Здравейте уважаеми Читатели.

Продължаваме със серията ”Оцеляване”, и в тази статия ще разгледаме базовото планиране. Важно е да се спомене one more time, че всичко е превенция. Няма 100%-ва сигурност, такова нещо не съществува, всичко е динамика, движение, планиране, и най-вече превенция. Няма нужда от паника, от бързане, и т.н. Много хора свързват тези тактики именно с паника и прибързаност, но съвсем не са прави, при липса на подготовка от държавна страна, никой няма да дойде да ви обясни аджеба какво да правите ”в случай на”. Почнал съм тия статии по слайдовете от курса по оцеляване за цивилни, искам да ви дам колкото мога информация. По време на курсовете обясняваме и самата специфика на материята. Това са задължителни знания, които наистина могат да ви спасят живота.

Ще боравим с международният препърски термин ´´SHTF´´, който означава буквално ´´when the shit hits the fan´´, ”когато ла*ната ударят вентилатора” и стане мазало, казано по нашенски 🙂 SHTF е термин, обозначаващ вече ситуацията, в която всичко е извън контрол и се налагат спешни действия. В духа на превенцията, това което трябва да правим ние, е да се стремим към колкото се може по-добра превенция. Превенцията е майка, превенцията е баща, тя е всичко. Нуждаете се от план и ресурси, за да сте готови за всичко. Има много примери, един от тях е ноември 2018 г. земетресението с магнитуд 7,0 по Рихтер, което удари Анкъридж, Аляска, едно от най-студените населени места в света, всичко е лед през зимата. Пътищата се сринаха, резервоарите за вода се спукаха и хората останаха без топлина в продължение на дни. За щастие нещата бързо дойдоха под контрол, защото самите хора са подготвени и за тях превенцията е начин на живот, но бихте ли могли да оцелеете без топлина няколко дни, или седмици, през зимата? Този сценарий може да не е SHTF сценарий за вас, ако живеете на село, и имате всичко нужно, но за други може да е сценарий на апокалипсиса. У нас има страшно много млади хора, които започнаха да приличат на западняците, една крушка не знаят как се завива. Още по-голямо земетресение може да прекъсне комуникациите и електричеството за седмици и месеци, принуждавайки ви да разчитате на по-рискови методи за комуникация извън мрежата. Може да имате солидна ежедневна подготовка, но готови ли сте, и организирани ли сте за дългосрочна спешна ситуация? За нещо, което може да се удължи във времето? Много малко хора са подготвени за това, особено градските хора, а аз съм един от тях (от подготвените) 🙂 🙂

Потенциални SHTF сценарии – Потенциални хипотези, върху които да се концентрираме: 

За какво се подготвяте зависи от вас. Вашето семейство, или група за оцеляване, се фокусира да речем върху природни бедствия, но ние искаме да сме подготвени за всичко. Подготовката е свързана с възможни сценарии и резултати, така че е важно да използвате известна предвидливост, когато съобразявате, и нагласяте според ситуациите вашите опции и планове. Също така е важно да усъвършенствате ситуационната си осведоменост, за да вземете предвид плюсовете, минусите и рисковете от различните ви подготовки и прогнози. В моята професия това се натича ”оценка на риска” и е критично важно за всичко в обществото, от операциите на всяка една банка, до строителните обекти и търговията, всичко си има оценка на риска, като риска трябва да се анализира подробно, позовавайки се на хипотези.

Природни бедствия

Природните бедствия винаги са проблем. Не можем да направим нищо, за да спрем Великата Природа, така че всичко, което можем да направим, е да се подготвим и да оцелеем. Може да е силно земетресение, ураган, горски пожар, цунами, непредвидено изригване на вулкан, и т.н. Когато планираме, минимум трябва да споменем ”ами ако…”, макар че акото цапа, мирише, и трудно се пере, задължени сме да оценим риска от природни бедствия на мястото, където живеем, или се намираме, за да сме обективни в по-нататъшната си оценка на останалите ситуации. Много често се случва, едно природно бедствие да доведе до куп социални такива, основно свързани с прекъсване на линиите за доставки, производствата, и спирането на електричеството. Един силен вятър, ако доведе до пожар, примерно при скъсване на тръбопровод, или електрическа линия с високо напрежение, ситуацията може да стане критично опасна за вас и околните. Лошото в тези случаи, е че едното си върви за ръчичка с другото…..В този случай, обикновено се появява някой многознайко, и казва нещо като ”Абе България не е земетръсна зона!” или ”Тук цунами не може да ни удари!’‘. Ок! Обаче говорим за природни бедствиЯ като много видове предположения. Представете си случаят: намирате се в Планината, на разходка, завалява дъжд, а вие сте по планинският наклон, скривате се, дъжда във вашият район спира. Излизате на вън, но не сте съзнателни за това как функционира гравитацията и наклоните, мислите си, че всичко е наред но на 4км от вас вали проливен дъжд и ви застига мини вълна от кална вода, пръст, отломки, дървета, и т.н.? WHF в този случай? Статистиките казват, че хиляди хора всяка година умират, защото лагеруват на неправилното място в Планината. Това е една съвсем реална хипотеза, на едно съвсем реално природно бедствие, което няма да бъде отразено в медиите като такова, но от гледната точка на този, който преминава през него – това си е самият апокалипсис. Същото е и с лавините, същото е и с нараняванията по време на походи, когато сме на десетки километри от цивилизацията, а България не е като Испания за да ни пратят хеликоптер веднага. Едни 5-6 дневни дъждове, са си природно бедствие, едно блокиране на пътищата от лед и сняг също.

Чао чао електричество!

Много хора се страхуват от бедствие, което може да доведе до падане енергийната мрежа. Това може да бъде причинено от EMP (електро магнитен пулс, Слънцето може да го причини, атомен взрив също, може да бъде предизвикан и от специални бомби, които няма дори да разберете, че са избухнали, но ЕМП-то от тях ще унищожи всички електрическо, и електронно, в обсега си на действие), стартиран срещу нас или природно бедствие в по-локален мащаб. Повечето общества няма да оцелеят без електричество. Всичко зависи от него, падне ли тока, пада цялата Цивилизация, а това е тотално реален сценарий, за който дори медиите ни предупреждават. Спомнете си цялата серия от статии за Blackout-a, които съм написал до тук, споделям ви отново последната от серията. Това е потенциално, най-реалният сценарий за нас. Какво да правим в такъв случай? Само тази точка от плана, може да ви отнеме месеци учене… Трябва да разбирате от целият процес на електрическият ток. Как се генерира, как протича, как се съхранява енергия. Винаги може да използваме огньове, но тока си е ток, и без него ще сме на прага на нова тъмна епоха, тъмна от всяка страна. Тази част от плана включва запасяване с алтернативни източници на енергия, основно соларни мини мощности. За съжаление всичко е свързано с пари. Сносните такива, примерно power bank с мощност 3 х 600 вата, струва между 8 и 12 000 лева в България….Но е нещо, което ще ви гарантира електрически ток, и запас от електрическа енергия. Абсолютно задължителни са, особено ако имате предвидено място за оттегляне извън големите населени места. Всичко компактно е за предпочитане, соларните панели на покрива на къщата биха ви направили лесна мишена за мародерстващите групи, които ще се появят много бързо след падането на електрическата мрежа. Трябват ви от обикновени батерии, до големи соларни електро генератори, те са най-добрата опция. Всичко е свързано с пари мамка му, знам 🙂 Но такова е положението… Когато разпределяме нещата, трябва да имаме в предвид, че понякога ще ни се налага да се придвижваме пеш, с раница. От там – знаем ли как да поддържаме радиостанциите си живи? Знаем ли каква екипировка ни трябва? Знаем ли да планираме 72 часова раница? Тези неща са основни и много важни за всеки план за оцеляване!

[Другата основа на оцеляването в такава среда неизбежно е отбраната и сигурността – тема, която ще засегнем дълбоко в следваща статия, тема на второ ниво от курсовете по оцеляване, в което ще се научим на тактика за отбрана и сигурност, когато сме в група от хора, и когато сме сами. Как се разполагат постове за комуникации? Въобще как се изгражда мрежа за комуникации с радиостанции? Как да се придвижваме в определени ситуации, при директна заплаха, при евентуална заплаха за сигурността. Как да въвлечем децата във всичко това? Влизане – излизане от населени места и сгради, тактическо придвижване с деца! Много важни теми, които ще станат обект на следващото ниво от курсовете, които създадох за вас, отново нещо уникално за България. Те са опцията на този сайт, или курсове, или монетизиране на сайта, с всичките тези гадни реклами навсякъде по страниците. Нужно е, за да може това изключително четено пространство да продължи да съществува.]

Икономически колапс – постоянната заплаха

Хората да се тревожат за икономически колапс, повече от всичко друго, но той може да бъде директен ефект от предните сценарии, или предварителен аспект на тотален срив, преди той да се случи. Борсите и пазарите са ясен индикатор за реалността, извън медиите, и илюзиите, в които повечето хора живеят. Един поглед през историята ни показва много велики нации и империи, които паднаха до икономически колапс, така че не можем да повярваме, че сме имунизирани срещу това. Да вземем например икономическата криза, която удари Гърция през 2015 г. Магазините бяха празни! А градските хора са пушечно месо без отворените супермаркети… Хората бяха гладни и го усещат и днес, седем години по-късно гърците още не са се съвзели на цяло от кризата през 2015. Научете се да следите медиите и пазарите. Борсите са най-ясният индикатор за това, кога трябва да активираме плана за оттегляне.

Война и граждански конфликти

Независимо дали се подготвяте за ядрена война, тема която разгледахме вчера, или кибератака (друг потенциален сценарий, който се дискутира много в големите медии, и който би довел до спиране на тока, на доставките, и на логистиката, потенциален апокалиптичен сценарий), възможно е едно от тези събития да се случи през живота ни, имайки в предвид в какви времена съществуваме. Живеем в нестабилен свят, особено политически. Всички тези събития могат да доведат до вторична ситуация на SHTF – граждански вълнения. Когато хората са уплашени и ядосани, става опасно. Това е един от индикаторите за активиране на плана за оттегляне извън града. Важно е да запомните, че сценарият на SHTF може да бъде личен, като например загуба на работа. Ако вашето семейство оцелее с един доход, загубата на този единствен доход може да има опустошителни последици. Тази ситуация е нещо, което семейството трябва да подготвя и планира, особено ако живеете само с един доход. В такъв случай, тези които живеят на село, и съхраняват храна за много по-готови за тези събития от всеки градски чиновник в евтин костюм, 12 заема, и т.н. Гражданските конфликти отприщват цялото напрежение натрупано в обществото, и един от най-опасните сценарии. Дойдат ли времена на глад – ще се върнат много от ужасите на средновековието. Ето още едно напомняне – имайте план за оттегляне, било то на село, или в Балкана, или където сметнете за добре, извън големите населени места, те ще бъдат крайно опасни за семействата с деца. Ще се върнат групировките, и мафии ще управляват обществото ако се стигне до тотален колапс. Имайте в предвид, че има един основен, и много важен момент – стигне ли се до продължителна ситуация, примерно за 2 месеца без ток, нещата малко по малко започват да стават необратими. Проблема е в това, че хората, които трябва да рестартират системата и да я поддържат, ще бъдат заети с оцеляването на семействата си, говорим за Армия, Служби за сигурност, Лекари, Учители и т.н. Аз лично, винаги промотирам идеята за група от хора с различни профили, и това е основна тематика на курсовете по оцеляване.

Какво да вземете предвид, ако трябва да напуснете дома си?

Напускането на дома по време на SHTF сценарий, предвижда само по себе си план за евакуация и оттегляне на сигурно място, което трябва да е предварително установено, всички начини за достигане до него да са отренирани няколко пъти на живи, и всеки член на групата да знае как да изпълни този план самостоятелно. Напускате ли дома си – наистина имате нужда от план. Най-важното нещо, което трябва да запомните, е – ако вие се провалите, другите хора също. Магистралите могат да бъдат наводнени, блокирани, или да се превърнат в място за чакане на жертви, защото групировките ще се появят още същата седмица без ток… Така че е важно да планирате няколко алтернативни маршрута. Въпреки че не винаги е възможно, наличието на превозно средство, специално подготвено за целта, може да ви помогне да закарате вас и вашето семейство в безопасност с по-малко проблеми. Говорим за автомобили 4х4, добре подготвени и заредени с всичко нужно за оттегляне. В една от старите статии ви говорих точно по тази тема, и как аз си купих голям джип 4х4, който поддържам винаги готов, и който съм сигурен, че в ”случай на”, ще бъде едно голямо предимство за мен и моите хора.

Сценарии, при които не можете да останете вкъщи

Някои сценарии правят по-вероятно и безопасно да напуснете дома си. Ето няколко примера, за да ги имате в предвид. Много хора се подготвят с години за статично оцеляване, тоест на едно и също място, трупат, трупат, но да речем не са взели добри мерки за сигурност, и в крайна сметка идва група от 15 въоражени и ги почва по балканската схема, която хич не е френдли – бой, е**не и сръбска музика до дупка. Лесната хипотеза тук е предвидимостта, от гледна точка на медиите, и от гледна точка на природни бедствия, за които има предварителна информация. Кажат ли медиите, че ”еди си какво ще удари еди си кога” – багажчето, и да ви няма. Да останете вкъщи е по-опасно. Ако вашият дом се окаже в средата на всичкото мазало – време е да кажете чао! В такава ситуация, първото което пада е транспортната система, спират доставките. Лично бях свидетел, как по време на първата коРмид вълна в Испания, супермаркетите се изпразниха за 2 дни, пред очите ми! Нещото беше под контрол, защото нямаше реален колапс на доставките, но случи ли се такъв колапс -време е да тръгвате! Ако запасите са ви почти изчерпани – същото. Ако бедствието продължи по-дълго, отколкото сте очаквали и планирали, разгледайте запасите си и решете дали имате достатъчно, за да оцелеете, докато приключи. Ако не, е време за следващия план, а той трябва да включва неща като перфектно познаване на околностите, с елементи на – къде има складове? Къде се съхранява еди си какво? Умея ли да приготвям безопасна за пиене вода? Умея ли да хващам риба и да ловувам? Умея ли да правя временни заслони, скривалища и землянки (тематика на курса по оцеляване)? Всичко, което ви изкара от дома, ще ви доведе до тези въпроси.

Къде отиваме? 

След като решите, че трябва да се откажете от статичното оцеляване, трябва да решите къде ще отидете. В идеалния случай бихте имали това, което ние по време на курсовете наричаме ”Точка Б”, или предварително подготвено място за оттегляне по време на тези ситуации, но това не винаги е възможно. Наличието на бункер би било най-добрият сценарий, ама не забравяйте, че се намираме в България, а тук средната заплата не позволява такива луксове. Ако нямате план за оттегляне с приятели или семейство, ето някои неща, които трябва да имате предвид, когато решавате да тръгнете:

  • Предвидете как да напуснете главният път, и/или до къде да го използвате, магистралите и главните пътища ще бъдат особено опасни места.
  • Когато хванете черният път, е хубаво да се опитате да отсечете дърво, за да го блокирате – не показвайте от къде минавате.
  • Не казвайте на всеки срещнат за вашето местоположение, или за този ви план.
  • Когато набележите място, уверете се, че наблизо има водоизточник.
  • Вземете решение за източник на топлина – тук ще се сетите за огромните предимства на Планината.
  • Сигурната дистанция при тотално мазало, е на 10 до 20 км от големи села, или малки градове, за допълнителни доставки или контакт с външният свят. Нуждата от групов план е крещяща, сам човек е бита карта.
  • Предвидете знания за отглеждате свои собствени зеленчуци, плодове и други култури, лов, риболов, животновъдство и т.н.

Просто трупайте знания, и приемайте всичко чисто спортно. Всичките тези знания само могат да са ви от полза! Не обръщайте внимание на страхливците, които ще ви наричат ”параноици”, и други подобни. Дойде ли момента с лайната във вентилатора – вие ще имате по-големите шансове, живота ще бъде на ваша страна.

Какво да носим със себе си? 

Имате нужда от всякакви консумативи и инструменти, но сте ограничени от това, което можете да носите. Така че всичко трябва да има цел. Подготвянето на списък и готови раници за оцеляване е от решаващо значение. Не искате да забравите нещо важно. Най-най-най-най основните, минимални неща са:

  • Вода и елементи за филтриране на водата.
  • Храна – протеинови барове, ядки, сушени или печени, и висококалорични продукти.
  • Комплект за първа помощ.
  • Всички необходими ви лекарства, за вас, или за близките, които се нуждаят от тях.
  • Тиксо.
  • Въжета.
  • Палатка.
  • Инструмент за палене на огън, като ферородни и/или магнезиеви запалки, кибрит за палене на огън в мокро време или при наличие на вятър, има такива специални кибрити. Огънят е вашият най-добър приятел!
  • Радио с ръчна манивела тип ”динамо”, или на батерии. АМ/ФМ ще бъдат честотите за масова комуникация.
  • Радиостанции, двубандови, списък с честотите на всички репитри, граждански, военни, и тези на всички възможни служби.
  • Аварийни одеяла, и survival фолио, което на базата на не пропускане на топлината от тялото, може да ви спаси живота.
  • Допълнителни дрехи, особено чорапи и бельо. Не забравяйте шапка.
  • Основен нож, ножка, брадва и трион.
  • Маска против прах.
  • Многофункционален инструмент – аз лично не пестя пари за такива неща, давате веднъж 600лв за Viktorinox или Latherman, и гаранцията им е доживотна, някои от тези мултитулове, съдържат до 20 различни инструмента, и се побират в джоба на якето.

Това е само най най най най най базовото. Забелязвате ли вече, че не инструмента е най-важното, а знанията как да го използвате? При една такава ситуация е добре да сте минали курсове по оцеляване, защото ще добиете основните знания нужни ви по-натам. Всичко е свързано със знания, колко повече имате, толкова по-малко екипировка ви трябва. За много неща обаче важи военното правило ”1 е равно на 0, 2 е равно на 1”. Ако имате само една ферородна запалка и я загубите, сте прецакани, но ако имате 2 и загубите едната, все още имате една налична. Екипировките са опаковат правилно. Раниците или торбите трябва да са с промазани ципове. Сам се убедих, как страхотна натовска раница, правена от престижните Miltec за немската армия, но без промазани ципове, прогизна цялата, макар че всичко освен циповете е непромокаемо, за няма и 2 часа преход в снега. Важните елементи се опаковат отделно в непромокаеми торбички, тези за сандвичи са идеални за тези цели, след което се поставят в раницата. Всичко това пак казвам е основна тематика на нашите курсове…Нещата са крайно много и няма как да ги спомена всички. Други нужни неща са тел, презервативи, които имат страшно много функции, пакетчета кафе и чай, предварително промазани с вазелин или глицерин памучета, и още поне 4 вида инструмент за палене на огън, заточващ инструмент, и други.

Ако направим резюме с няколко думи, то ще бъде следното:

  1. Предварителен лан за комуникации с групата – предварително уговорени честоти, ако се налага също така тонове и субтонове на станциите за криптиране на комуникациите. Трябва да знаете как да разкриптирате чужди комуникации, и как да използвате радиостанция за репитър. Ето ви и нуждата от още знания по радиотехника. Имането на най-добрата радио станция на света, я обезсмисля тотално, ако не знаете как се работи с нея. Планът за комуникации не включва само това. В него има заложен обмен на информация, преди лайната да се ударили във вентилатора, трябва да знаем кога, коя част от плана да активираме. Следят се медии, пазари, обменя се информация, и се правят ежеседмични брифинги с хората от групата, като се залага тематика на брифинга, и не се излиза от темите за разговор. Това включва всички налични комуникации, не само радиостанциите, макар че те са критични за след като лайната ударят вентилатора. Критични са и по време на тренировките, преносимите токита са просто задължителни в Балкана, аз без станция не излизам в гората.
  2. Предварително изградена ”Точка Б” – това е мястото, където ще идем ”в случай на”. Как да стигнем до там? Какво да правим през това време? Подготовка и превенция на 1000%.
  3. Предварителен план за транспорт и придвижване – с какви автомобили разполагаме? Познаваме ли маршрутите? Отренирали ли сме придвижването
  4. Предварителен план за охрана и сигурност – знания, знания, и още знания и информации! Умеем ли да боравим с оръжие? А с една проста пръчка? А с ножа си? Какво правим ако намерим пистолет на пътя? Всичко това предполага и тренировки.
  5. Запаси, резерви, и начини за добиването им, когато те свършат, включително екипировка.
  6. Трупайте знания!       

Поддържайте планът си винаги динамичен, с всякакви възможности за промяна. Динамиката е в основата на всичко, живота е движение и промяна, и промяната и движението са живот. Както Брус Лий е казал – Бъди като водата приятелю!

Беше ми приятно! Информирайте се за курсовете по оцеляване, знанията които ще добиете са много важни!

Поздрави и благопожелания за всички!

Nahuatl

——————————————————————————
Съобразно ЗАПСП, и ЗИС

Всички материали в Блогът на Nahuatl подлежат на Copyright©
——————————————————————————–

error: Съдържанието е защитено и подлежи на Copyright съобразно българското законодателство (ЗИС и ЗАПСП)! Опитващите се да копират съдържание оставят следи! Защитният софтуер ни изпраща вашите данни и локация.
Share This