Манипулация, контрол и дигиталният свят 1 – BigData, Fake News, и бизнесът с вашите данни

от | юни 30, 2019 | Общи статии | 3 коментари

Ооооооооооок мойте хора!! Ето го и обещаният първи материал по серията ”Манипулация, контрол и дигиталният свят” 🙂 Темата на тази първа статия ще бъде Big Data и AI (изкуственият интелект), и някои техни много интересни апликации, които са дълбоко инсталирани във вашето ежедневие, но 98% от вас нищо не заят за тях. Масовият потребирел просто нищо не знае за това, че алгоритъмът знае много повече за него, от колкото той самият знае за себе си. Тази статия ще застъпи доста сериозно и темата с Fake News, и как фалшивите новини са способни да манипулират цели общества. В България се използват постоянно, за изкривяване на общественото мнение, и всичките лелки и чичковци, извън първото дигитално поколение, от което съм и аз, са тотално ”вътре”, чист валлат! Другата основна тема на този материал е Data Trading пазарът, и какво се случва с уж ”безплатните апликации”, които вие реално си плащате с данни 🙂 Ще падат още бариери и стереотипи за обществото. Смея да твърдя, че след ”Извънземни перспективи”, тази серия ще бъде най-успешната, която съм правил за вас. Това е една доста дълга статия, и предполагам, че всички от тази нова серия ще бъдат дълги, и трудни за осмисляне. Запазете самообладание, и не изпадайте в състояние на маталитет на жертва, защото и в тези материали има много активиращи Съзнанието елементи, които може да ви докарат до лек шок, защото чупят много бариери и стереотипи за/на реалността. Вярвам, че пиша за интелигентни, начетени, информирани и духовно разиващи се хора, така че не се изненадвайте от главоболията след четенето на мои статии. Това е полезен процес, който пренарежда цялата ви енергия, и разбива бариерите на контролът над Съзнанието.

Искам да ви напомня също така, че за мен българският език не е основният в това отношение. Много от нещата, които искам да ви предам като информация, ми се налага да ги превъртам през себе си, и през преводача на Google, за да успея да ви ги обясня, защото изначално не знам как се казват на български език. Първият език за мене в това отношение –  е испанският както знаете. Техническият български език, ми е тъмна територия, защото съм учил на български само до 8-ми клас 🙂 Така, че имайте го в предвид. Освен това в тези статии, с толкоз много технически термини, които ми е трудно да пресъздам на роден език, ще има адски много кавички….

Отново искам да ви предупредя, че ако харесвате жиотва си в розовото балонче – въобще не четете тези статии, защото много от вас ше започне да ги гони параноята. Това е гарантирано. Реалността е шибана да, но трябва да сте информирани, за да може един ден да има колективно решение за промяна, иначе няма как да стане…Четете на ваша отговорност, и не ми задавайте абсурдни въпроси в стил ”меня слидят ли ма?”, защото директно нарискам бутончето ignore в такива случаи. Приятно четене мили Читатели!

Кратък увод: 

Този сорт информация, който ви готвим с Колегата SPCTTR BG, няма аналог в българското онлайн пространство…Най-вероятно ще ги редуваме, една аз, една той, и материалите ще се публикуват в 2та блога. Гарантирам ви, че е нещо уникално, което не е правено до сега, точно по този начин, и на роден език 🙂 Единственият лимит е както винаги – времето. Защото нито аз, нито Колегата се занимаваме с тези блогове на full time. Всеки си има бизнес, отговорности, семейство и т.н, така че това си е доброволен наш труд, за да може вие да сте информирани малко повече, за туй което се случва покрай вас, без да го осъзнавате. Гарантирам ви, че щом прочетете този първи материал, ще започнете да гледате по съвсем друг начин на всичките си устройства, които имат достъп до мрежата. Това не означава в никой случай да захврълим технологията. Не-не, никога не съм имал това в предвид. След потапянето, и излизането от тези материали, на много хора ще им станат ясни много неща от суровото ежедневие, и ”защо google знае дори какви реклами да ви предложи”… Има ли въобще сигурност в нета, и колкото относителен е този термин, от какво зависи, и т.н Ще ви стане малко по-ясно, кои са някои от способите, използвани за манипулиране на цели общества, което има директна връзка с абсолютно всичката информация от този блог.

Забелязали сте, как 7 от 10 български web страници са такива – генератори на Fake News. Вътре в този бранш са също така и ”кликърските” сайтове”, които печелят някой лев от ”кликвания”, по рекламите вътре в тях. Просто копират истински новини, ”преобличат ги” според генералният интерес на овчемасието, и след това ги лансират като собствени. Това са всичките онези в стил ”Бойко Борисов вдига заплатите на 2000 евро от другият понеделник”, и всички онези, чиито цели са да държат народа разделен. Виждате всекидневно заглавия като ”Цигани пребиха старец!”, ”Турците искат отново да превземат България”, които са типични за същият бранш, защото не е нормално, имайки закони, да се гледа на престъпниците с етнически знаменател, или да се бие масово, целенасочено и по най-гнусен начин, по народният комплекс за малоценност, като все едно е тъпан, в место да се работи по обединението на тази Нация, и за просперитета и добруването на всичи. Защото всички СМЕ народа. Тези подходи са нещо много типично за тоталитарните държави, с латино закони, където населението се държи под строг mind control, където дизайнерите на социуми разбират много добре основната проблематика на хората, техните нужди, комплекси, и т.н За това, и политиците си правят законите за себе си. Всичко това се използва за създаването на алгоритми, които след това правят така, че стотици хиляди овчеподобни съзнания у нас, се настройват едни срещу други, като по този начин се отнема вниманието от 200-тте на брой СВИНЬЕ в Парламента, които задружно клатят душманската този народ от 30 годни насам. Съществуват специални оперативни групи, от анализатори, и експерти социолози, които се занимават с това 24 часа на ден!!!! ДАНС е официалното име на центъра за шпиониране и анти-демокрация у нас. Самите държавни структури работят като мафиотски организации, налитайки на всяка не-официална медия, която извади истинска информация за тях. Пример са непрестанните опити за убийство на човекът зад БиволЪ.

Искам да прекратя поне една част от вашият мазохистичен нагон, уважаеми мои Читатели… СТИГА ТОЛКОЗ! Ония шибаняци, винаги залагат на масвото невежество, за това България не е държава, а кенеф, точно в този момент. Всеки си сере там както си иска, и ако някой почисти, ок, а ако не – лайната си седят, и никой не им обръща внимание. За това, главният виновник си е българина, заради това, че в место да е образован и съзнателен, той не излиза от кръчмите, и се интересува много повече от футбол и мода…

Познавам хора, които от години живеят от това…тотално безскрупулни типове, които са в играта с изкривяване на масовото съзнание на гражданите. За това, мотивацията ми да пиша такива материали е лична. На тях не им пука за вас, те просто си искат 0,04€ на кликване върху реклама, и това е…От друга страна главите на фалшивата медия получават доста добри субсидии, примерно от политически партии, които нагаждат изборните си програми по ”начин А”, или ”начин Б”. Fake News медията е един от основните механизми за манипулация на съзнанието в България, на ред с официалните, които са под тотален контрол на политиката. В България, демокрацията е равна на кръгла нула, това там е концлагер. И много жалко, защото масите не осъзнават, че това е война…

Ще ви дам един пример с полу човекът, полу свиня, Шкембе Ага, или Красето Каракачанката, който е типичен пример за него. Неговата фалшива патрия, съдадена в 6-то Управление на ДС в София, чиито шеф до смъртта си беше баща му, налива пари заедно с останалите патЕотЕ, именно по такива сайтове, и псевдо новинарски агенции. Няма бивши агенти мойте хора! ВМРО БНД, използва свещенната за много нашеци абревиатюра на Вътрешната Македоно Одринска Революционна Организаиця. Истинските наследници на 17-тте рода изселени от Вардарска Македония към България, истинските потомци на Войоводите се намира в една вече изчезваща народна организация, която умишлено се съсипва, и за жалост на младите не им пука да слушат думите на децата на македонските Войводи. Това е СМО, Съюз на Македонските Организации, на който аз бях до скоро член, защото това е една истинска народна организаця на честта, макар че вече предимно от стари хора, защото младите наистина нямат интерес към това, да си върнат паметта, и да знаят съдбата на дедите си, и причините са своето настояще. След 9-ти септември, тая черна, сатанистка дата, сградата на Македонската Народна Банка, която изселниците от Вардарско създават, за да има от какво да се препитават децата им, понеже и държавата няма средства да им помага финансово – се конфискува. И до днес тя е седалище на дебелият гъз на Каракачанов. Той, и всички останали патрЕотЕ покрай него, барабар с всичките им разклонения, са прокет на КГБ, още от времето на родителите си, които също са агенти. Целта е винаги една – никога да няма обединена България, и силен български народ, и дразгите с братската ни Република Македония, никога да не престанат, и да се създава изкуствена омраза между самите етноси населяващи България и Балканите. Някои от тях дори си имат телевизии, като оня професионален дърпач на турски бабички – зам. премиерът на банановата република, който се  е отрекъл дори от детето си. Всичките те, на ниво съзнание и енергия, стоят някъде между колорадският бръмбър и хлебарката. Някакво междинно ниво са. Каракачанов е яко в бизнеса с български документи от поне 15 години насам, когато един мой личен понзат на име Петар Колев, замина за Република Македония за да основе ”Клубът за българо македонско приятелство”, който служи за буфер. Той е мафиотска структура, през която минава трафикът на български документи, разбира се срещу добри суми пари. Източването на държавата се случва по десетки хиляди начини, и този е един от тях – българските документи са бизнес, много отдавна, зад който стоят същите онези, които финансират и цялата Fake News медия, на която толкоз много хора в България са подвластни.

Това е само един от целият набор инструменти, с които се унищожава всичко, което понзаваме на родна земя. Изкривява се съзнанието на малдите, и се води целият народ към едно тотално безверие и отчаяние, от което няма изход. Това е масовата депресия на геноцида срещу българският народ. Срещу всички негови компоненти, срещу Иван, но също така срещу Хасан, и Осман.

Искам да ви въведа сега в дворът на манипулацията, контролът и дигиталният свят….

 

Big Data, изкуственият интелект, трафикът на данни и още за Fake News: 

Big Data, този ”един бюлюк данни”, командва целият свят, всички общества, цялата банкова система, цялата икономика, всичко от-до. Big Data не е просто ”база данни” на някоя фирма. Една нормална база данни е просто куп информация, от различни типологии, която е организирана в някакъв ред, и под някаква структура, и под тази си форма е полезна за ”нещо”. Когато говорим за Big Data, ние говорим за милиони, стотици милиони данни, които се генерират в секунда! Тва са макро-данни. Схващате мащабите нали? Ок.

Нека кажем, че тука сме нещо като White Hats, и просто сочим с пръст това, което правят лошите момчета. Иначе техниките, способите и знанията са едни и същи, и всичко зависи от намерението на този, който ги ползва. Като при оръжието е, само по себе си е безобидно, до като някой не реши да го насочи, и да стреля. Big Data се използва за много позитивни неща, и аз лично вярвам, че технологията сама по себе си не е нищо лошо, напротив. Просто тук на Земята, тя не е настроена по правилният начин. Това се дължи на факта, че тези сектори се контролиат от Елита, а там ви е ясно какви са плановете…Но! Винаги има едно голямо ”но” – всичко си има няколко лица, винаги е така. Big Data се използва, ще ви дам пример с Испания, защото тук тези неща ни ги казват публично, и периодично се информира за това, какво се прави с най-новите технологии, примерно за съставяне на алгоритми, които предсказват времето, или бъдщи заметресения, за масов разнос на лекарства и помощи при бедствия, тук и в други държави. Фирми, като испанският телекомуникационен гигант Telefonica, правят това съвсем доброволно, те постоянно са сред обществото и фондациите им правят много неща за образованието на хората като цяло, постоянно правят конференции, информират за бъдещето на новите технологии и т.н По този начин хората са доста добре информирани, а те си гарантират пазара. Това е един от световните технологични гиганти, който води началото си от малка семейна фирма. Бил съм на техни конференции, и много от нещата, за които съм информиран, и ви предавам в момента, са знания придобити именно от там… Така започна моят личен интерес, към всичко свъзано с Big Data, интернет сигурност, и изкуственият интелект. Всичко, което ще ви разкажа, може да се използва за добро, може и за зло…Отново въпрос на личен избор. Екипът на Telefonica, който отговяря за кибер сигурността в над 40 държави по цял свят, води постоянни лекции по училищата в Испания, където се информира хлапетата, относно какво е това ”данни”, как, и за какво се използват + куп други неща, касаещи директно бъдещето им. Нерде Ямбол, нерде Стамбул, а? В България правли ли така Екипът по киберсигурност на ДАНС, или МВР? Защото тия момчета тук, са същите, които инструктират и националните служби за сигурност + военното, и цивилното разузнаване…Познавам един нашенец в Мадрид, който е бивш кадър на ДАНС, точно в тази посока – кибер сигурност. Напуска България, и българската си служба по ”морални причини”, защото си дава сметка, че е  използван за следене на нормални граждани, или шпионаж на ”опозицията” в стил ”намери с кой се такова еди кой си депутат, и тази информация ще я използваме за шантаж”. Още един огромен, млад български потенциал, който е изгубен за Родината, защото тя в место да го направи голям там – го използваше за мръсни политически игри. Разказвал ми е, как властимащите, създават големи бази данни с лични информации на всеки редовен, нормален бизнесмен, до който могат да се докопат. Огромна част от Октопода е съставена от хора, които работят за политическата мафия под заплаха не директно за живота, а за това ”да не им излезнат личните мръсни игри в публичното пространство”, кой с кого си го слага, и т.н Ето така работят български служби, ако не ви е ясно, барем да се замислите. В момента това момче работи някъде в офисите на една от най-специализираните фирми, занимаващи се с кибер сигурност, но вече доволен от моралната база на компанията. Вече спи без пистолет под възглавницата, и не се притеснява за интегритета на жена си и дъщеря си. Не мога да ви кажа нито как се казва той, нито нищо друго освен това, че и негови знания са включени в този материал.

Интернет като цяло позволи огромно развитие, навсякъд по света. Цели общества се развиха в определена посока, до колко това е естествен процес е друг въпрос, но все пак и в момента сте в интернет, и четете Блогът на Nahuatl, нали? Виждате как ”добро и зло” се прикриват, и се самоизграждат 🙂 като едното почти не може без другото.  Нормалната, присъща за дуалните светове реалност. До тук всичко е ок. В даден момент обаче дойдоха данните, масовите данни, големите размери на базите данни, и всичко стана някък си ”по-бързо”, всичко се двжижи светкавично. Тук се крие една от причините за този, иначе толкова явно фалшив процес на масова актуализаиця, защото Елитът разполага с технологии стотици години напред в бъдещето – всичко е на порцийки, и масовото население трябва да се задоволява с това. Така, че данните са нещо дуално – може да се използват за добро, може и за зло. Зависи само от това, кой, и как ги използва. Ако искаме да напредваме обаче, трябва да ги цедим до дупка, за да се разбере всичко, което може да се прави с тях. В този дигитален свят има и някои лимити, но принципно използването на Big Data е нещо безгранично, няма идейни лимитации.

Казваш ”данни”, и в някои сектори на обществото се започнва с ”ууууу bigbrother, камери, следене, личният ми живот!!!”, ок така е, но нека вдим разликите между лични данни, и data insights 🙂 То и без това хората помрънкат, помрънкат, па после спрат, и пак си пуснат GPS-а на телефона за всички апликации, пак си мислят, че Whatsapp криптира така данните, че са непроследими, или пък че IPhone е сигурен! 😊 Тъй, че все тая за тях… те просто си мрънкат на вълни, и после млъкват, и до там. ”Ааааа моя уацап е сигурен! Криптира данните вход-изход, и съм непробиваем!” Хахахаха, ок – ами ако входа към твоето устройство излезе, че е RAM паметта? Какво правим тогава, като моят access към твоите данни е директно WiFi мрежата, и виждам целият трафик на информация от там? От обаждания, съобщения и снимките ти, до всичко което си гледал в нета, всички пароли, държиш си банковата апликация отворена…..Тогава какво като Whatsapp криптира вход-изход на данните? 🙂

Та колко от вас са притеснени за интернет сигурността си? Всички нали? 🙂 Хехехехе, ми нормално, нали е на мода! VPN-и, криптирания, IPhone X, ала бала 🙂 просто е на мода. Сега, колко от вас си мислят, че вашите данни са само ваши?

И ето сега няколко контра въпроса, които ясно ще ви покажат, че реално не знаете въобще какво става: Колко от вас използват Whatsapp или Viber? Gmail? Hotmail? Facebook? Tweeter? MSN? Има още много!!! Колко от вас използват Google, Google Chrome? Гледате ли порно през Chrome бе чекиджии такива?  🙂 Но иначе сте притеснени за вашите данни нали? …….. Данните могат да се структурират в определени ”каталози” от данни, като различни типове информация, и според това от тях могат да се правят технологии. Разбираемо ли е?

Сега, за да направите разлика между лични данни, и данни тип insight. Личните данни са всички в стил ”казвам се Иванчо, нося 44 номер обувки, и ме кефи Шоуто на Слави”, или ”аз съм Пешо, от Враца, и пътувам за София всеки вторник в 18:00”. Всичко това може да се записва директно от терминала на вашият телефон, и нали сте гъзари и ползвате IPhone X – всичкaта тази информация да замине в облъка на Apple. Цялата ваша траектория на движение, където и да сте, когато се движите, IPhone-ът ви записва всичко и го качва в облъка. Същото става и със ситемите Android, целият този трафик заминава към Google. Това е само едно примерче. Същото обаче може да се случи и във фирмата, в която работите, през WiFi мрежата. Могат да знаят всичко за вас. Всяка една апликация, от безплатните игрички, до най-скъпите и специализирани апликации за Android, или която и да е друга ОС, могат да знаят абсолютно всичко за вас. Онази безобидна игричка, която сте свалили за детето си, да си пържи мозъка с нея, до като вие се правите на огтоврни родители, играейки карти с приятели, или куткудякайки си с други мамчета, може просто ей така четейки IP адреса на връзката, и как точно ви се източва батерията на телефона – да знае къде сте, във всеки един момент. Та това са ”личните ви данни”, и това е само едно просто примерче със само една функция свързана предимно с местоположението. Та игричката знае, че ”вие сте Пешо от Враца, и всеки вторник в 6 след обед ходите до София”. След това имаме данни от анонимен тип, или ”анонимизирани данни”, които просто изглеждат анонимни, но не са на 100% такива, защото съдържат параметри, които също са проследими, и в крайна сметка дават определен тип информация за вас. В този тип данни се ”елиминира само личното”, или информацията, която може директно да посочи ”кой е индивида зад тях”, тоест ”аз съм Пешо от Враца, и отивам у София”. Това са данни в които привидно липсва личната информация, но продължават да съдържат перфектно проследими параметри, за които вие нищо не знаете, и си мислите, че като отворите тайният прозорец на Chrome, или минете през каналите на Thor, сте едва ли не незабележими, нищо подобно, всички IP адреси, от които се подава заявка за информация през Thor network са си също така публично достояние, и има поне 12 различни начина, да се разбере кой стои зад това. След това имаме ”добавени данни”, примерно ”Аз съм Пешо от Враца, но с мене е и Гергана от Плевен, с която всеки вторник пътуваме до София”, това е информация, която се добавя след първоначалната.

После идва ред на така наречените ”insights”. Това са анонимизиран тип данни, от които е уж премахната личната информация, добавени, екстраполирани към тоталният сбор на населението, за да се даде отговор на даден въпрос, базиран на тези данни. Става доста сложно и техническо, но това е най-ситетизираното обяснение. Демек. insights се използват при генералният въпрос ”какво правят тези пътуващи от Враца до София хора?”, и с всички насложени и екстраполирани към този въпрос данни – се съставя алгоритъм, който започва да анализира информацията, и да дава отговори на въпроса. Тук никога няма само един отговор, както е логично, защото един ден Пешо и Гергана пътуват заедно, на другия ден пътуват и си говорят, а на третия се чукат в кенефа на влака до пристигането на гара София. Разбирате ли? Този тип уравнения се използва при абсолютно всичко, от данните в полицията, до информацията, която има Google за вас, и ви пуска точно определени реклами, на неща които харесвате, защото алгоритъма знае много добре какво ви харесва…Отваряли сте точно определени сайтове, в точно определено време, през точно определен компютър, през точно определена WiFi мрежа, и т.н Това е вашият дигитател подпис, това е вашият дигитален паспорт, който алгоритъмът разпознава моментало, и знае всичко от-до за вас. Знае точно кога влизате с телефона да кензате, защото по едно и също време сутрин си пускате MineCraft, или някоя друга тъпа игричка, и висите средно по 25 минути на лайно, което за алгоритъма си е добра информация, защото така анализтатор може да предвиди какво точно правите, а игричните си работят през Wifi 🙂

Екстраполирането на данни е сложен процес, ако трябва да го прави само един човек, за това го правят софтуерните алгоритми, правят го компютри. Какво е екстраполация?

Екстраполацията (от лат. екстра- и полюс) е математически метод за намиране на нови стойности на търсена функция извън множеството известни нейни стойности. Също като при интерполацията, при екстраполация търсената функция се замества със сходна, но обикновено е по-неточна, понеже търсените стойности не са ограничени от известните.
Екстраполацията е единственият възможен метод при прогнозиране стойностите на времева функция за бъдещи моменти от време, поради невъзможността да се намерят стойности, обхващащи търсената.
В статистиката екстраполация наричаме оценка на стойността на един признак за период, намиращ се вън от целия времеви отрязък Т, за който имаме данни. Основният инструмент при екстраполацията е аналитичният модел на тренда, построен чрез емпирични данни за времевия отрязък T.
Екстраполацията означава да се създаде допирателна права в края на наличните данни и да се удължи отвъд тази граница. Линейната екстраполация дава добри резултати, когато се използва да се удължи графика на приблизително линейна функция, или, когато удължението не е твърде далече от наличните данни.

Ако двете точки, най-близки до точката

{displaystyle x_{*}} за екстраполиране, са

{displaystyle (x_{k-1},y_{k-1})} и

{displaystyle (x_{k},y_{k})}, линейната екстраполация дава функцията:

 

{displaystyle y(x_{*})=y_{k-1}+{frac {x_{*}-x_{k-1}}{x_{k}-x_{k-1}}}(y_{k}-y_{k-1}).}

Полиномна крива може да бъде направена през всички налични данни или само близо до края. Създадената крива след това може да бъде удължена след края на наличните данни.

В бизнеса. В този момент, всяка една фирма, която не може да даде отговор на личните си бизнес нужди и въпроси, базирайки се на данните с които разполага, е просто ходещ мъртвец, и е въпрос на време да падне и хептен да загине. Без значение дали е голяма или малка, защото колкото и малка фирма да си, поне на запад е така, ако си в държава, в която имаш 40 милиона потенциални клиенти, щеш не щеш ще ползваш bigdata, от това ти зависи бизнеса, от информацията. Защото светът към който се движим, и тъпът конкуренция към който върим, е базиран на това – използването на електронни данни и Big Data, за абсолютно всичко, което може да касае бизнеса. Математическите, софтуерни прогнози, са новите врачки от средновековието, просто тези сегашните наистина работят 🙂

Много от вас използват GPS за стигане до работа, или до което и да е място. Със сигурност има хора, които ако им махнем GPS-a, няма да могат да се оправят по пътищата с колата…Ако живеете в голям град, знаете че в определени часове трябва да избягвате трафиците, ако искате да стигнете на време до дестинацията си. Но не са само трафиците, може би има сфетофари, които не ви харесват, или кръстовища, или концентрация на училища, пред които има училищни автобуси, всичко това е предвидимо, и в град като Мадрид и всичките му околия, се използва всекидневно. Аз лично използвам Google Maps, защото иначе бих бил крайно бавен за да стигна до всичките си клиенти, които звънят да търсят моята фирма. В град като Мадрид, или София движението без GPS e буквално невъзможно, защото колкото и да сме умни, никога не може да изпреварим машината, която знае всички данни за трафиците + всичката останала дейсност в града, и то в реално време…Сещате се, че няма как да се случи това, или си пускаш GPS-а и бачкаш, или си седиш гладен. Ден днешен е така, и ето защо усещането, че времето се е забързало много е истинско, защото реално много неща ни се случват верно много бързо. Колко време би ви отнело да звъните на всички автогари за да видите в колко часа има автобуси за ”еди си къде?”, много нали? За това си отваряте апликацията на автогарата, и си гледате всичко в реално време вие сами, без нужда да звъните на никой по телефона. Така, че вземането на решения, базирайки се на BigData може и да е нещо полезно 🙂 Пак ви казвам, зависи от намерението…На места като състезанията по планинско колездене примерно, аз яко карам MTB. Прогнозите не се правят вече, изпращайки Хосе на горе по хълма да види какво става 🙂 хахахахаа не! Вече се използват сателитни данни в реално време, и така когато ходим с тайфата да караме байкове по баирите, ние можем винаги да знаем, като минимум, прогнозата за времето, да видим карта онлайн през Google Maps, да използваме барометър за точното място без да сме там, да видим какви пътеки има, къде има горска кръчма, тук в Испания е типично, и много други неща, които до преди няма и 10 години се правеха ръчно. В 5 сутринта ставаха двама от групата, и айде баир нагоре, или се базирахме на информацията, която горските служби имат, за да ги попитаме в какво състояние са горските пътеки за колоездене. Това не е използване точно на концентрирани Big Data, но примерно ако един от големите състезатели по колоездене иска отново да спечели, там вече се използват Big Data и Machine Learning, защото може да се види с години назад как е протичало всяко едно състезание с абсолютно все един негов елемент, какви са били метерологичните условия във всяко трасе, как е протекло всяко едно от тях, каква продуктивност е имал всеки един отделен състезател, какво е било времето в рангове от 20 минути, коя мадама от екипа е най-лесна, коя има най-големи цици, и така всичко останало последователно…И по този начин, състезателя може да изготви стратегия, която да му позволи да си избере точно в каква форма трябва да бъде, за да спечели точно определено състезание, в точно определен времеви период….Алгоритмите, които правят предсказания за футболните мачове, работят със същият тип данни. Използва се Big Data и Machine Learning за всичко от-до.

Сега много от вас се питат ”кой туй нящу machine learning”??

Това е рама на изкуственият интелект, и буквално идва от ”автоматизирано заучаване”, сиреч това са техники, които позволяват компютрите да се учат сами на разни неща…Да, точно така, компютрите от години насам се учат сами, и могат сами да създават нови програми, без да трябва човек да седне и да пише кода. Знаете, че един човек се учи до като е жив, нали така? Тоест познанията се подобряват с времето, в което той се занимава с дадената тематика. Machine Learning-a се опитва да търси алгоритми и евристики, които да превърнат части от дадени данни, само части, в работещ софтуер, без да се налага програмист да седне и да пише последните негови актуализации примерно. Работи само. В последствие новият софтуер трябва да може сам да обобщава, и освен това да си прави изводи, базирани на типивете данни с които работи, и да ги преработва сам, като генерира нови, и така с потенциал този процес да е безкраен. Това е индуциран процес на заучаване, така се учат компютрите, и са много по-добри от хората в това отношение. Пътищата на Machine Learning са тясно свързани с изводната статистика, и въобще статистиката, до такава степен, че има алгоритми, които могат да предвидят с голяма точнчност всякакви неща…

Много хора се чувстват комфортно, когато са в компания от други, които знаят много за тях самите. Особено важи за жените 🙂 ”Уааауууу ти знаеш толкова много за мен!” Хората ги кефи това, особено испанците. Тук всичко живо си ходи само в един бар, от поколения насам! Бахти. Келнера познава цялото семейство, бабата, дядото, зане кога са били кръщенетата на децата, познава всичките ти бивши гаджета, знаят всичко!!! А тоя тип хора се чувстват комфортно така 🙂 Това не е само с баровете, хлебарниците, магазина за обувки, всичко от-до. Тук хората си имат места, на които ходят, и там продавачите са си сами по себе си Big Data сървъри 🙂 Обаче, дойде ли време за избори бате, всичко става някък си тайно, ей така изведнъж!!! Никой не знае, кой за кой гласува, и така се пази мира в страната! 🙂 Хахахаха, много е куриозно това! Извън изборите, всички знаят всичко за всички… Получава се нещо такова, хората се чувстват комфортно, защото имат доверие…На социално ниво е същото. Овчемасието обожава това, че фейсбук пуска точно определени реклами, и се започа ”УУУАААУУУУУУУ аз съм специална! Фейсбук мисли за мен!” Дург пример е Neflix, аз го ползвам много, и като си влезна в апликацията на телевизора, Netflix си знае какъвт тип филми ми харесват, и си ми предлага сам, не ми се налага да търся! 🙂

Както ви казах, данните могат да се ползват за добро, но и за зло….като на пример, за манипулиране на отделни индивиди, податливи на ”Х тип данни”, или на цели общества. Тук започва филма с фалшивите новини.

Fake News

Какво са фалшивите новни? Ами чисто и просто – лъжи. Това е другото, модерното име на лъжата, че една новина е ”фалшива”, означава просто че е лъжа. Но спред зависи как ви бъде представена, една лъжа може да се окаже доста примамлива информация за вас, или минимум да ви привлече интереса, и да ви накара да извършите нещо контретно. Представете си, че вие сте едни кофти расисти, потенциално податливи на такава информация. Един ден си джитката из фейса, и се натъквате на новина ”Циганската раса, носи генетична зараза от кожни гъбички!”, което е космическа глупост, обаче вие понеже сте расисти, и сте податливи, решавате да я прочетете… без въобще да се замислите, кой точно сайт я раздухва 🙂 И така вие я прочитате, и от следващият ден повече никога не се здрависвате с цигани, да не би да ви заразят с прословутата си кожна болест. Демек вие сте тотални олигофрени, скрийте се в някоя пещера, и никога не излизайте от там ако сте такива…. 🙂 🙂 🙂 Обаче! Нашенеца е адски податлив на таква Fake News тематика. Сам ставам свидетел как адски уважавани хора, давам пример с човек който е с титла Шихан в Карате, Джудо и Джудужуцу, който постоянно поства Fake News, защото не осъзнава, че информацията е fake, а просто ги пуска, защото е русофил 🙂 Разбирате ли? Хората на всичкото отогоре са и мързеливи, дори не четат цялата статия, дори не гледат кой я публикува, или поне името на сайта. Оня ден се скъсах да гледам новини на ovtzanews. Би му майката! Овца нюз, ше се оакже сериозна медия бе! По този начин се прави така, че едно послание, дори не целият текст, започва да работи, и да дава отражения вътре в цялото общество, защото хората може би няма да запомнят целият текст, но ще запомят глупост като това, че ”руските истребители са по-добри от американските”, което е ТОТАЛНА и абсолютна манипулация, защото само САЩ разполага с реални 5 генерация интерактивни изтребители 🙂 Разбирате ли? Те атакуват вашите интереси, вашите емоции като цяло. Не бъдете шибано стадо бе драги Съселяни…. Продължавам:

Та така, казва се публично една лъжа, и нечие мнение се променя. Овце бол. Изглежда много просто, но начина по който това се върши е мега freaky! Говори се, че в целият процес на известният Brexit, процес който аз подкрепям, защото така в Европа ще има 20% по-малко грозни жени ако Британия го напусне, са използвани фалшиви новини за промяната на масовото мнение, относно процеса. Fake Newwwsss!!!! Fakee Neeewwwsssszzzz!!! Същото се говореше и за изборите в САЩ, а в България не са слухове ами си е самата истина – всички парти инвестират мангизи във фалшиви новини, с едничката цел да мият мозъците на масовият потребител, и той да си мисли, че е гласувал…Самите тези лъжливи, или фалшиви новини, си се съставят по точно определен начин, има си дизайн, според зависи към какъв тип хора ще бъдат насочвани. Много пъти съм ви казвал, че да имате вярвания е опасно, е това е типичен пример за същото, ама без да излизаме в астрала.

Реално, колко от вас мислят, че не сте лесна жертва на Fake News? 🙂 Мислите си, ”аааа, ама аз съм образован човек, няма как точно аз да глътна фалшива новина, аз проверявам информацията, бла бла бла”… Сега, колко от вас са споделяли в мрежите някой пост, по примера който ви дадох по-горе, без дори да сте го чели? Признавайте си бързо, и не ми се правете на  интересни… 🙂 🙂 Аааааа! Хванах ли ви на тясно джин гибита такива!! Хванах ли ви!!?? Да, споделяте си новини, просто защото ви кефи заглавието нали? Отново без да гледате кой публикува, с какво е свързан, сайта как изглежда…нищо подобно. Кефи ви заглавието – публикувате го и вие. Абе и аз съм го правил, не си мислете, че не съм, ама си давам сметка, и за това ви пиша всичко, което четете до тук. Така, че хората по принцип са си податливи да изконсумират новините, и събитията, които на тях би им се искало да се случат, което в нито един случай не означава, че тези събития, или новини са реални. Нали така?

С вестниците е същото, не сте ли забелязали колко е елементарно масовото човешко съзнание? Забележете как има хора, които си купуват футболен вестник, само за да видят голата мацка на последната страница, и никога не четат всички новини, за да си направят по-мащабна картина на реалността, четат само нещата, които са им интересни. Не сте ли го забелязали? То си е масова тенденция, и както ви казах, на тоя свят има цели фирми, които се занимават със социологически проучвания, именно в тая насока! Има си дизайнери на общества бе драги Съселяни! Кажете го на комшията на село, да видим как ше ви изгледа 🙂 ХАХАХАХАХА ”Бай Димитре! Тебе та контролира Корпорацията!!!”, след което най-вероятно ще ви се наложи да бягате, защото бай Митьо ше пусне кучето подрир вас, за да не му се налага да ви гони с мотиката. Този е масовият нашенец – прост като галош. Хората четат само това, което ги интересува, защото подсъзнателно търсят потвърждения, на това което те искат да се случи, на физическо ниво. Много е просто! Що леля Цура не чете квантова физика, ами мели жълти новини в стил ”всичко е светлина и любов с жени с 3 цици”? Щото на нея и се иска да е така, а реално и е през путката истинската информация, за истинската реалност. Леля Цура сама си съьдава реалността, и понеже иска нереални неща – тя никога няма да доживее да ги види, защото те са плод на нейната лична реалност, която не успява да генерира външно, понеже е базирана на лъжи и манипулации, които обаче нея лично я кефят, и тя си ги дървчи там… Преживя си ги като на бай Митьо козЪта, коги яде сухи листа….Що козЪта не знае, че ше бъде заколена? Защото не е в нейната точка на концентрация на вниманието 🙂 няма как да знае, за нещо, към което не е поставила минимум вниманието си. Така е и овчемасието, тях просто им е през хуищата какво се случва с държавата….По-лесно е да гледат на страни и да се оплакват в хоремака, и като се напият да се сбият, понеже единия е червен, а другия на времето е гласувал за Иван Костов, който е от ромски произход, въпреки че се крие.

Вижте, всичко е въпрос на информация, на данни. За това живо ви препоръчвам, колкото се може по-скоро да започнете да изучавате колкото се може повече от IT сектора. От информацията зависи абсолютно всичко. От работата и просперитета ви, до падането на 3Д Матрицата, всичко е въпрос на информация и процесиране, и използване на данни.

Когато се забучим в социалните мрежи, става мазалощина! 🙂 М-а-з-а-л-о-щ-и-н-а!

И пак, това което се случва, е че Кукловодите създават фалшиви новини, които манипулират информацията, и директно възприятието за реалността, на точно определен тип хора. И сега не се мислете за специални, понеже знаете за изънземните, защото тази индустрия е голяма, и има за всички. Представете си сега, че аз съм един политик, и искам да ви убедя всички, да гласувате за мен. Ок? Имам си аз една политическа партия ”Nahuatl Big Dick Party”, и ше правя политическа кампания, с която целя да ви убедя да гласувате за моята партия. Примерно моите социолози са установили, че има 100 точки, които трябва да атакуваме за да спечелим електорат. Пенсии, социално осигуряване, пътища,  детски градини, проституция, правото на всички жени да имат по 3 цици, правата на джендърите, и зоофилите, и т.н до 100 такива точки, които моята политическа кампания има в програмата на партията за изборите. Нъл тъй? Добре. Сега ви хващам всички вас, и ви разделям на фракции, на ”типове данни”. Това се казва ´´targeting´´, и започвам да събирам информация за вас, свързана с всичко което знаете, вашата идеология, какво не знаете за ралността, какви забавления ви харесват, какви заплати вземате, дали ви харесват колите, риболова, оргиите, и т.н Събирам колкото се може повече данни за вас, по отделно. Правя си една виртуална карта за всеки един от вас, и за всички ви заедно. След това си задавам въпрсът, за всеки по отделно, за всеки индивид, после за всяка група, всеки колектив, и за цялото общество – ”какво би му харесало”, ”какво би им харесало” да чуе/ят. Само това! И ва мятам мойте хора! 🙂 Почвам после да ви разделям още повече, примерно, на тези, които им харесва масовият секс – само с жени, само с мъже, или смесено? Тези които харесват коли – спортни, пикапи, или руски таратайки? Тези, които силно вярват в това, че ”плядианците са само любов и светлина” – сини плеядианци, или кафеви плеядианци. И така с абсолютно всичко, според зависи от ”таргета”, от цела, тоест от вас. По отделно, и след това колективно. Ше ви направя шашави ако седна да знаете, ше взема властта 🙂 Събирам всичките данни, които съм събрал, правя си сметките и решавам, че в тази, тази и тази точка, искат това това, или това хората. И започвам да генерирам информация, която може и да е фалшива, но на вас ще ви хареса, защото съм я подготвил точно по начин, по който ше ви кефи минимум да я видите! Как взе властта Тръмп? Аз го харесвам. Взе я, защото показа на хората, че знае от какво са уморени. Нелегална емиграция, черпане на ресурси, излизане на капитали от САЩ към Китай, и т.н Вие да не си мислите, че целият му електорат му е чел предизборната кампания? 🙂 Хората се хващат за моментното. Ако утре престана да пиша, от 3000 души на ден, активността на блога ше падне на 200…ше останат само върлите почитатели, защото мнозинството просто действа моментно, и утре забравя. Така е с всичко. Фалшивите новини се използват с цел пропаганда, това е манипулация на Съзнанието, която обаче се харесва на овчемасието, защото макар че е манипулация, тя е така поднесена, че си папат с картофки, и искат още. Нивото на Съзнание на земният човек е просто под всякаква критика. Обаче представете си, че след моите сметки за успех на партията се окаже, че има примерно 3000 човека, които са в състояние на ”не знам дали да гласувам”, един вид неутрални. Ами хващам се, проучавам ги само тях, още по щателно, което понеже вече са по-малко е супер лесно, и започвам да им генерирам Fake News, които ще започнат да накланят стрелката в моя полза. От тези 3000 ще привлека 1900 от първият път. След това ще взема 900, ще ги проуча още по-дълбоко, и ще им създам фалшива информация, която да ги привлече, после други 500, други 500 и айде…..3000 души електорат са ми в джоба, а бяха неутрални. Когато в една генерална полтиическа програма има много информация – никой не си прави труда да я чете. Да не си мислите, че бабите ви на село четат сайта на БСП, и политическите им програми?? Много ясно, че не. Те си гласуват директно, заради спомена от добрите соц. времена, без въобще да задават конретни въпроси, те не живеят в нашата реалност. Директно са стадо, няма друго име, с което да ги нарека.

Вижте сега един друг тънък момент:

Ако искам да знам всичко от-до за вас, и ви дам да попълните едни тестове, със сигурност ще ме излъжете някъдe 🙂 В масовото програмине на Съзнанието се намира специален скрипт, който да кара човекът да клони към неща, които ”би искал да се случат”, което е бягане от реалността. Обаче, ако аз намеря начин да ви попитам за всичко това, без вие да знете, че ви питам, няма как да ме излъжете 🙂 Ще говорите истината, та ше пеете. А понеже хората не са свикнали да проверяват всичко от-до, понеже реално просто ги мързи, или си мислят, че нямат нужните знания, това ми начинание, да разбера всичко за вас, става още по-лесно, без дори да ходя с НЛО-то да ви отвличам…Хората още не са свикнали да използват интернет в своя полза, поне за проверка на информациите. Дори възпитаваме децата си, когато ходят на училище да не използват нета….което е тъпо, защото така ги вадим от реалността, и стават още по-податливи на манипулациите. Децата трябва да знаят, кое как работи, за да може да го използват в собствена полза. Учат в даскало, а вие им се карате ”не влизай в интернет да видиш къде е Пекин! Чети в учебника!”, обаче един ден на детето му се налага да научи нещо, което го няма в шибания учебник, и тогава какво правим? Учим го подсъзнателно да спре да търси информация, и да се подчинява сляпо, или го учим да е барета, да е Воин, който се справя с всичко? Кви ги вършим тогава? Защо трябва да се зубрят само учебниците, за да може някой чичак един ден да му каже на детето ”Бряяяя чичууту! Ти имаш богата обща култура!” Демек ”много си умен!”, понеже си зубрил учебниците без елка! На чичака обаче не му е дори и близо до акъла факта, че в днешната реалност, децата се учат вече на програмиране и съставяне на алгоритми за софтуерни програми. Нещо, което на чичката дори не му присъства в реалноста, не знае дори, че съществува/  Що за космически глупости са това? Попитайте един ден, някой много учен и начетен ваш познат, ”къде се намира la virgen de la esperanza”, и да видим тези негови иначе толкова обществено признати знания, до къде ше го докарат ако няма нет 🙂 Пред вас е огромният мозък, интернет, позлвайте го във ваша полза.

Проблемът е, че ако се оставяте на манипулациите, ще се случи това, което казваше Барак Обама ако си спомняте: ”проблемът на политиците е, че в ден днешен все още спорят за това, дали нещо е добро или е лошо…Те първо трябва да помислят, дали е истина, или е лъжа, и след това, и само ако е истина, дали е добро или лошо”. Думи на Барак Обама, замислете се много над тях.

Когато се създаде обществен проблем, генералните мнения по темата, толкоз много се изкривяват от големите медии, всяка по своя си интерес, че е невъзможно да се спори вече, защото не знаем истина ли е, или е лъжа….Как се изкрвяват тези мнения обаче, какво правят големите медии???

 

Другите далавери: 

Първо разбира се събират данни за публиката си. Но как? Ами по 1000 начина 🙂 Представете си, че пак аз ше ви агитирам. И понеже съм готин такъв, и ви познавам интересите, а вие познавате мен, ви казвам ”Хей! Свалете си тази игричка, безплатна е!! Айде да играем!!” И баааааам 10 000 души си я свалят, безплатна е! 🙂 Обаче апликацийката има достъп до интернет, и ви излиза типичното прозорче, че тя работи само с включен интернет и GPS, като десетки други, които ползвате всекидневно. Вие давате ´´ok´´ и готово. И така, понеже сървърите са у мен, аз знам къде се намирате, къде ходите, по начинът по който ви се изхабява батерията на телефона правя 10 други прогнози, кога сте в банята, ако ви е пуснат GPS-а знам кога ходите при любовницата си, защото спите на 2 различни локации, къде се храните, къде ви е паркирана колата, къде живее баба ви, понеже се отбелязвате по социалните мрежи, къде ходите на дискотека, каква музика ви харесва, къде и какво пазарувате онлайн, знам всичко за вас бе хора! 🙂 А апликацийката е безплатна! Написал съм я с Android Studio за 4 дни. Казва се Location Speaks, и отново дори не си правя труда да ви класифицирам в тедрадката, знам къде ходите на почивка, къде пазарувате, дали пътуваше пеш, с градски транспорт, или с кола, къде работите, какво спортувате, къде спортувате. Знам всичко от-до! Плашещо ли ви звучи? Звучи ви нереално? Започнете да учите програмиране, веднага! И точно след 3 месеца ще влезете малко в истинската реалност 🙂 и тогава пак ще си говорим. Предизвиквам ви, почнете да учите 🙂

Всичко, което ви описах по-горе, се базира само на tracking на убикацията на вашето устройство, най-вече на телефоните ви. Всяка една апликация може да го прави, и това е само един единствен параметър, а има още толкоз много….

А понеже фирмите, компаниите и корпорациите ползват Big Data, а това само по себе си е огромен пазар, може да ви се обади застрахователната компания, и да ви каже ”О! Нахуале! Ти спортуваш, което означава, че си по-здрав физически от средната класация – намаляме ти застраховката с 20% ако си вземеш ето тази друга застраховка за скейта, понеже тежиш 100 кила, и може да го строшиш при някое лудо пускане по рампата. Знаем, че спортуваш на еди си кой скейт парк, но също така знаем, че ти харесват бургерите! За което днес, и само днес, ти подаряваме безплатен обяд в близкият бургер ресторант, точно до скейт парка!….” И ти седиш, и си мислиш, бе тия от къде знаят толкова неща за мен? Случвали ми са се подобни неща, аз наистина карам скейт на точно определени места, и в случая знам кой въпрос да задам, за да престанат моментално да ми звънят. В Испания този въпрос е: ”спазихте ли целият закон за личните данни, и от къде знаете, че карам скейт еди си къде?”, след което те млъкват, защото продажбата на лични данни при нас е полу законна, полу незаконна все още. И така спират. Същото е и с банките. Отварям си сметка в ING, ползвам я известно време, след което я оставям на нула понеже не ми трябва, и така минават няколко години. През това време обаче, те без да ме информират лично, ми превръщат сметката от ”Ing normal” в нов тип сметка, понеже моята била остарял формат, и от там на сетне, понеже се сменила и банковата политика, ме цакат 39 евро на ден, за това че не си ползвам сметката, и ми звънят: ”вие знаете ли, че ни дължите по 7000 евро, защото сметката ви седи на нула от няколко години насам?”. Като за този въпрос те предварително знаят, че аз е възможно да съм чужденец, и да не разбирам от испанските закони, ама нанай, не само че не съм чужденец, ами и съм учил право, по-точно 4 вида право, включително някои раздели на наказателното, и дирекнто казвам ”а вие ваща мама кожодерска, занете ли че ще се обадя в централната банка, и така ще ви нахокам, че ше ми дължите вие 7000 евро? Мен някой информирал ли ме е, че ми е сменен типът сметка, от А в Б?”, защото по закон, те са длъжни да ми се обадят по телефона, и да запишат разговора където аз да кажа ”да, информиран съм и съм съгласен с условията”. В Испания, централната банка е много строга институция, особено към чуждите банки, които си правят такива номера с клиентите чужденци. Аз съм сигурен, понеже статистически е така, че от 10 човека, само 2-ма ше си играят да проверяват законите, за да дадат отговор, а то става по телефона на момента, всичко така е налгасено, че да нямаш време да реагираш. В моя телефонен разговор имаше псувни на български, турски, арабски, сръбски, македнски, руски, португалски и на всички езици, които говоря. Така се смях, потроших се от смях, и след като отидох при директора на клона, и му казах, че адвоката ми подава жалба срещу тях в централната банка на Испания – директно пред мен, дългът от 7000 евра беше заличен. Пред мен, тая шибана виртуална стойност се нулура. Ето, че можело. Но може ако човек е информиран, и си знае правата, ако си овца, ше те направят на луда овца, и ше ти вземат парите като стой та гледай.

Всичко това се базира отново на статистически данни генерирани от софтуерни алгоритми, Big Data и Machine Learning. Част е от автоматизираните банкови машинации. Моята цел е да се занимавам именно с кибер сигурност, и стигна ли до банките, може и да стане интересно, ако до тогава не изчезнат, защото тая система е вече остаряла, и свъсем скоро ще станем свидетели, на изчезването на банката така както я познаваме, и влизането на масова дигитална валута. На прагът сме това да се случи в близките 5 години. Масово вадете от банките, всичките си ценни книжа, злато, сребро и кеш.

Отново пример със застрахователните компании. Моята фирма имаше договор до преди много скоро с Маpfre España, която е 4тата най-голяма застрахователна компания в света, бил съм в системата и и разбирам някои неща… Когато правят оферти, те винаги се базират на Big Data, имат алгоритми, които могат да предвидят кога ви свършва наема на къщата, и да ви вдигнат застраховката по ”Х” причини, същото е ако току що си купили къщата. Кадастъра в Испания е публичен, и те имат достъп до него, и го използват много добре. Знаят и приблизителният живот на колата ви, заради което дори вие да не знаете – те ще ви се обадят в даден момент, за да ви кажат, че колата ви е прекалено стара, и ви вдигат застраховката, защото вече е по-рискова, и замърсява много околната среда. Всички големи компании в сектор услуги, късат милиарди годишно от такива форми на манипулация. Те са като фурнаджийските лопати. Имал съм случаи, в които отивам да правя инспекция на един почти паднал покрив, в къща собственост на 93 годишна жена, която си плаща редовно застраховката от 1973 година насам. Това са по 3400 евро годишно, сметнете вие колко пари е дала тази жена до миналата година. Не и оправиха покрива, защото застраховката ”нямала покритие на ел инсталацията, а част от нея миналава през покрива”…. Ей такива изруди са всичките. Продават несигурност, вие си я купувате на идейна основа, ”ами ако ви изгори къщата, и нямате застраховка?” След което тази сигурност в даден момент, може и да ви излезе от задниците, въпреки че при нас застрахователните компании са като Дядо Коледа, в сръвнение с българските. За точно определени неща може да им се вярва на 1000%, но за други не може.

Базите данни, говорим за вашите личнни данни + всичко останало, се купуват и продават. Това е сектор, който генерира милиарди евро всяка година. Оказа се в даден момент, че апликациите, които имахме на телефоните, искаха задължително да имаш включен GPS. Попитах в централата ”защо?”, или ”сутринта да я инсталирам, и вечер да я трия, за какяо ви е GPS локацията ми 24 часа на ден?”, след което последва адското мълчание, и повече никога не ми го направиха на въпрос. Защото аз знам, че освен за работата, всички данни, които тая апликация събира, се използват от Big Data сектора за всякакви неща, прогнози, реклама, какво правя, къде съм във всеки един момент, и т.н Ложих си private virtual network, VPN, платен и всеки път като ме питат, ”абе ти какво правиш в Холандия?”, казвах ”абе тебе какво те интересува къде съм аз в 11 вечерта”, след което отново следваше мълчание. И така до прекратяване на договорите, защото в Испаня не се зане много добре, легално ли е, или е нелегално фирмата, за която работиш да те следи 24 часа на ден. Замислете аджеба, как ли е в България, ако тука е така, а тука верно има закони…..??? Не е много полезно за големите фирми, хората да са прекално информирани, така че правете точно това – информирайте се много!

Относно апликацийката, която ви накарах да си инсталирте, фиктивно разбира се, така се става и цел на кибер престъпността. Защото не знаете кой с какви данни разполага за вас 🙂 Убикацията (до като се сетя, че това на български се нарича ”местопопложение”, ще измисля нов език, бахти!) ви може да покаже, че живеете в богат квартал, и някой да започне да ви следи. За това е нужно само да се свържете към WiFi мрежата в някой мол примерно. Чудеса могат да станат! Мой приятел изгоря със сума евро с 4 нули отзад, всичките си спестявания, след влизане в WiFi мрежата на една испанска болница. WiFi e като ”канал”, през който тече информация, и получи или някой достъп, вижда абсолютно цялата инфрмация от вашето устройство, без вие да знаете. И се прави адски лесно!! Сядам в мола на някое кафе, и създавам мое си WiFi, и го кръщавам по много по подобен начин…буквално с една малка буквичка разлика, от името на публичната мрежа в мола. Ако мрежата на мола се казва ´´Mall grand sofia´´, моята мрежа щя я кръстя ´´Mall gran sofia´´, и 200 балами ще се конектнат, след което аз ще знам всичките им пароли, банкови апликации, социални мрежи, мейли, снимки, контакти, обаждания – всичко до край ще  бъде мое, до като този апарат е конектнат към моята Wifi мрежа. Разбирате ли колко е просто да станете жертва на кибер атака? Моя човек, от банката му казаха, че само за засекли трансференция към Тайван, и толкоз, а единственото което е направил е да се конектне в публичната мрежа на болницата, защото там няма дргу обхват, и да си отвори банковата апликация, за да провери сметката. В момента в който е въвел user name и парола, всичко това е било моментално засечено в трафика на данни на WiFi мрежата, на която е станал жертва….И така, много пара назад бате…кофти случка.

През една проста, кьорава апликацийка може да ви се случи всичко това, и много повече 🙂 Представете си, че сте Капитан от Армията, и срещу вас се готви атентат. По същият начин може да сте бизнесмен и да искат да ви убият. Уловят ли ви по точният начин през кибер пространството, изготвянето на план за вашето елиминиране става като детска игра. Защото по всяко време ще знаят всичко за вас…….Знам, че е малко плашещо, но така е реалността, искахте релаността – давам ви я. Малко излезнахме от темата с Fake News, но явно така ще ми тече мисълтта…

Връщайки мисълта горе, на анализите на тези фиктивни мои избиратели, и ако съберем всичките данни от другите партии, ние ще имаме един дигитален профил на цялото общество. Както се манипулира, чрез Big Data една малка група хора, по същият начин се манипулира и цялото общество. Същото е и с Fake News индустрията, информирах ви за това как работи тя, и е много просто да бъде разбрана, след което човек автоматично би бил много по-внимателен, което го прави много по-непредвидим за врага.

Сега застанете и помислете за всички онези многознайковци, които се мислят а недостижими, и защитени в мрежата 🙂 Кажете им да прочетат поне тази статия, моля ви се! Защото много от тях реално ползват Gmail, а не знаят, че Google си чете мейлите 🙂 ей така, за да ви състави по-добър профил, за да знае повече за вас. Въобще всичко, което търсите, вашите интереси говорят много за вас. Има един термин в кибер сигурността, който се нарича Finger Printing, тука всичко са англо саксонизми, това е вашата дигитална следа, вашият отпечатък. От коя локация се конектвате, каква операционна система ползвате, какъв internet browser, коя точно версия на browser-a, IP адресът ви, резолюцията на екрана, която е една от най-слабите ви точки, типовете букви с които пишете на клавиатурата. Така, че с всичко това, да речем Гугъл знае, че сте вие, без нужда вие самите да кажете, че сте вие 🙂 Без да се идентифицирате никъде. Просто по начинът по който използвате машината и нета. Всеки потребител днес е тотално перфилиран. Същото се случва и с уеб страниците, по какъв начин една уеб страница си взаимства с друга през твоя компютър, каква информация минава през тях, cookies…Фейсбук, дори и да нямате сметка там, но посетите някоя уеб страница, в която има бутонче ”сподели във facebook” – знае, че вие сте посетили точно тази страница 🙂 Преди години им удариха малко спирачките на тях точно, защото бяха започнали да смесват цялата информация, на всички юзери, без значение дали имат или нямат сметка в социалната мрежа, в повечето сайтове днес има ”сподели във facebook”, така че те знаят много за всички, дори и да не са регистрирани.

Безплатните апликации, не са безплатни, защото вие си ги плащате с цената на вашата анонимност…Разберете, че няма нищо безплатно на тоя свят, поне засега 🙂 и осбено в такъв контекст…Плащате си с данните, които генерирате, и по този начин им създавате бизнеси за милиарди, защото тези данни се купуват и продават, както ви бях казал. Всички данни си имат стойност, и цена. Говорим за мобилните апликации в момента Apple, Android, Nokia, и т.н Безплатните апликацийки си вървят със скриптове, които препращат вашите данни към Data Broker фирми, а по името виждате с какво се занимават те – трафик на данни. Продават вашите лични данни, така си плащате безплатните апликации. Достатъчно е да идете в която и да е уеб страница, за да ви изкочи типичното съобщение ”Вашата сигурност е важна за нас, бла бла блабла, използваме бисквитки бла бла бла cookies‘. Всичко това е регулирано поне в Европа от GDPR – General Data Protection Regulation, и за да навегирате повечето уеб страници днес, вие трябва да приемете едни условия, които привидно касаят вашата сигурност. Това е cookies политиката. Законно установено е, и ще ви бъде отказан достъп до много страници, ако сами не приемете условията, касаещи сигурността. Така, че това ви се случва на всички, всеки ден. Опитайте се да прочетете, позволение за какво давате, преди да натиснете ”ок”, винаги има опция ”още информация”. Някои възможни разрешения които им давате са:

* Складиране на вашите данни.
* Персонализиране
* Изпращане на доклади към трети страни.
* Избиране и изпраще на доклади за съдържанието.
* Замервания.
* Партьорски сайтове да правят същото с вашата информация.

И т.н Опциите могат да са много, по-горе съм ви оставил линк към този сайт на ЕС, в който има целият закон, може да го прочетете на английски ако ви интересува много. Вътре в много от списъците, ще намерите и такъв с фирмите, които вземат данните ви, легално трябва да ги има, и вие да сте информирани за това. Списъкът с тези фирми може да е адски дълъг, пробвайте и съм сигурен, че ше се изненадате много, към колко фирми заминават вашите данни. Аз лично си мисля скоро да отворя таква Data Trading фирма, защото се печелят много мангизи в тоя бизнес 🙂 Тези данни ще бъдат такава форма на почти таен-чист продукт на пазара, до като обществото не си поеме личните отговорности, всички индивиди, и не разбере, че така не може. Дано изкарам 3-4 милиона евро пъртата година поне, преди да се сетите! 🙂 Всички данни, на всеки човек, който има компютър, телефон, или таблет, или каквото и да е друго устройство свързано в интернет – са си чист продукт, без никакви разходи за производство. Бахти яката работа! Само структурираш и продаваш директно, и пазара е гарантиран, а аз имам много връзки, така че още по-добре 🙂 Всичките тези генерирани данни се използват за много неща, включително и за различни апликации, като бази данни за алгоритми, типичните които ви избират продукти, които вие ще харесате, и т.н Данните от навигацията през броузъра са много полезни като продукт. Всичките тези данни, реално плащат различни услуги, които вие мислте, че са безплатни. Примерно изполването на Фейсбук 🙂 Мислите си, че социалните мрежи са безплатни нали? Не са бе хора, вие си плащате с вашите данни, а те правят милиарди от това!!!!! Разберете, че ги направихме милиардери maa fucka 🙂  Всяко вапе действие в интернет генерира данни, всяко едно. В случаят на Tweeter, директно казват ”искам да им сложиш реклама на всички мадридчани, които са между 30 и 36 години, и закусват Kelogs всяка сутрин”, и готово, плаща се и си в бизнеса. И ше се запитате ”как по дяволите знаят, че точно тия хора пък закъусват Kelogs всяка сутрин?”….Логичен въпрос, да. Знаят, защото хората отиват в супера на някой мол, купуват там с кредитните си карти, картите пък са асоцирани към телефонният ти номер, телефонът към сметки в социалните мреци и апликации, тези пък ги продават на Data брокерите, дейта брокерите на останалите и така, ако разгледате опаковките на много продукти, ще видите, че vice providers са DataLogic, или някоя друга подобна фирма. DataLogic e една от най-големите фирми, която купува данни от апликациите, от безплатните, до платените, и от уеб сайтовете, масово купуване на данни, много привлекателен бизнес.

В бизнеса, във фирмите, данните са фундаментални за вземането на правилните решения, в днешният пазар, ако не използваш Data, това означава, че си ходещ мъртвец, от бизнес гледна точка, защото няма да можеш да си компетитивен на пазара…Винаги ще има някой по-информиран, и с по-голям достъп до потенциалните клиенти, който ще успее да продаде продукта си преди теб. Data driven service е нещо адски ефективно, много по-ефективно е от стандартните методи на маркетинга, който познавате, или от най-големият product manager, който може да измисли много нови продукти и услуги за продаване. Тези концепти са като ходещи динозаври, които всеки момент ще паднат, и няма да станат никога вече. Отиваме към светът на реалните прогнози, в реално време, и нуждата от стандартен маркетинг, и ”измисляне” на услуги и продукти просто отпада, защото всичко това ден днепшен се генерира от софтуерни алгоритми, кото не могат да бъдат победени, и от най-развитият човешки мозък. Това е така, защото се намираме в светът на Big Data и изкуствеият интелект, а масовият потребител все още не го знае. Ние вече живеем в тази реалност…

 

Какво може да се случи обаче, ако всичките тези бази данни не са добре защитени?

 

Aми на пазара има едни огромни компании като тази тук:

 

Кембридж Аналитика, дълбоко свързана с Фейсбук. Това е една много голяма, мноооооооооого голяма фирма, специализирана в дейности като data mining, или по нашенски ”копаенето на данни”, подобно като процес на копаенето на криптомонети, и анализирането на данни. Страхотен микс! Милиарди печалби. Тия пичове се специализираха в политически анализи…Сещате се кой им плаща нали? Голямата политика. Та стана огромен скандал с тях, когато вестник The Guardian, разкри схема с нелегален достъп до акаундите на 50 000 000 юзъри на Фейсбук, и Марк Цукерберг (CEO of Facebook) тоя иначе толкова симпатичен младеж, беше извикан в датите между 20-ти и 30-ти мард 2018 година като свидетел пред Сената на САЩ. Но вие не знаехте за това, защото бяхте заети с други неща, които касаят вашата реалност, и въобще народните маси не искат да бъдат информирани 🙂 Какво да ви правя ми кажете? Ами не може да се знае всичко, и толкова. От въпросната фирма бяхя обявили през 2017 година, че имат между 5 и 8000 единици данни, за всеки един човек населяващ Северна Америка. Да ви питам само, ей така между другото, колко знаете за себе си вие лично? Защото тези компании знаят за вас, това което и вие не знаете….А избройте поне 2000 неща за себе си…..защото тези знаят между 5 и 8000!! Разбирате ли, че BigBrother прогнозиран от Дж. Оруел, в едноименната книга ”1984” е факт от поне десетилетие насам? Способни ли сте да си представите мащабът на този бизнес с данни, и как се използва той от политическите среди? Мислите ли наистина, че изборите съществуват? В България се прави същото, само че е легално, никой нищо не знае, хората не са информирани, не желаят да бъдат, пък и някой да ги информира ”това е сложна материя, информатика, програмиране, бла бла бла”, и хоооооооп – Кукловодите отново печелят! Мамка му, как да не го хокам тоя народ от овце? Кажете ми, как?

Помните ли, по-горе в текста, за моята политическа схема??? 🙂 Избори, ала бала портокала? Фирми като Кембридж Аналитика правят именно това, а голямата политика просто развързва кесията, и плаща яко, за да знае всико от-до за вас, уважаеми Потребители, драги ми Съселяни, мили ми Читатели….

Айде пак!! Как по дяволите тия фирми стигат до данните??? Ами ако сме добри хора, сигурно ще си помислим, може и дори да се опитаме да го повярваме, че Data брокерите разполагат с добри системи за сигурност, и етика в бизнеса, че не продават данни на който и да е, особено на политически партии. ХАХАХАХАХ 🙂 Мале без малко да се изкривя като обладан, и да го повярвам дейба!!! Иска ми се, наистина, ама не – такава е шибаната реалност, просто интернет не е сигурно място. И след като ти разрешиш на апликацията, или уеб страницата да ти ползва данните от нвигацията, те вече са продадени, и още няколко пакета от твоето потребление са станали стока, и са добавени в огромните Big Data сървъри на тези компании.

Едно от нещата, които се използват в сектора на кибер сигурността, е методът ”weaponising”, или да превърнеш една малка функция, или характеристика, в оръжие, или да я автоматизираш.

С тази техника се улавят офиматични документи от някоя уеб страница, може от сървър, от апликация и т.н, Word, Excel, някой Power Point, или други подобни. Свалят се (download) и от тях се вадят метаданните. В тях се съдържат много интересни неща 🙂 Примерно принтерът, който си използвал, всички негови характеристики, коя версия на Office ползваш, кой user акаунд се използва за влизане в сметката на Microsoft Office, и прочие информации, които се намират в тези метаданни. Обобщено, в една база данни, метаданните са информация, за информацията която се намира в базата данни. Чаткате ли? Идва от ”мета” на гръцки – отвъд. Но в случая метаданните в една база данни, се намират ”пред” самите данни, и ги описват, показват им схемата. Ако сте способни да си свалите всичките документи от една уеб страница, сървър или апликация, да извадите всичките метаданни, и да направите класове или групи, базирайки се на това ”кой документи са генерирани от един и същ компютър”, то тогава ако имате голяма фирма, с множество работници в офис среда, може сами да си направите карта на цялата мрежа 🙂 Другото име на този процес, е просто автоматизиране на публични документи, които могат да се четат ”по друг начин”. За това е и ´´weaponising´´´, защото такива фунции са си живо оръжие, никой не може да се скрие. Така работят и някои функции на Whatsapp и Facebook. Примерно ти ме блокраш в Whatsapp, и аз не мога да ти пращам повече съобщения, но 3ти човек ни вкара и двамата в една и съща група, аз реално мога ти пиша, защото вътре в групата ти ще визуализираш моите съобщения, също като всички останали 🙂 Чаткате ли? Знам, че е малко сложно….Прави се по още няколко начина, и служи за куп интересни неща 🙂

Дру начин за достигане до вашите данни е още по просто. Всяко място където имате регистрация. Мейлът ви, онлайн магазините където сте регистрирани, социалните мрежи, въобще навсякъде, където имате сметка, или акаунд. Всичките тези уеб, и не само чисто web апликации, извличат данни за вас, които по един или друг начин също служат за това, да ви се изготви профил. Отново сте перфектно проследими, а вие си мислите, че паролата ви предпазва!! ХАХАХА 🙂 Паролата НИКОГА не е била създавана за да ви предпазва, мойте хора! Забравете паролата, всеки може да ви разбере всички пароли, само с 20 минутна инструкция за някои работи 🙂 В кибер сигурността се ползват други методи. Мислите ли, че банките използват пароли за да защитават данните си? Това е за простолюдието! Дори простолюдието отдавна използва къде-къде по сигурни методи, като вторичната проверка. Пишеш си паролата, влизаш, ама ти идва съобщение и на телефона + телеметрични и биометрични данни, трябва да си сложиш отпечатъка, да потвърдиш, че си ти – и чак тогава те пуска да си видиш анадунда. На моят телефон има и функция с лицево разпознаване, а тук вече влизаме в светът на изкъуственият интелект, много по-сериозно, но ще стане прекалено технически, и малко хора ще разберат какво искам да кажа. Това е много по-добрата сигурност. Манете ги гия пароли бе! За никъв хуй не стават, сериозно ви казвам, обясних ви как се ловят балъци през WiFi мрежите, има и поне още 7 други начина, също толкоа лесни 🙂 Въобще паролите вече изчезват като метод за предпазване на вашата онлайн сигурност, и скоро въобще няма и да ги има по апликациите, защото след влизането на 5G всичко ще се промени, всичко ще се конектва към всичко, и идва на ход AI (аrtificial intelligence, изкуственият интелект) който ще ви разпознава посредством лицевите черти, формата на ириса на окото, и други подобни данни от биометричен тип. Това са неща, които работят и през 4G мрежи, дори през 3G, просто 5G ще увеличи перспективите безкрайно, и вие ще забравите за всичките си пароли много бързо. С едно просто имане на мейл адресът ви, има алгоритми (Login Leakage), които просто пробват въросният мейл адрес в различни уеб страници, и на много места може да се окаже, че има грешка в паролата, но user name е правилен 🙂 Или пък пробват да направят регистрация в различни уеб сайтове, и където даде ”тази сметка вече съществува” – хоп! Значи имате акаунд там…. И така може да се разбере, че ви харесва примерно риболова, спорта, колите, да се разбере с какво се занимавате, пазаруването на определени продукти и т.н Отново е начин да се разберат супер много неща за вас, правейки съпоставка между съдържанието на дадената уеб страница, и фактът че имате сметка там. Всичко това се случва вътре в компютрите за части от секундата, не мислете, че някой седи и анализира, всичко е автоматизирано до N-та степен, и няма нужда от намесата на нормален човешки интелект. Хората зад тия структутри са просто бизнесмени, и вие никога няма да разберете нито кои са, нито нищо за тях. Гарантирам ви го. Та всичко това е ваша лична информация, която ви профилира, или перфилира 🙂 както искате го наречете. Вие вече сте продукт, алгоритъма отдавна търгува с вас, с вашите идеи, визии за света, образи, характер, и т.н Вие сте стока моите хора…Директно ви го казвам, без ънта-мънта, и без да изпадаме в състояние на маталитет на жертви. Много е важно да запазите самообладание от тук на сетне, и да не се държите като шибани жертви, все едно целият свят вас преследва. Трябва да вникнете в тази информация, и просто да се ограмотите малко повече. Иначе ще ви се наложи да живеете неспокойни цал живот, защото тия баламации са нещо масово. Алгоритъмът движи световната търговия от поне десетилетие насам, и хиляди нови продукти и услуги биват измисляни от машините всеки ден, част от които сте и вие, понеже те се нагласят именно към хората – към потребителите.

Представете си сега, че аз отивам и вземам мейл адресите на всички работници на дадена голяма фирма, с офис среда. Всички до един, това все пак са публични акаунди. Може и с мейл адресите на цялата публична администрация в държавата, и започвам да ги перфилирам, как ви се види като идея? Яко а? Колко ли от нашите политици имат сметки в порно сайтове, или апликации за хомосексуални връзки, или някъде в deep web педофилските истории? Със сигурност няма да е само един, то нормалните гейове не вършат такива неща с цял народ, само някой долен педераст може да го направи така, както го правят те. Мислите ли, че няма как да ги накензаме яко? Я някой да ми изпрати базата данни с мейлите им 🙂 Шашави ше станат. Не искам пароли, не искам нищо, само мейл адресите и това е. Ше се леe venganza! Именно това правят хакерите от групата Anonimous, това правят и в Wiki Leaks, ”копаят данни”, и стигат до определен сорт информация, която после може и да стане публична. Така се играе много готино с техните камъни, по техните глави. Това са ”отвори” в сигурността, които са перфектно използвами за всякакъв тип шашкънии 🙂 Просто един мейл адрес…нищо повече. Световната статискита, за такива пролуки в кибер сигурността казва, че само за 2019 година, до месец май, има над 5 000 000 000 папки с личнни данни, които са се ”филтрирали” ей така, в личното пространство. Пет милиарда акаунда хора!!!!

Eто ви още рядка информация, която в България никой не ви е казал все още, аз съм първият, който говори за тези неща. Има сайтове, които директно ви казват, колкото пъти e бил филтриран вашият мейл адрес, и точно в кои уеб сайтове, и кой го е ползвал, щото поняога става така, че се регваме в дадена уеб страница, хакват я, и изваждат всички данни от там, след това се публикуват и продават 🙂 Знаехте ли за това? Най-известният такъв сайт е Have i been Pwned, зад който се знае, че стои групата Аnonimous, където си въвеждате мейл адреса и излиза всикчо от-до. Аз проверих моите, и на 3те ми излиза ”Good news — no pwnage found!
No breached accounts and no pastes (subscribe to search sensitive breaches)”, което за мен са добри новини 🙂 Пробвайте с вашите мейл адреси, и да видим какво ще излезе…

Никога ли не сте се питали, що сметките ви в abv.bg или други подобни сайтове, изведнъж започват да получават толкоз много spam? Реклами, оферти, и т.н? Чаткате ли сега, че това са безплатни пощи, и хората зад тях трябва да папат? Ами много ясно – вашите данни се продават бе хора! От това се печелят яко мангизи, защото вашите данни показват вашите интереси, а има хиляди фирми, които искат да ви продадат нещо, за това те си плащат, и получават папките с данни периодично, и редовно. Вадят, анализират, структурурат, използват и препродават. Нищо лично, просто бизнес!

Ако аз имам вашият мейл адрес, и той е в Gmail на Google, мога да ида и да кажа, че искам да си възтановя акаунда. Ок! Има една опция в краят на процеса, Gmail да ти изпрати съобщение с потвърждение на телефона, асоцириан с тази сметка. Дооообре. Ето как се сдобих с телефонният ви номер, защото опцията съдържа ”списък с телефонните номера асоцирани към тази сметка” 🙂 И след като кликнеш на определено място ти вика ”пич, избери си на кой телефон искаш съобщението!” – оооооооп, вечеи имам телефонният ви номер, дори няколкото ви телефонни номера, ако имате повече от един…..Тях мога да го използвам за стотици други шашми и далавери. Това се нарича ´´weaponising recovery options´´, или по нашенски казано ”да превърнеш опциите за възтановяване на дадена сметка в оръжие”, щото виждате колко лесно може да се сдобиете с телефона на някой нали? После този телефонен номер заминава в данните, и следователно функциите, на определен алгоритъм, и с него мога да се добера до много други ваши данни, и това да ми генерира още матриал за продаване 🙂 Както се досещате този сорт базова информация, дава на фирми като Кембридж Аналитика друга информация, като например какъв телефон ползвате, дали е стар, колко струва той в момента, дали често сменята апаратите, дали харесвате технологията, какви операционни системи използвате редовно и т.н Това са ”филтрирани данни”, или данни които изтичат към големите Data трейдъри и брокери.

Един от най-тъпите начини, по които са открити едни от последните секретни, военни бази в САЩ, е следният: войник се конектва към една от онези апликации, които после публикуват целият route, който е пробягал в пустинята. Свършва джогинга, публикува в мрежите, някой цъка, апликацията го пренасочва към google maps, другия е с пуснат GPS, апликацията му използва местоположението и какво става то?? Ами вижда се един пекрасен маршрут, къде започва, през къде минава, и в крайна сметка, къде завършва, а войниците които илизат да правят джогинг, не спат на палатки, имат си поделения, оооооооооооп – разкрихме поредната секретна база в пустинята Невада!!! 🙂 🙂 🙂 Ей така стават нещата, разбирате ли, колко уязвими са всички? След няколко такива случая, Армията на САЩ забрани на персоналът си да публикуват такива неща, или снимки и убикации на поделения, мисии, и прочие, защото народа започна да им намира и секретните бази вече… Разбира се, както ви казах, всичко това е отдавна автоматизирано, и има стотици хиляди инструменти, които вършат подобна работа в реално време, повечето са даже безплатни. Сега ше ви дам един пример с един framework opensource, много простичък, писан на Python, и ориентиран към GNU-Linux дистрибуции. Та тази малка програмка аназилиза профили в социалните мрежи:

Писана е от 2ма испански студенти, които както виждате от картинката се казват Яйза, и Феликс, в момента работят в главният Екип по кибер сигурност на Telefonica España.  OSRFramework съдържа някои много интересни модули, които са функции на самата програмка, ето някои от тях, и сами ще разберете какво може да се прави с един такъв мега прост софтуер, писан като практика по програмиране на двама студенти от 3-ти курс:
* Usufy.py – функция, която проверява дали въпросният user name съществъува в списък от над 306 различни платформи.
* Mailfy.py – функция, която проверява дали въпросният user name е регистриран в до 22 различни email платформи.
* Searchfy.py – функция, която проверява user name посредством цялото име, в още 7 други платформи.
* Phonefy.py – функция, която проверява дали телефонният номер е бил докладван, или е бил свързан със spam практики в 4 различни мейл платформи.
* Еntify.py – функция, която проверява за редовните изрази на някой, посредством 13 различни модела за идентификация.
Това е само една малка част от функциите на този framework…Реално са над 100 🙂 И всичко това е писано на програмният език Python, oт сдуденти 3-ти курс..Представете си колко е лесно. Специално за Python – със знаене просто на английски, сте способни да четете програмният код, защото синтаксиса му е доста опростен. Не и логиката разбира се! 🙂 Хора, които не разбира парадигмата на ООП (обектно ориентираното програмиране) могат да четат думите от кода на английски, но няма да разберат за какво иде реч, и как функционира софтуера, ако не са проумели тази парадигма в програмирането. В актуалността този framework е крайно подобрен, и се използва от Екипите по киберсигурност на Telefonica España. Просто се въвежда мейл адрес, телефон, или друг тип данни, и търсенето е толкова масивно, че ще ви стане лошо. Подобни инструменти използват и лошите момчета. Абе идвате, давате си визитната картичка, тия маняци имат един друг софтуер, който се казва ”Dirty business card info-link”, въвеждат се данните, и това което излиза на яве мойте хора е цяла карта на вас самите, и вашето ежедневие 🙂 И един средно напреднал програмист, може сам да си напипе подобен софтуер, защото ако си мислите, че това са кой знае колко трудни неща – лъжете се, съвесем не са трудни. Резултатът от едно такова минаване, през един такъв софтуер е тотална карта на ежедневието и личният профил на въпросният човек, използвайки данните от визитната му картичка 🙂 Основно телефон и мейл, и евентуално уеб сайт. Къде ходи, с кой се движи, какво яде, къде купува, какви интереси има, спортува ли, здрав ли е, последната му снимка в инстаграм, всичката публична информация от всичките му социални мрежи, всичко от-до.
Та всичко това се използва с една цел – перфилиране на хората, защото хората са продукт. Веднъж перфилирани, хора стават стока, подреждат се в класове и групи, всичките им интереси, навици, обичаи, харесвания, всичко това е продукт, който може, и който се продава много успешно на всякакъв тип фирми и компании. Един последен пример. Български политик отива и казва: ”искаме следните профили”
– Мъже, българи, над 55 години, бивши членове на БКП, русофили.
– Жени, българки, над 55 години, русофили, безработни.
Купуват базада данни, и с тази основа, започват генерирането на фалшиви новини, и куп други лъжи в медиите, които после се изпозлват за миене на мозъци в цалата страна. Така работят нещата по целият свят, и самата кибер сисгурност, е ”сигурност” само релативно…
Прекратяевам до тук, защото стана адски дълго 🙂 Стига ви толкоз за днес.
Това се случва с всички нас, от моментът в който сме създали първият си мейл адрес 🙂 🙂 🙂 Буквално от тогава 🙂
Вярвам, че вече сте малко по-информирани.
Bye bye от мен за сега, очаквайте нови материали скоро!!
Бъдете здрави

 

——————————————————————————
Съобразно ЗАПСП, и ЗИС
 
Всички материали в Блогът на Nahuatl подлежат на Copyright©
——————————————————————————
error: Съдържанието е защитено и подлежи на Copyright съобразно българското законодателство (ЗИС и ЗАПСП)! Опитващите се да копират съдържание оставят следи! Защитният софтуер ни изпраща вашите данни и локация.
Share This