Здравейте отново драги Читатели.

Днес в серията ”Оцеляване” засягаме темата с газовите атаки. Използването на химическо оръжие е нещо, което за съжаление все още се случва на много места по света. От местните конфликти във Венецуела и Колумбия, до арабският свят, и близкият изток, където използването на бойни химически вещества е всекидневие. Не са рядкост новините по големите медии, където виждаме пагубните ефекти от различните вещества, които се освобождават във въздуха къде срещу военни формирования, къде срещу цивилно население – уви, всички те са все пак човешки същества. Международната Общност има изградени военни протоколи, и международни военни закони, които забраняват използването на бойни химически вещества, но уви тези правила въобще не се спазват, и най-вече на местата, където не се бият армия срещу армия, а групи цивилни с други групи цивилни. Такива конфликти имаме постоянно в държави като Афганистан, Сирия, Либия и други. Използването на бойни химически вещества за съжаление е широко разпространена практика в руският свят. Известни са случаите, като този в онзи театър в Москва, където силите на ФСБ изтровиха сумати цивилни, за да оправдаят неспособността да разоръжат чеченските терористи по друг начин. Други места, където беше използвано такова оръжие от страна на руски части са Украйна, и Грузия. Специално Грузия, мой приятел Капитан от Грузинската Армия (танкист), който 3 пъти е бил на война срещу руснаците и техните специални части, потвърждава тази информация. В същност са 2ма моите приятели грузински военни, които потвърждават една и съща информация. Токсичните газове под формата на оръжие, са едни от най-ужасяващите сценарии на оцеляване, и в тази статия ще разгледаме основната информация относно какво да правим в случай, че попаднем на газова атака.

Оставям ви линкове към предните части от серията ”Оцеляване”:

За какви сценарии да се подготвим? 

Ядрена атака – симулатор на ядрен взрив над София

Основен план за действие при извънредни ситуации

Тероризмът е другият основен проблем. След страхливото оттегляне от Афганистан на НАТО, под ръководство на неспособният да мисли трезво Джо Байдън, който аз си наричам просто Бай Айдън, в ръцете на международният тероризъм, в лицето на Талибаните, се оказаха много складове с вещества, които лесно могат да се преобразуват в химическо оръжие. Макар косвените протести на висши американски военни, Бай Айдън, и го казвам с цялото ми не-уважение към него, обрече афганистанският народ на нова ера на терор, и остави в ръцете на Талибаните огромни складови наличия с оръжия, боеприпаси и техника, включително и цялата Авиация на Афганската Армия, която е в пъти по-добре оборудвана от нашата Българска Войска. Така, че може да си представите сами ранга на опасност. В средите занимаващи се с национална сигурност, това са крайно притеснителни новини, които водят до обостряне на вниманието, и следене на точно определени движения на вероятният противник, включително и затягане на проследяващите режими по летищата и границите.

Притеснителното от гледна точка на теориите за оцеляване, е че при частичен или тотален колапс на системата, никой няма да може спре тези терористи, а нашата територия се намира на кръстопътя между Азия и Европа…

Подготовката и превенцията, са отново в основата на всеки сценарий, на всяка хипотеза, а знанията са основният компонент на всеки добър план за оцеляване. Когато става въпрос за подготовка за химическа атака, нищо не е по-важно от това да знаете какво представлява тя, нейните видове, последиците и какво трябва да направите в случай, че попаднете в обсега на такова нападение. Частен случай, на който искам да обърна специално внимание, и който ще разгледаме, е едно от най-достъпните, и най-опасни бойни химически вещества – газ зарин. Нека видим малко предистория. За следващите няколко изречения използвам материал на Wikipedia:

Първият нервно-паралитичен агент – табун, е открит от германския учен Герхард Шрадер през 1936, докато прави опити за създаване на високоефективен инсектицид за компанията ИГ Фарбен (конгломерат на БАСФ, Байер, Хьохст и Агфа). Вместо това той открива химикал, чудовищно токсичен за хората и всички бозайници. Скоро след това, през 1938, Шрадер и група негови сътрудници откриват още по-токсичен химикал – изопропил метилфосфонофлуоридат, наречен зарин (sarin) по инициалите на откривателите (Schrader, Ambros, Ruediger, Van der Linde). Зарин или GB е извънредно токсично органофосфорно химично съединение с формула [(CH3)2CHO]CH3P(O)F. Той е безцветна течност, без миризма и без вкус, и се използва като химическо оръжие – бойно отровно вещество с нервно-паралитично действие. Класифициран е като оръжие за масово поразяване съгласно резолюция 687 на ООН. Производството и складирането на зарин са забранени с Конвенцията за химическите оръжия от 1993 г. Заринът блокира действието на ензима, отговорен за разграждането на ацетилхолина, произвеждан от нервните окончания (синапси) при предаването на нервните импулси. Това води до непрекъснато предаване на нервните импулси и, в крайна сметка – до парализа и смърт. Заринът притежава поразяващо действие при всички пътища на проникване в организма – през устата, през кожата и по дихателен път. Смъртта може да настъпи изключително бързо – в рамките на една минута след поемането на летална доза, ако не бъде приложена противоотрова. При вдишване на пари или аерозоли или при проникване през кожата на зарин, първите признаци на поражение са обилно отделяне на носов секрет, стягане в гръдния кош и свиване на зениците. Много бързо настъпва затруднено дишане, гадене, повръщане, неконтролируемо уриниране, конвулсии, гърчове, жертвата изпада в кома и умира от задушаване поради парализа на диафрагмата.

Лошото в случаят със зарина както виждате е, че той няма нито вкус, нито мирис…Може да се съхранява доста безопасно, като компонентите му се държат разделени, и се смесят при употреба, което е втори голям проблем. Трудно се детектира, и е изключително коварно оръжие. Това е едно от използваните масово бойни химически вещества. Оставям и един видео материал за тези от вас, които имат нерви и стомах да го изгледат, за да видите реалните последици, при жертви на газова/химическа атака. Предупреждавам – кадрите са тежки, и не са подходящи за хора със слаба нервна система.

Третирането на пострадали от зарин включва незабавно приложение на атропин и пралидоксим от личния противохимически пакет. Атропинът третира физиологическите симптоми на отравянето – мускулната парализа, а пралидоксим възстановява нивата на ацетилхолинестеразата. Пострадалият трябва незабавно да бъде изведен от заразената зона и да се извърши дегазация и деактивация на заразените участъци от кожата. Оставям ви линк към проспект на лекарството атропин, на ампули, на български. Паралидоскима е по-достъпен в Турция, ако имате приятели там, можете лесно да се сдобиете с него. Атропин в България се продава само с рецепта, но знаем как стават нещата у нас, ако все пак искаме да добавим към комплекта си за оцеляване такива препарати за всеки случай.

До тук разбрахме, че химическата атака е разпръскване на токсични химикали с намерение да се нанесе вреда в голям обсег – това е оръжие за масово поразяване. Може да бъде под формата на газ, течност или твърдо вещество, което се отделя в зона, която може да доведе до опасности за околната среда и хората в нея. Нивото на опасност ще зависи от определени фактори като формата, в която се освобождава (обикновено отделянето на течности и пари ще доведе до по-голяма експозиция и риск), както и от химикалите, използвани при атаката. Ако си мислите, че това е против морала на една страна или хора да правят нещо подобно, грешите. Химическите оръжия и химическите атаки имат обширна история, тъй като датират 160 години назад до Кримската война и силите на Съюза в Гражданската война в САЩ. Въпреки това, развитието на химическите оръжия еволюира по време на Първата световна война, където всички страни използват редица химически агенти, за да нанесат щети на противоположните страни. Всичко това ден днешен е забранено от международният закон, но вечен ли е той, и има ли обхват на местата, където все още има войни, конфликти, и терористични атаки? Както виждаме – не баш….

Сириец се измива, след като е се е оказал в обсега на взрива на химическо оръжие, за което се смята, че е нервнопаралитичният агент зарин. Снимка: Getty Images.

 

Кои са трите основни вида химически оръжия?

Химическите оръжия са разделени на три основни категории: нервнопаралитични агенти, везикиращи (или мехури) и задушаващи агенти. Нервните агенти са сред едни от най-смъртоносните химически оръжия с агенти като зарин, соман, табун и VX, всички от които влияят на предаването на нервните импулси в нервната система. Съставът на нервно-паралитичните агенти е химически свързан с групата на органо-фосфорните съединения, които са стабилни и лесно се разпръскват при разгръщане. Нервните агенти са едно от най-популярните химически оръжия. Когато нервните агенти се отделят в течност или пара, това може значително да повлияе на здравето на изложените, тъй като концентрацията на агента и времето на експозиция ще играят критична роля за нивото на въздействие върху здравето. Другите категории химически оръжия включват агенти като горчица, луизит и хлор, които също могат да бъдат изключително опасни, когато бъдат изпуснати в околната среда.

Ето някои от основните нервни агенти, с информация за тях, като тяхната миризма, външен вид, развитие, смъртност и техните ефекти:

Какъв ефект имат химическите оръжия върху хората?

Химическите оръжия предизвикват различни признаци и симптоми на изложените, като различни фактори влияят върху значимостта на ефектите върху човешкото тяло. Ефектите могат да варират от сърдечно-съдови проблеми, трайни неврологични увреждания, обилно кървене и в много случаи тези ефекти водят до смърт. Когато течните нервно-паралитични агенти се отделят в околната среда, течността може лесно да проникне в кожата и дрехите и симптомите могат да започнат навсякъде от 30 минути до часове след експозицията. Непосредствените симптоми на експозиция могат да варират, като диария, повръщане, мускулни спазми, обилно слюноотделяне, гърчове и други. Тези от вас, които изгледаха вторият клип по-горе, видяха лично за какво иде реч. Излагането на пара от тези вещества, за разлика от течността, може да предизвика отровни симптоми в рамките на секунди до минути и обикновено ще засегне очите, носа или дишането, тъй като това са трите входни точки за вдишване. Въздействието върху дихателните пътища, сърдечно-съдовата система и нервната система създават най-голямо безпокойство при излагане на химически оръжия. Респираторният тракт ще стане силно раздразнен и ще доведе супер бързо до хрема, слюноотделяне, слабост на езика и гърлото, а ако експозицията не се лекува, това може да доведе до по-тежки симптоми като дихателна недостатъчност и смърт. Сърдечно-съдовата система също може да бъде засегната, тъй като нервните агенти могат да повлияят на сърцето и могат да доведат до анормален сърдечен ритъм, което може да доведе до редица здравословни проблеми. И накрая, нервната система също може да бъде засегната, изпращайки системата ви в хаос, когато е изложена на нервни агенти като гърчове, главоболие, виене на свят и изтръпване.

Какво да правим ако попаднем в обсега на химическа атака? 

Когато се използват химически оръжия, те бързо се разпръскват и засягат тези в околността за секунди, в зависимост от размера на взрива, вятъра и други фактори. В резултат на това, и ако въобще се знае, правителството вероятно ще дава предупреждения и насоки кой какво да прави, под формата на спешни SMS сигнали, съобщения в социалните мрежи, високоговорителите в градовете, телевизия, радио по всички канали, и т.н. Спомняте ли си сега, защо е задължително да имате AM/FM преносимо радио и резервни батерии? 🙂 Да ви напомня само, че повечето модели двубандови радиостанции имат вградено радио, и това е вариант, но хабим батерията на станцията, която се зарежда много по-трудно. Въпреки че тези предупреждения могат да бъдат предоставени, наличието на вече изготвен план за готовност за химическа атака може да бъде жизненоважно за минимизиране на експозицията, болестта, разпространението на химикала и защитата на вас и вашето семейство.

Стъпките, които трябва да включите във вашия план за готовност за химическа атака са:

Преди да настъпи химическа атака – Трябва да имате комплект със защитно оборудване, което е бързо достъпно за незабавна употреба. Всички хора, които се намират в рискови зони, включително работници на фирми, рафинерии, газопроводи, посолства, и т.н. на места, където риска е голям, носят в оборудването си, включително и в автомобилите противогази.
Средствата за химическа защита, включително маски за пречистване на въздуха и продукти за обеззаразяване на повърхността, могат да бъдат от решаващо значение за неутрализиране и защита срещу химически изпускания и атаки. Има една българска фирма, която произвежда много добри противогази, но нямат обявени цени. Писах им за да се свържа с тях, и когато отговорят, ще ви съобщя. Оставям ви линк към онлайн магазина им. Обикновено противогазите не са нещо скъпо, така че ако предвиждате пълна екипировка, купете си. Оставям ви един линк към учебник на Военната Академия ”Георги Стойков Раковски”, отнасящ се към защитата от ядрени, химически, биологични оръжия, от който при по-голямо желание за четене, ще добиете много важни знания относно ЯХБЗ защитата.

Ако разберете, че сте в обсега на неизбежна химическа атака –  Ако възникне атака и сте на открито, прикрийте се възможно най-бързо и затворете всички прозорци и врати. Трябва също така да се опитате да изключите притока на въздух колкото е възможно повече, за да сте сигурни, че няма изпарения или замърсители да проникнат във вашия район. Това по същество означава да запечатате с тиксо, найлони, или каквото имате под ръка, всички процепи в мястото, където сте се скрили. Под вратите, около вратите и прозорците, изходите на вентилационната система на климатиците ако има такава, и т.н. Всичко трябва да е запечатано, а ако нямате противогаз на устата и носа ви да има парцали намокрени с вода, или дори с урина. Имайте предвид, че при това се опитайте да бъдете на по-голяма площ, тъй като ще имате нужда и от свеж въздух за себе си и вашето семейство, така че малка стая може да не е подходяща, ако сте с много хора. Но никой никога не знае как може да го завари такава ситуация. Има я и обратната ситуация, ако химическа атака ви свари на закрито, то веднага трябва да се опитате да излезете, и да избягате, бягайте защото живота ви зависи от това. Ако няма как да избягате, минимум трябва да си осигурите достъп до прозорец, или пролука, през която да имате достъп до чист въздух. Ако се съмнявате, че сте били изложени на такова оръжие, но не изпитвате дихателни проблеми, трябва веднага да махнете всичките си дрехи, да ги пакетирате в пластмасови торби, и да измиете цялото си тяло обилно с вода и сапун, за предпочитане хладна вода……

Дадох ви някои основни знания и за химическите атаки. Отново Блогът на Nahuatl е може би единственото място в българската блогосфера, и в интернет пространството, където ще намерите синтез на тези информации. Напомням ви, че провеждаме регулярни курсове по оцеляване, и ви оставам линк към последната статия за тях, записването е отворено. Не забравяйте – трупайте знания!

Бъдете здрави.

Nahuatl

 

——————————————————————————
Съобразно ЗАПСП, и ЗИС

Всички материали в Блогът на Nahuatl подлежат на Copyright©
——————————————————————————–

error: Съдържанието е защитено и подлежи на Copyright съобразно българското законодателство (ЗИС и ЗАПСП)! Опитващите се да копират съдържание оставят следи! Защитният софтуер ни изпраща вашите данни и локация.
Share This