нея и доказателства, че излагането на прахови частици е водещ фактор за развитие на аутизъм. Според д-р Джон Грей, множеството ваксинации плюс приема на парацетамол преди или след тях, потискащ производството на глутатион – мощен антиоксидант – прави детския мозък особено уязвим на оксидативния стрес. Според Джон, в определени случаи и под влияние на други фактори, този стрес може да отключи аутизъм. Той прави интересно наблюдение в защита на тезата си – през 1982 и 1984 г. в САЩ е регистриран спад едновременно на случаите на аутизъм и на продажбата на парацетамол под бранда „Тайленол“. Джон обаче не отчита един друг фактор. Какво прави тези години по-специални на първо място? През 1980 г. САЩ влиза в икономическа рецесия, която в рамките на следващите няколко години води до чувствителен спад в потреблението на петролни продукти и природен газ (Фиг. 2).

Това потребление обаче е основният източник на нанометрови прахови частици в атмосферата. В резултат от намалената им концентрация по-малко хора са развили възпалителни процеси. Така търсенето на „Тайленол“ също е намаляло, както и случаите на аутизъм.

Фиг. 3 илюстрира съвпадението на дългосрочните последствия от замърсяването на въздуха и дългосрочните последствия от прекарана Ковид инфекция. Фиг. 4 и 5 илюстрират в повече детайли удивителната прилика между SARS-CoV-2 и PM0.1. Фиг. 6 и 7 са сходни с Фиг. 3. Те показват приликите между системните последици за организма от натравянето с тежки метали, влезли в тялото чрез прахови частици, и системните симптоми на Ковид и така наречения „педиатричен мултисистемен възпалителен синдром, временно асоцииран с COVID-19“, срещан при децата (PIMS-TS/MIS(-C)).

Фигура 4.

1. Hahad O, Lelieveld J, Birklein F, Lieb K, Daiber A, Münzel T. Ambient Air Pollution Increases the Risk of Cerebrovascular and Neuropsychiatric Disorders through Induction of Inflammation and Oxidative Stress. International Journal of Molecular Sciences. 2020; 21(12):4306. https://doi.org/10.3390/ijms21124306
2. What to Know About COVID-19 and Brain Fog
3. Silke Schmidt. 2019. Brain Fog: Does Air Pollution Make Us Less Productive?
Environmental Health Perspectives 127:5 CID: 052001 https://doi.org/10.1289/EHP4869 https://ehp.niehs.nih.gov/doi/10.1289/EHP4869
4. Ebenstein, Avraham, Victor Lavy, and Sefi Roth. 2016. “The Long-Run Economic Consequences of High-Stakes Examinations: Evidence from Transitory Variation in Pollution.” American Economic Journal: Applied Economics, 8 (4): 36-65.
DOI: 10.1257/app.20150213
5. The impact of exposure to air pollution on cognitive performance
Xin Zhang, Xi Chen, Xiaobo Zhang
Proceedings of the National Academy of Sciences Sep 2018, 115 (37) 9193-9197; DOI: 10.1073/pnas.1809474115
6. Allen JL, Klocke C, Morris-Schaffer K, Conrad K, Sobolewski M, Cory-Slechta DA. Cognitive Effects of Air Pollution Exposures and Potential Mechanistic Underpinnings. Curr Environ Health Rep. 2017;4(2):180-191. doi:10.1007/s40572-017-0134-3 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5499513/
7. Wang P, Tuvblad C, Younan D, Franklin M, Lurmann F, Wu J, et al.2017. Socioeconomic disparities and sexual dimorphism in neurotoxic effects of ambient fine particles on youth IQ: a longitudinal analysis. PLoS One12(12):e0188731, PMID: 29206872, 10.1371/journal.pone.0188731. https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0188731
8. Teen Exposure to Air Pollution Could Reduce IQ Levels Long Term https://www.calhealthreport.org/…/teen-exposure-air…/
10. Flynn effect and its reversal are both environmentally caused
Bernt Bratsberg, Ole Rogeberg Proceedings of the National Academy of Sciences Jun 2018, 115 (26) 6674-6678; DOI: 10.1073/pnas.1718793115
11. IQ rates are dropping in many developed countries and that doesn’t bode well for humanity
12. Maggioli, E; McArthur, S; Mauro, C; Kieswich, J; Kusters, DH; Reutelingsperger, CP;
Yaqoob, M; Solito, E. Estrogen protects the blood-brain barrier from inflammation-induced disruption and increased lymphocyte trafficking. Elsevier, 2015.
14. Brockmeyer S, D’Angiulli A. How air pollution alters brain development: the role of neuroinflammation. Transl Neurosci. 2016 Mar 21;7(1):24-30. doi: 10.1515/tnsci-2016-0005. PMID: 28123818; PMCID: PMC5017593.
15. Sunyer, J, Dadvand, P. Pre‐natal brain development as a target for urban air pollution. Basic Clin Pharmacol Toxicol. 2019; 125(Suppl. 3): 81– 88. https://doi.org/10.1111/bcpt.13226 https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/bcpt.13226
16. Association between Traffic-Related Air Pollution in Schools and Cognitive Development in Primary School Children: A Prospective Cohort Study. Jordi Sunyer et al. March 3, 2015https://doi.org/10.1371/journal.pmed.1001792 https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1001792
17. Allen JL, Oberdorster G, Morris-Schaffer K, Wong C, Klocke C, Sobolewski M, Conrad K, Mayer-Proschel M, Cory-Slechta DA. Developmental neurotoxicity of inhaled ambient ultrafine particle air pollution: Parallels with neuropathological and behavioral features of autism and other neurodevelopmental disorders. Neurotoxicology. 2017 Mar;59:140-154. doi: 10.1016/j.neuro.2015.12.014. Epub 2015 Dec 22. PMID: 26721665; PMCID: PMC4917489.
18. Covid-19 may result in brain damage and increase the risk of dementia https://www.clinicaltrialsarena.com/…/covid-19-brain…/
19. Researchers Are Tracking Covid-19’s Long-Term Effects On Brain Health https://www.forbes.com/…/researchers-are-tracking-covid…/…
20. Heneka, M.T., Golenbock, D., Latz, E. et al. Immediate and long-term consequences of COVID-19 infections for the development of neurological disease. Alz Res Therapy 12, 69 (2020). https://doi.org/10.1186/s13195-020-00640-3
21. COVID-19 Linked to Increased Risk for Parkinson’s https://www.webmd.com/…/covid-19-linked-to-increased-risk…
22. Beauchamp, Leah C. et al. Parkinsonism as a Third Wave of the COVID-19 Pandemic? Journal of Parkinson’s Disease, vol. 10, no. 4, pp. 1343-1353, 2020. DOI: 10.3233/JPD-202211
23. DUVOISIN RC, YAHR MD. Encephalitis and Parkinsonism. Arch Neurol. 1965;12(3):227–239. doi:10.1001/archneur.1965.00460270003001
24. Neurological and neuropsychiatric complications of COVID-19 in 153 patients: a UK-wide surveillance study Aravinthan Varatharaj, MRCP et al. June 25, 2020 DOI:
25. Brain damage is not caused by direct COVID-19 attack, indicates study
26. John Gray Ph.D., “Lost and Found: Natural Solutions For Autism Spectrum Disorder”, 2014
27. Lindsay Kalter. Study Finds COVID-19 May Lower Intelligence
28. Coronavirus: ‘long Covid’ patients left with lower IQs and aged brains
29. Prof. Sam Vaknin. COVID-19 Clones Borderlines, Psychopaths: Real Zombie Apocalypse (Depression and Psychiatry Webinar)
30. Prof. Joseph R. Berger, M.D. Neurological Implications of COVID-19 with Dr. Joseph Berger
————————————————————————————————————-
Нанометрови прахови частици (PM1) и Ковид-19 – сърдечносъдови заболявания.
Щата Орегон, 60% от чийто жители са двойно ваксинирани, ще задължи отново носенето на маски на открито. Редица други щати ще направят същото. Това се случва на фона на друга новина от началото на месеца, че почти всички тежки случаи на Ковид в болниците в Израел са сред ваксинираните. Защо се случва това? Случва се, защото ваксината, за разлика от маска висок клас, не предпазва от излагане на прахови частици. Днес ще разгледаме влиянието им върху сърдечносъдовата система и ще направим отново сравнение с „коронавируса“.
За начало, приложената симка към текста е взета от научна статия, в която учените заключават, че „симптомите и заболяванията, причинени от замърсен въздух, са поразително сходни с васкуларната патология, причинена от Ковид-19 инфекцията.“ И наистина, както е видно от снимката, и двата патогена (частиците и „вирусът“) задействат едни и същи процеси в тялото, водещи до пълно сходство в начина, по който те увреждат и ендотела – тънкия слой клетки, покриващ вътрешната повърхност на кръвоносните съдове на границата между съдовите стени и протичащата в кухините кръв. Като краен резултат, и двата патогена причиняват идентични сърдечносъдови проблеми или влошат съществуващите такива. Нека разгледаме част от тези процеси в повече детайли.
1. PM1 нарушава работата на автономната нервна система (ANS) и понижава вариабилността на сърдечната честота (HRV) – мерна единица за изменението на интервала между ударите на сърцето. Този показател е от голямо значение за здравето ни. По-ниските стойности на HRV са свързани не само с повишен риск от депресия и тревожност, но и от заболяване, смърт и с до 50% по-висок риск от сърдечен удар дори при хора без васкуларни заболявания. По сходен начин, Ковид инфекцията е също свързана с нарушени функции на автономната нервна система. Нещо повече – всички съпътстващи заболявания, водещи до тежко протичане на Ковид, са свързани с ANS дисфункция. В допълнение, Ковид пациентите са с по-ниски стойности на HRV. Още по-любопитно, смарт часовници и други устройства на марки като Apple Watch, Garmin и Fitbit могат да отчитат промени, свързани със сърдечния ритъм. Според едно изслеване, при над 80% от болните с „коронавирус“ се забелязват промени на сърдечния ритъм до 10 дни преди развитието на Ковид или положителен PCR тест. Това е така, защото тези хора вече са били изложени на по-замърсен въздух, а HRV е особено чувствителен към възпалителните процеси, породени от него.
2. Системата ренин-ангиотензин (RAS) е хормонална система, регулираща сърдечносъдовата функция, кръвното налягане и баланса на течностите. Управлението на тези процеси се подпомага от два ензима – ACE и ACE2. ACE катализира преобразуването на хормона ангиотензин I (Ang-I) в ангиотензин II (Ang-II). От своя страна, ACE2 спомага за преобразуването на Ang-II в ангиотензин (1-7). Поддържането на баланс между ACE и ACE 2, и съответно между Ang-II и Ang-(1-7), е от важно значение за здравето ни. Това е така, защото Ang-II промотира вазоконстрикцията (стесняване на кръвоносните съдове), възпалението и тромбообразуването. Ang-(1-7) има обратен ефект – подпомага вазодилатацията (разширяване на кръвоносните съдове) и противовъзпалителните процеси. И двата патогена – PM1 и „коронавирусът“ – действат на RAS системата така, че нарушават баланса ѝ в полза на Ang-II. Това създава предпоставки за високо кръвно налягане, продължително възпаление и съответно стресиране на цялата сърдечносъдова система.
3. Високото кръвно налягане и хроничното възпаление от своя страна могат да увредят и стеснят кръвоносните съдове чрез образуването на плака – заболяване, наречено атеросклероза. Тя ограничава притока на кръв и може да засегне всяка артерия. В зависимост от това кои артерии са засегнати, атеросклерозата може да доведе до поява на редица други усложнения и заболявания. Излагането на фини прахови частици е водещ рисков фактор за поява на ранна атеросклероза. По сходен начин, учените са притеснени от продължителното възпаление, срещано при много Ковид пациенти, защото според тях то може да отключи атеросклероза, която всъщност е хронично възпалително заболяване.
4. Исхемията представлява кислородна недостатъчност в тъканите, развила се поради стеснение или запушване на кръвоносен съд. Най-често атеросклеротични плаки се развиват в областта на коронарните съдове, което причинява исхемична болест на сърцето, а в по-тежките случаи – исхемичен инфаркт на миокарда. Засягането на мозъчните съдове от атеросклеротичния процес води до мозъчносъдови болести, а в по-тежките случаи – до исхемичен мозъчен инсулт. Тъй като PM1 е водещ рисков фактор за развитие и на исхемия, хроничното замърсяване на въздуха повишава смъртността от сърдечносъдови заболявания. По-сходен начин, Ковид причинява исхемия, възпаление на сърдечния мускул и инфаркт на миокарда, а мозъчният инсулт е едно от най-опасните неврологични последствия от тази инфекция.
5. Как може кръвоносен съд да се запуши? Освен да причинят атеросклероза, най-малките ултрафини прахови частици с размер под 30 нанометра могат да минат през алвеоло-капилярната мембрана и директно да засегнат съдовете. Когато те се възпалят, кръвта, която протича през тях, започва да се съсирва. Съсирването е защитен механизъм, който не позволява да има кръвоток през възпалените места. В същото време, съсирването може да възпрепятства нормалната циркулация на кръв в тялото (подобно на задръстване на магистрала) и да застраши живота ни, ако стане патологично. Тромбът е съсирек, който се образува във вените. Понякога тромбът или част от него се откъсва и започва да се движи свободно в кръвоносните съдове. Такава циркулираща частица наричаме ембол. Ако тромбът, пътувайки, запуши кръвоносните съдове в белия дроб, това състояние се нарича белодробна тромбоемболия и може да има фатални последици. Ако една или няколко коронарни артерии се запушат, може да настъпи инфаркт, аналогично и мозъчен инсулт. По сходен начин, докторите в интензивните Ковид отделения откриват множество проблеми, породени от съсърването на кръвта на пациентите си. Според някои изследвания, до 50% от по-тежките случаи развиват тромбоза, най-често белодробна тромбоемболия и дълбока венозна тромбоза.
6. В предния текст споменахме, че излагането на прахови частици може да засегне мозъка и косвено, например чрез развитие на белодробна инфекция. Същото важи и по отношение на сърдечносъдовата система. Белодробната инфекция задейства локален възпалителен процес. Имунната система реагира, изпращайки на бойното поле цяла армия от клетки, включително и протеини, наречени цитокини, чиято роля е да регулират имунния отговор. При твърде силна реакция на организма обаче се получава така наречената „цитокинова буря“ и силно възпаление, което може да има системен ефект върху цялото тяло, включително и върху артериалните стени. Освен това, най-малките частици, навлезли в кръвообращението, могат директно да атакуват тези стени, причинявайки множество разкъсвания, съсиреци и тромби. По сходен начин, „вирусът“ може пряко да нарани ендотела и да предизвика „цитокинова буря“. Целият създаден стрес върху сърдечносъдовата система е вероятната причина защо при хора с наднормено тегло, диабет и вече съществуващи кардиоваскуларни заболявания Ковид може да протече особено тежко – при тях вече се наблюдава дисфункция на съдовия ендотел, която Ковид инфекцията допълнително засилва.
7. Говорейки за диабет, замърсеният въздух е водещ фактор за развитието му. Както споменахме и в предния текст, всяка нова Ковид вълна ускорява появата на редица заболявания. Тъй като ултрафините частици специално могат да увредят всеки орган, включително и панкреаса, те имат способността и да нарушат метаболитните процеси в тялото. Уви, след втората Ковид вълна част от пациентите развиват и диабет. Смята се, че в частност той се дължи и на самото лечение и следователно е обратим, но засега поне аз не съм открил потвърждение на тази хипотеза. Към този текст можех да добавя и информация за типичните стойности на D-димер, CRP, LDH, левкоцити, тромбоцити и интерлевкини (IL-6 и IL-10) след прекарана остра инфекция с прахови частици, но това не е необходимо – те съвпадат с типичните резултати от лабораторните изследвания на Ковид пациенти, особено при по-тежките случаи.
В заключение, учените не е нужно да споменават повече за поразителното сходство между двата патогена – праховите частици и „коронавируса“. В крайна сметка, говорим за един и същ патоген.
—————————————————————————————————–
Нанометрови прахови частици, озон, въглероден монооксид, водороден цианид и Ковид-19 – белодробни заболявания.
Ето още някои поразителни прилики между заболяванията, причинени от истинските Ковид патогени, и Ковид инфекцията, грешно диагностицирана като вирусна. Както е видно от приложената снимка, във втората фаза от протичането на Ковид пациентите често развиват пневмония и хипоксия (недостатъчно снабдяване с кислород), а в третата – животозастрашаващ остър респираторен дистрес синдром (ARDS). В предните текстове видяхме, че за разлика от по-големите си братя (PM2.5 и PM10), ултрафините частици (PM0.1) навлизат дълбоко в белия дроб, достигайки бронхиолите и алвеолите, и причиняват оксидативен стрес и възпаление на клетките им. Възпалението на алвеолите е познато още като пневмония. Ако сме изложени на продължително силно замърсяване с наночастици, причиняващо „класическата“ Ковид инфекция, то те могат да засегнат цялата тъкат на белия дроб, а най-малките от тях, с диаметър под 30 нанометра, ще преминат през белодробните стени и ще засегнат кръвоносната система от обратната страна на дроба, възпалявайки първоначално най-малките съдове – капилярите.
Възпалението на съдовете е познато още като васкулит. Възпалените съдове се стесняват, образуват се съсиреци и дробът все по-трудно изпълнява функцията си в засегнатия участък. Така и кръвта не може да минава и да получава нужния ѝ кислород, което пък може да доведе до хипоксия. Нещо повече – ултрафините частици могат да накарат капилярите да пуснат течност, чието натрупване в белодробната тъкан води до появата на белодробен едем, правейки газовата обмяна между алвеолите и кръвта силно затруднена. PM0.1 се задържа в така наречения белодробен сърфактант, чиято функция е да намалява повърхностното напрежение на границата въздух-течност в дробовете. Гледайки типичната картина на пациент с ARDS, виждаме именно горепосоченото – алвеоларно увреждане, дисфункция на сърфактанта, белодробен едем и множество съсиреци. Резултати от различни проучвания показват, че случаите на ARDS в болниците нарастват с повишаване концентрацията на прахови частици във въздуха и – любопитно – на озон.
Когато ултрафините частички започват да проникват в клетките на тялото ни, клетъчният имунитет е от ключово значение за избягването на по-тежка инфекция. Инфектираните клетки започват да образуват екзозоми и микровезикули, които да изхвърлят проникналите нанотоксини. Междувременно, имунната система активира макрофаги, а в последствие и редица други „войници“, които да се справят с нашествието. Уви, част от влезлите PM0.1 могат все пак да „заседнат“ в тялото, като например в интерстициума – в случая, това е мястото между дихателните пътища и кръвоносната система. Ако това се случи, заседналите частици много по-трудно се изчистват от организма и могат да доведат до хронично възпаление на различни органи, като т.нар. пост-Ковид интерстициална белодробна болест с последващо развитие на белодробна фиброза. Това засядане е и една от причините хора, преминали през болестта, да имат периоди на повишена температура месеци след първоначалната инфекция.
Според една от коспиративните теории, 5G причинява въпросната хипоксия, типична за много Ковид пациенти. Според теорията, при честоти от 60 GHz способността на хемоглобина в кръвта да се свързва с кислорода ще бъде нарушена. В действителност обаче, оставяйки настрана PM0.1, отровни газове като въглеродният монооксид се свързат с хемоглобина в кръвта и във високи концентрации могат да лишат тялото от кислород, причинявайки хипоксия, а в по-тежките случаи и смърт. Водородният цианид също причинява недостатък на кислород в организма или в отделни органи и тъкани, освен редица други стряскащи симптоми и неврологични смущения. Още миналото лято нашумелият д-р Зак Буш правилно посочи, че кръвната картина на хиляди Ковид пациенти в САЩ не показва наличие на вирусна инфекция. Тези хора посиняват и почиват от хипоксия и отказ на органите. Според Зак, те не е следвало да се поставят на механична вентилация, след което са и починали, а да се лекуват като след отравяне с цианид.
Нека разгледаме сега и типичните резултати от диагностиката на Ковид пациентите с по-тежка пневмония. Цитирам: „Компютърната томография показва прозрачни петна (т.нар. матови стъкла или ground glass opacities), инфилтрация в двата дроба, белодробна консолидация и т.нар. „crazy-paving“. Според някои експерти, единствено SARS-CoV-2 може да нанесе подобни щети. Само че още през лятото на 2019 г. CDC докладва вълна от пациенти с VAPI – инфекция, причинена от пушенето на електронни цигари. Те произвеждат аерозоли, чийто химичен състав е сходен с този на праховите частици. Как мислите протича тази VAPI инфекция? Цитирам CDC: “95% от пациентите изпитват респираторни проблеми (кашлица, болки в гърдите, задух), 85% –температура, втрисане и загуба на тегло, 77% – гастроентерологични проблеми (стомашни болки, гадене, повръщане и разстройство). 47% от приетите пациенти са постъпили в спешните отделения, а 22% са интубирани и поставени на механична вентилация.”
Звучи ли ви познато отнякъде? А как мислите изглежда белия дроб на тези пациенти в типичния случай? Цитирам: „Компютърната томография показва ground glass opacities, инфилтрация в двата дроба, белодробна консолидация и т.нар. „crazy-paving““. Ха! Някои ще кажат, че VAPI е грешно диагностициран Ковид от лятото на 2019. Да, но не. Първо – защото са засегнати малко хора и вълната е бързо овладяна. Второ – защото пациентите са били изложени на аерозоли от електронни цигари. Трето – защото белодробната инфекция с прахови частици показва сходна картина, а в по-тежките случаи компютърната томография разкрива фиброза и т.нар. „медени пити“. По сходен начин, лекарите са притеснени за част от своите Ковид пациенти, защото месеци след прекарана тежка инфекция в дробовете им се виждат въпросните „медени пити“ – вероятна индикация за необратимо увреждане. Светът в момента е покрит с пелена от дим, но не цигарен, мили хора.
Когато най-малките ултрафини частици проникат в кръвообращението, понякога те причиняват много опасна инфекция, наречена сепсис. В този случай отбранителната реакция на организма срещу нея е толкова силна, че той започва да атакува и унищожава дори собствените си тъкани и органи. Ако процесът не бъде овладян, следва отказ на множество органи и септичен шок – състояния, които най-често завършват със смърт. А кои мислите, са две от водещите причини за поява на горепосочения смъртоносен ARDS? Едната е сепсис инфекцията. Другата – изнендаващо или пък не към днешна дата – вдишването на дим от пожари. А какво съдържа димът от пожари, включително и горските – нанометрови прахови частици, озон, въглероден монооксид и водороден цианид, както и стотици други опасни за здравето ни вещества. И ако сте се сетили за връзката между Ковид и горските пожари, то тя вече стои в официална научна статия и на сайта на нашия приятел от “The Great Reset” – Клаус Шваб от Световния икономически форум.
За финал прилагам едно интересно и изчерпателно интервю с д-р. Симидчиев на тема излагане на ултрафини прахови частици, известно от миналата година като Ковид-19. В края на 2019 г. медиите отново споменаха името на Симидчиев във връзка със силно замърсения въздух в столицата. Симидчиев пак изтъкна множеството проблеми, които той създава, включително и васкулит. Само няколко месеца по-късно той даде и въпросното интервю, заключавайки, че Ковид е в по-голяма степен васкулит, отколкото пневмония.
Следва продължение….
——————————————————————————
Съобразно ЗАПСП, и ЗИС
 
Всички материали в Блогът на Nahuatl подлежат на Copyright©
——————————————————————————–
error: Съдържанието е защитено и подлежи на Copyright съобразно българското законодателство (ЗИС и ЗАПСП)! Опитващите се да копират съдържание оставят следи! Защитният софтуер ни изпраща вашите данни и локация.
Share This