Здравейте отново драги Читатели.

Допълвам секцията ”Оцеляване и подготовка за извънредни ситуации” с още една полезна статия. Тя ще бъде свързана с няколко основни съвета за оцеляване в градска среда. Искам да знаете, че има едно правило, доказано по време на ситуации на граждански конфликти, катастрофи, и природни бедствия: колкото е по-голяма градската урбанизирана среда, толкова по-зле…

Нека кажа, че ви очаква в най-скоро време, една много голяма и обширна статия свързана с urban оцеляване, базирана на разказите на един босненец, който е оцелявал така със семейството си около година и половина при обсадата на Сараево. Срещал съм въпросният материал преди години, преведен на български, но по моя преценка – много зле направен. Аз ще го смеся със собствени разсъждения, и ще се получи една много добра и поучителна статия, която вярвам, че ще ви хареса и ще ви накара да се замислите.

Говорил съм ви вече, че оцеляването е свързано с няколко основни елемента, които може да варират, и да се променят като приоритети: вода, заслон, храна, хигиена, медицина, защита. Искам да запомните и едно друго, военно правило, правилото на ”3-те”. Човешкото тяло може да издържи 3 минути без въздух, 3 дни без вода, 3 седмици без храна. След това сте adios muchachos. Всяка ситуация сама по себе си определя приоритетите, по степен на важност, но те почти винаги ще бъдат едни и същи: да пиете вода, да сте на топло, по възможност на сигурно място с покрив над главата, да сте здрави, да сте чисти, защото без хигиена идват болестите и инфекциите, и да имате достатъчна сигурност, до там, че живота ви да не виси на косъм. Има големи разлики в това, което ви преподаваме по време на курсовете по оцеляване в Еленският Балкан, и оцеляване в градската, урбанизирана среда. Стигнем ли до положението, в което лайната вече са ударили вентилатора (SHTF – Shit Hits The Fan, международно обозначение за начало на критичната ситуация) – всичко е на момента, и най-ценното умение е това да импровизираме. Тук ще ви опиша техники за ”намаляване на проблемите”.

Основни зависимости на днешният градски човек: 

Ще ви представя само няколко хипотези, свързани с тока, защото темата все пак се нарича ´´Blackout´´:

 1. Зависим от енергията, и енергийните източници, цялата Цивилизация е базирана на това.
 2. Електрическият ток зависи директно от горивата, въглища, газ, и т.н. ето от къде идва очакваният енергиен колапс – от там, че не се съобразява правилно масовото въвеждане на зелена енергия, на фона на все по-голямото търсене. Тоест, зелената енергия все още няма капацитет да замести традиционните газови мощности, или ТЕЦ – ВЕЦ.
 3. От тока зависи цялото производство.
 4. От тока зависи питейната вода, и нейното подсигуряване.
 5. От тока зависи 85% от медицината.
 6. Директно зависима е и логистиката.
 7. Зависими сме от законността, в едно извънредно положение, в която няма ток за повече от 2 седмици – нивата на престъпност ще нараснат главоломно. Пример: вероятно ще бъдат амнистирани всички затворници. При липса на полиция, защото и полицаите ще оцеляват със семействата си, сигурността вече няма да е гарантирана.

Токът, така както го анунсираха Австрия, Германия, Франция, Испания, Италия, Швеция, Швейцария, и други държави, може да бъде прекъснат по няколко основни причини:

 • Недостатъчна мощност за растящото потребление, и индустриите – 80% от тока е зависим от горивата.
 • Европейската мрежа е свързана от Португалия до Турция (включително). Имаме много примери, как падане на мощности в Хърватска, или Унгария, оставя стотици хиляди жилища във Франция, или Норвегия без ток.
 • Електро централите могат да бъдат саботирани – масивна хакерска атака е един от вероятните сценарии на Кукловодите, които да ускорят рестарта на системата.
 • ЕМИ/EMP – Електро магнитен импулс с достатъчна мощност. Може да бъде генериран от слънчево изригване, Слънцето току що навлезе в периода си на максимум. Може да бъде провокирано и от военна намеса, или конфликт, съществуват специални електро магнитни бомби.

При едно масивно слънчево изригване, което е най-опасният сценарий, но не най-вероятният (дали?) навлизането на частици в атмосферата, ще причини огромни пожари заради електрическата мрежа, включително взривове на електро централи от всякакъв сорт, в това число и ядрени. Всички платки, транзистори, и други електрически, и електронни компоненти ще изгорят мигновено, тоест автомобилите няма да работят, и т.н. Това е най-грозният, и най-малко вероятният (дали?) сценарий с Blackout.

Вероятният е този с мощностите, и недостатъка на енергия. Има много фактори, които влияят там, и за това ще ви напиша поредица от поне 3 статии, специално по темата с причините за такова спиране на тока, защото на много хора им се струва още като филм. Също като с пЛандемията, преди 10 години гледахме такива филми, и всички си мислехме ”бахти филма….. невъзможно е да се случи”. Една от големите грешки на съвременният градски човек, е че си мисли, че всичко е даденост. Нищо не е даденост, а линията между реда и хаоса е тънка колко косъм от ташаците на паяк.

Като HSSE Експерт, участвал в огромни проекти тук в България, като Балкански Поток, или Автомагистрали Хемус, където отговорността е неизмерно голяма, когато трябва да следиш за правилното изпълнение на законовите норми свързани със сигурността, и превенцията на инциденти и опасни ситуации, мога да кажа само едно – няма ли превенция, няма сигурност. Освен това, един военен, неписан закон, прилаган от всички Сили за Сигурност по света е факта, че няма 100%-ва сигурност. Така, че се връщаме отново на превенцията, сиреч – подготовката, дори минимална, тя ще ви подсигури чисто ментално, но и физически в ”случай на”. Може би сме изправени пред бъдещи катаклизми, кой знае? Много хора чакат казаното от Дънов, Ванга, Севрюкова и дядо Блачйо, че Бяло Море ще дойде до Родопите, а Черно Море ще навлезе в Тракия. Може би се намираме пред контролиран колапс с тия филми с пЛандемията? Може би неминуемо ни очаква рестарт на глобалната парадигма, и до като бъде заменена с нова, базирана на нова икономика и нови технологии, ще се наложи да оцеляваме.

Послушайте ме от сега драги Читатели – опре ли до оцляване, няма друг вариант освен оцеляване на групи. Групи от близки / доверени хора, с подобно мислене, които да се подготвят заедно. Този единственият добър вариант, всички други са лоши варианти. Доказано е, че стресът от такива ситуации води до психически отклонения, случи ли се, ще станем свидетели на масивно полудяване, много хора просто ще изперкат. Къде от страх, къде от немотия и глад, къде от липсата на законност и агенти на Властта, които да правят така, че да се спазват законите. Светът се поддържа в изкуствен мир, основно защото хората ги е страх от санкции и наказания. Не сме я докарали до чак такова масово осъзнаване, което да даде шанс да се развие нов тип Цивилизация, базирана на истинско братство, равенство и свобода. Може би сме на път, имаме и този шанс. Но винаги преди раждането на нова Цивилизация, трябва да се премине през етапа на срив на старата.

Ето някои основни съвети. Третираме потенциални домашни ситуации, градска среда, най-опасната среда по време на колапс.

Общи съвети: 

Бъдете наясно с възможните рискове, пред които може да се сблъскате, и вземайте решенията си спрямо тях. В зависимост от региона на страна, в който се намирате, оцеляването може да бъде причинено от естествени причини; земетресение, вулкани, студени вълни, суши и др. или за човешки каузи като войни, миграции, нападения, отвличания, епидемии и др. Няма нужда да описвам в каква ситуация се намираме в момента нали? А-ха да ни отнемат човешките права, те вече са лимитирани, ако продължават да натискат, може да се окаже, че на работа ще ходят само белязаните. В никакъв случай не искам никой да си мисли, че създавам някакъв вид конфликт с хората, които избраха да бъдат от отбора на Белязаните. Не. Уважавам тяхното решение, уважавайте го и вие, не може да обвиняваме останалите, че не мислят като нас, и макар че очакваме същото от тяхна страна – нещата са малко различни в този случай…

Съвет 1: НИКОГА, ама никога не казвайте на никого, който не е истински доверен човек, какво планувате, как го планувате, и защо го планувате. Това е най-важният съвет.

Съвет 2: Направете си собствена оценка на риска, според мястото където се намирате, според собствените ви виждания, и се подгответе. Не стойте умувайки, а се подгответе до като умувате.

Съвет 3: Имате нужда от екипировки, инструменти, сечива, и т.н. но без знания сте за никъде, дори и с най-добрата екипировка. Трупайте непрестанно знания. Примери: радио техника и комуникации, бушкрафт умения за оцеляване сред природата, билкарство и медицински знания, първа помощ, фармакология, оръжия, бойни изкуства и самозащита, дървообработка и строителство с дървен материал. Примерно аз умея да построя дори къща само с брадва, въжета които и сам мога да си направя от дървесно лико или корени, трион и нож. Всичко останало се намира в Природата. Но оценете риска според вашата собствена ситуация, това е критично важно. Златното правило за останалото е – колкото повече знания имаш, от толкова по-малко екипировка се нуждаеш.

Съвет 4: Създайте протоколи за действие при различни ситуации заедно с хората, с които сте се събрали да планирате подготовка, и ги тренирайте до автоматизиране.

Съвет 5: Анализирайте дали вашата безопасност зависи от нещо или някого и вземете мерки, за да бъдете колкото се може по-самодостатъчни. Разликата между оцеляването като хоби за свободното време, и истинското е, че последното винаги идва неочаквано, с катастрофално събитие или природно бедствие, причиняващо смърт и наранявания. Не го забравяйте.

При падане на електрическите системи, няма да сте разбрали, че е мащабно още в първият ден, или в първите няколко дни, в България сме имали такива периоди, хората знаят, и са долу горе свикнали. При нас нещата ще си проличат след като свършат супермаркетите, и разберем, че няма логистика. Лошото е, че това ще се окаже капан за много хора, защото мнозинството хора не са осъзнали факта, че без ток няма питейна вода, няма супермаркети, няма болници, няма нищо. В срок от 2 седмици без ток се връщаме в средновековието, и е по-добре да сте минимум подготвени. Възможните ситуации на оцеляване могат да бъдат много разнообразни и всяка от тях изисква процес на оценка, за да вземете правилните решения. В този случай ще се съсредоточа върху даването на съвети според ситуация на липса на електрозахранване при зимни условия. Всеки проблем, без значение колко голям, може да бъде разделен на по-малки части, така че ще се справим с всяка опасна ситуация, която възниква, като структурираме решенията в 5 основни аспекта: информация, вода, огън, подслон и храна.

Информацията: 

Постоянно чувам как много хора са се изолирали от източници на информация. ”О, аз не гледам новини от 10 години!” – огромна тактическа грешка в изкуството на оцеляването. Всички източници на информация са важни, особено официалните. Аз пък и гледам новини, и слушам радио, наблюдавам медии на испански, португалски, английски, руски, български, румънски език. Имам собствен план за сравнение на някои информации, примерно на ниво Балкани. За това се изисква много ментално усилие, труд и постоянство. На балканско ниво следя турски медии, румънски медии и сръбски медии. Ако изкочи нещо, което да ми привлече вниманието – веднага правя съпоставки и сравнявам информациите. Големите медии и официалните среди никога не говорят за нещата директно, но дават ясни индикации, както се случи първоначално с Австрийската Армия, и последвалата я вълна от същата информация в други европейски държави.

Информацията е истинската власт, и който разполага с правилната информация, той е готов за всичко, и може всичко. В един все по-глобализиран свят конфликти, войни, епидемии и т.н. от другата страна на планетата ни засягат пряко и неизбежно. Имаме такава ситуация в конфликта между НАТО и Русия заради Украйна. Знаете, че аз съм върл НАТО-вец, но осъзнавам и факта, че зачаткаме ли руснаците, а ако ги зачаткаме нямат особен шанс, имайки в предвид всичко натовско, което е около тях, те задължително ще лишат Европа от газ. Европа, и Европейският Съюз от епохата на Меркел, която превърна германия в Меркеландия. Буквално еба мамата (без извинение за езика, защото това е самата истина) на западно европейската енергетика. Косвено и нашата мама разплака, защото цялата европейска електрическа мрежа е свързана, и пазара на ел енергията е общ за всички, което влияе неизбежно на цените в целият ЕС, а фючърсите за ел енергията през 2022 година са с КАТАСТРОФАЛНИ цени, но това по Бтв няма да го чуете, нито по новините на Нова.

Това, което тези крайно леви либерали, нео марксисти направиха, беше да направят Европа зависима от една най-големите мафиотски диктатури в света, в лицето на Русия, и нейният цар-джудже, който се опитва да контролира избора на Гражданите независими държави от страх от НАТО. Просто не им дават да просперират, Москва ги иска в своята сфера на влияние, а то никога не е благоприятно, освен за руските олигарси. Ако някой от вас ми каже, само една руско-съветска република, в която стандарта на живот да е поне подобен на този в Европа, веднага му плащам една ваканция на Малдивите, 100% на мои разноски. Меркеландия сега се опитва, да направи всичко възможно, поляците да не защитят себе си, и комшиите си, от хибридната руска война по границите им. Това е изпращането на орди от мигранти през Беларус към Полша, Литва, и Украйна. Руска стратегия за сплашване, всичко това влияе и цената, и мощностите на тока, тоест това е единият от праговете на масовото загасяне на тока. Удари ли кранчето кремлинското джудже – цената на газта ще скочи много. Случи ли се това, трябва да знаете че е първият индикатор за The Shit Is Going To Hit The Fan, тоест лайната всеки момент ще ударят вентилатора, и трябва да активираме Жълт Код с преход към Червен (каралите курса по оцеляване знаят за какво говоря). 65% от западните електроцентрали изгарят газ за производство на ток. Изключение е Франция, която е една ядрена, и екологична от тази гледна точка Република (Vive la France!), с други купища проблеми. Ударят ли лайната в този вентилатор, ще опръскат и нас, защото и тука кремлинските марионетки играха силно. За щастие, ние Нашенците, имаме и прокарана като част от газопроводната мрежа, и по-точно връзките в Черно Море през Турция, възможността да използваме газ от Азербайджан, но до като това се случи, лайната ууууубаво ще ни омажат с цените на самият ток. Така, не са само цените, нивото на търсенето на електро енергия в момента, определя и самата мощност на тока. Казах ви – падне ли мрежата в някоя от 27-тте държави от Съюза – Blackouta е на лице до дни. И не се знае за колко време. Без газ, западна Европа ще седи на тъмно. В България имаме голям брой ВЕЦ-ве, и ТЕЦ-ове, и централи на въглища, и цялата аналогова система към това, което е голям късмет! Да се надяваме Народа на Украйна да бъде оставен намира, защото от държавата им беше отцепена нелегално, и с военна сила огромен къс земя. Европа има и много механизми, които ще бъдат използвани превантивно против кремлинското джудже, защото и то не е най-великото на света. Русия може да има газ, ама няма технологии, няма и продукти, които внася от запада чрез буферната си зона наречена Беларус, в лицето на оня мустакат мисир Лукашенко. И тяхното време ще дойде, но знайте, че тия маняци може да провокират големи панаири в цяла Европа.

Нека се върнем на информацията:

 • Анализирайте географската и климатичната среда, в която живеете и работите, като предвиждате възможни непредвидени ситуации. Оценка на риска е задължителна, ако искате да имате превенция. Говорете и предвиждайте тези възможни ситуации със семейството си. Управлението на информацията е жизненоважно, защото е в основата на всички правилни и разумни решения. Купете си най-сетне двубандови радиостанции, и FM-AM радиа с батерии, запасете се с резервни батерии и антени, и знайте че ако се случи, това ще бъде единствената форма на комуникация. По време на курсовете по оцеляване имаме такъв модул, свързан с радио станциите, и радио комуникациите, и това е една от най-важните части на самото обучения. Подготвям и специализиран курс, с Лектор бившият зам. Командир Комуникации на Генералният Щаб на Българската Армия. Следете Групата във фейсбук, за да сте информирани по тази тема. Знам, че на някои от вас ви звучи комерсиалничко, но си нямате на идея колко труд се полага от моя страна, за да има такива обучения в България въобще, защото няма…
 • Медиите често предупреждават предварително за негативни събития. Следете и индикациите на силите за сигурност. Създайте “щаб”, за да съобщавате всяка стъпка, която предприемате, като централизирате информацията и позволявате на цялата семейна единица да има достъп до нея. Обикновено се случва комуникациите от точка до точка да не работят, но всички можем да споделяме една и съща база от операции. Достъпа до информация е критично важен за планирането на всички останало.
 • Свикнете да общувате по радио станции, и се научете да работите перфектно с основна радио техника. Подготвям ви статия и за това, която ще третира на първо време любилтеските токита, работещи в диапазона на UHF PMR 446Mhz. Може да преобразувате мобилния телефон в уоки чрез Bluetooth с помощта на приложение. Установете протокол за действие в случай, че компонентите на семейното ядро ​​не присъстват по време на събитието, и че комуникациите са прекъснати. Какво да правим в случай на еди си какво, планирани места за срещи, ако не можем да комуникираме, номерирани и в ред. Какво да донесем (ключове за достъп, вода, храна, подходящо облекло, транспортни средства и т.н.) Кого да уведомим за нашите. ситуация, и т.н. Планирайте всичко според ситуацията си.

Вода: 

 • Предвид предизвестието за ситуацията, събирайте вода в големи количества, 5 литра на човек и планиран ден.
  Пълнете кофи, вана, торби и др. Научете да ползвате системи за поддържане на водата с таблетки за пречистване на вода, или две капки на литър белина за хранителна употреба (само в случай на дълги периоди или замърсена вода). Има много начини за събиране, пречистване, и съхранение на вода.
 • Липсата на електроснабдяване е последвана от липса на водоснабдяване за тоалетните, и не можем да загубим вода в канализацията. Изпражненията…Акото цапа и мирише драги Приятели, и трудно се пере! Ето ви една идея – стандартна апартаментска тоалетна, надявате и една голяма торба за боклук и акате вътре, без да се смесва акото с урината, което ще стане на друго място, или в самото WC ако не ви пречи миризмата. След като чантата се напълни, тя се затваря херметически. Ако имате мръсотия или дървени стърготини, добавете по една шепа след всяко изпражнение, така ще стане хумус без много миризми, не слагайте органични отпадъци, защото ще стане мазало… Ще се сере в торби бе! Ако няма друг избор, вода трябва за пиене и за миене.
 • Сега предполагам разбирате какво се крие в думите ”пести водата”? От момента на самият Blackout – започвате събиране на вода по всякакъв възможен начин, защото в даден момент, ще забележите че вече няма чиста вода. Помпите за питейната вода ще работят още малко ако имат генератори на нафта, но и тя ще свърши, ето го момента в който с всички сили и средства трябва да събирате вода. Ако нямате таблетки за пречистване, или не знаете как да използвате белина с капкомер…. По-добре започнете да четете, да практикувате, и сами ще видите каква е реалността с водата.
 • Купете си филтри за вода. Аз лично съм инвестирал около 800 лв само за преносими филтри, 4 на брой, не са 25, а само 4 на брой, но всеки може да пречиства по 300 000 литра вода, тоест вечни са. Тези филтри обаче, тип Lifestraw, не предпазват от химическо замърсяване на водата. Елиминират паразити, всички бактерии, гъби, и вируси, но няма да ви спасят ако водоема се окаже химически замърсен. В Природата, привидно чистата течаща вода, може да ви изглежда безопасна, но никога не знаете дали 200 метра по-горе по течението няма умрял чакал, с всичките бактерии, вируси, тении, и всякаква друга микро гад, която е вероятно да се стича по водата. Всяка вода ден днешен се третира като потенциално опасна, освен ако не е от самият си източник на природно извиране.
 • Преварявайте задължително всяка събрана вода мине ли седмица от нейното отваряне. Преваряването ви води до огъня.

 

Огън / Енергия 

По време на курсовете по оцеляване наричаме Огъня ”нашият най-добър приятел”, и наистина е така, нямате по-добър приятел от него. Той може да ви спаси живота, да ви стопли, да ви сготви храната, да ви почисти дори, да изгони насекомите. Огъня е безценен. Правим полеви занятия по палене на огън с нестандартни средства. Има много начини да запалите огън. Цената на запалките в конкретните хипотетични ситуации ще стигне цената на златото, а цената на антибиотиците – цената на диамантите.

 • Имайте различни източници на енергия: батерии, газови печки, печки на дърва, кибрит, запалки, слънчеви панели, свещи и много растително масло като слънчогледово олио, аз НЕ изхвърлям прегорялото олио, с него може да се отоплявате, да правите свещи и да готвите използвайки го за гориво. По този начин можете да решите проблемите с осветлението, студа и да си осигурите възможността да се храните с топла храна.
 • Набавете си магнезиеви, и ферородни запалки, и се научете да работите с тях.
 • Научете се и на други алтернативни методи за палене на огън, примерно с батерийки, с лупа, с триене…
 • Не забравяйте правилото за триъгълника на огъня, той е затворен цикъл, и има 3 елемента: източник на топлина (примерно пламък, искра, слънчева топлина, химическа реакция), гориво и кислород. Без един от тези три елемента не може да има огън.
 • Научете се да работите, и да разбирате поне малко от соларни мощности, на пазара има много видове. Аз съм си купил преносими такива, включително и за походната раница, до като вървя телефона ми се зарежда от светлината, без нужда от директно слънце.
 • Паленето на огън у дома, и въобще в градска среда води до повишен риск от пожари. Огъня също така привлича вниманието, трябва да внимавате кога го използвате за готвене, и къде. Не искате да ви надушат неправилните хора.

Нека ви покажа един домашен експеримент, който функционира на 10000%, и на всичкото отгоре е мощен източник на енергия. Може да изгаряте включително и олиото, което вече не може да се използва за готвене, това си е жив био дизел (мирише яко на изгоряла манджа, но работи). В случаят това са консервени кутийки от доматено пюре. Малката се наслагва над голямата, използвайте въображение! Под голямата може да сложите чаша пълна с олио, не тотално отворена, с памук, парцал, и дори с хартия може да и направите фитил. Фитила трябва да се остави да се напои добре.

След това го запалвате, и втората консервена кутия буквално ще канализира пламъка нагоре. В другият случай, виждате дупчиците направени с пирон най-долу, нали? Те служат за да може огъня да диша, буклвано. Може да изгаряте малки клечки, или каквото ви е под ръка, и кутийките ще се държат като малка ракетна печка. Ако кислорода циркулира добре, всичко ще изгаря буквално бездимно. Тези са високи, но няма нужда да е така, конфигурирани са по този начин, защото освен всичко друго – могат и да служат за отопление. С алуминиево фолио направете форма, в случаят по една купичка за супа, изрежете го горе и го поставете. Върху тази домашна мини печка може и да готвите, пламъка ще бъде достатъчен. Не за леща с наденица, но за пържене на яйца, варене на вода, макарони, е напълно достатъчен, стига да разполагате с гориво. Още не съм пробвал номера със саксията, но предполагам, че ще работи, защото глината е много добър топлопроводник, а пламъка от такава мини печка, и особено ако е генериран от олио, е доста мощен. Една чашка 100 грама олио, може да гори, ако е с фитил, около 45 минути, дори час, според зависи как я конфигурирате. Принципно зависи от фитила. Ако я правите с фитил, гледайте да не е прекалено дебел, и да е предварително напоен. Такива печки могат да се направят във всичко, в кутийки от крем за ръце, в чаши за пиене на вода, всичко което може да издържи на пламъка, но основно метал и стъкло. Ето едно интересно видео, в което ще ви се покаже как да си направите такова чудо на техниката, елементарно е, и работи много добре. С 2 такива устройства ще може да кипвате вода, и да готвите що годе добре, но бавно! Не изхвърляйте олиото от пържените картофи…….Загорелият тиган само добавя полезно гориво 🙂

Препоръчва се изолиране на дома в случай на силен студ, затваряне на пролуки, поставяне на изолация като картон или найлоните с мехурчета от вашите покупки на прозорците. Не изхвърляйте найлоните. Друг съвет е да съберете семейството в една стая, за да увеличите топлината и да оптимизирате източника на енергия. Не можете да отоплявате 3 стаи за 3-ма човека. Старите кюмбета, и турските печки чудо на дърва са най-добрият избор за отопление, стига да имате какво да горите. Те могат да се адаптират да изгарят буквално всичко. Внимавайте с изгорелите газове, особено тези от пластмаса, изключително токсични са, и могат да ви убият. Вдишването на CO2 в големи количества, и особено примесен със смолите на дървесината, лаковете които съдържат някои дървени елементи, боите и т.н. са потенциално смъртоносни, за това трябва да има и циркулация на въздуха. Ако използвате газови печки или мангали на дървени въглища, важно е да оставите вентилационният процеп – повтарям, може да се отровите ако не го направите. Планирайте да презаредите котела или да имате резервна газ за отопление, в зависимост от случая. Използвайте изотермично облекло в случай на застудяване и осигурете подходящи одеяла. Вълнените елементи са много важни. На времето всички имахме и бяха евтини, сега тези истинските одеяла и дрехи от вълна се срещат рядко на пазара, и да има са много скъпи, но си заслужават инвестицията.

Храна: 

Колко време може да издържите без храна, при това правейки физически усилия? Мозъкът има нужда от захари за да функционира, имате нужда от протеини, въглехидрати, фибри, и витамини, освен останалите полезни вещества. В градска среда няма да е лесно… Аз лично направих запас за около 1500 лв, и го държа под леглото си, което е голямо и има голямо пространство под него. Но е крайно недостатъчно, за тия пари съм готов с логистиката и леко похапване за определен срок от време. Моят план е да напусна града, ако стане така… Но тези, които ще останат в градска среда, защото няма къде да имат, трябва да направят запас от продукти с голяма хранителна стойност, и същевременно голям срок на годност. Имайте в предвид, че падне ли тока, заминава и водата, и това ще бъде основният ви лимит, в случаят – за да си приготвите храна. За това си създайте алтернативи. Планирайте консервирани храни:

 • Консерви варени бобови растения (изискват по-малко време за готвене).
 • Захар.
 • Сол.
 • Плодове на компоти, мед, шоколад, бисквити.
 • Рибни и месни консерви.
 • Кондензирано мляко или мляко на прах.
 • Плодове, които се съхраняват по-дълго под формата на ушав.
 • Картофи на прах – огромен източник на въглехидрати, витамини и минерали.
 • Яйцата се съхраняват добре при стайна температура и са източник на първичен протеин.
 • Специфична диета, когато е подходяща за диабетици, цьолиакия и др.
 • Ако няма електрически ток, всичко във фризера ще се развали по-бързо. Започнете с консумацията на тези храни, и ако имаме много от тях, научете техники за запазване на това, което не може да изядете веднага; дехидратирана, осоляване, марината, консервирана в олио, сушене на месото, и т.н.

В градската среда ще бъде най-трудно. Там са мародерстващите банди, там е остатъка от разпадналата се власт, превърната във феодална система, при колапс ще бъде така….. Градовете ще са най-опасните места на света, но много хора няма да имат избор, освен да останат там, у дома. Ето още полезни съвети:

 • Избягвайте ненужните пътувания.
 • Светофарите и системите за управление на трафика няма да работят, а шофирането ще бъде високорискова ситуация, вероятно с улици и магистрали, задръстени от трафик или инциденти.
 • Ако останете в града – напускайте го само в случай, че имате по-безопасна база другаде, и планирайте алтернативни маршрути, защото е възможно пътищата да са тотален хаос (вземете карти и планове).
 • По принцип вашето най-добро убежище е вашият дом.
 • Вероятно няма да имате достъп до социални услуги, полиция, пожарна, и линейки, а заради падането на общите транспортни и снабдителни мрежи, също няма да имате достъп до каквито и да било доставки, осигурете си ги.
 • Съберете необходимите лекарства в аптечката. За леки заболявания, рани, изгаряния и др., и особено лекарства за хронични заболявания като диабет, сърце и др. Антихестамините са много важни, заради възможните алергични реакции. Преминете през курс за първа помощ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО! Научете се да третирате рани от изгаряния, прободни рани, счупвания, огнестрелни рани, и т.н. и си набавете всичките нужни материали за това. Научете се да правите турникети, и да се движите тактически и правилно.
 • Ако пренасяте нещо, или ходите някъде с такава цел, правете го винаги нощем.
 • За цялата нужна екипировка ще ви трябват около 3000 лв. До този момент аз съм изхарчил над 8000 и все още нямам всичко нужно….Но също трупам знания, в крайна сметка важи правилото – колко повече знания имаш, от толкова по-малко неща се нуждаеш.
 • Вашата безопасност е силно зависима от вашата среда. Трябва да се научите да следите информацията, трябва ви радиостанция. Сътрудничете със съседите си, като им оказвате помощ и споделяте ресурси, възможно е да имате нужда от помощ от време на време или да си сътрудничите за благополучието на другите, а и вашето собствено. Правете това ЕДИНСТВЕНО с доверени хора.
 • НИКОЙ не трябва да знае какво имате, и къде го държите.
 • Обучете се и научете техники за оцеляване, доказано е, че хората със знания и техните спътници имат много по-голям шанс да оцелеят от тези, които не са подготвени. Ако не знаете къде, потърсете в сайта, и елате на курс при нас.

Много много много много важно ако сте родители – децата трябва да имат постоянни занимания, и да им се дават задължения, които да изпълняват. Скуката води до всеобща фрустрация. Учете ги на всичко, което знаете, и нека за тях бъде като игра. Водете ги на походи, на къмпинг, на палатки, сред Природата, научете ги да палят огън, научете ги да хващат риба, въобще научете ги на всичко, което знаете вие самите. Запасете се с различни интересни игри, Хенга, Уно карти, Монополи, Не Се Сърди Човече, и всякакви такива занимателни игри, които да поддържат мозъка активен. Тетрадки за рисуване, боички, химикали, моливчета, всичко което те обичат да правят. Малчуганите са нашето бъдеще, правим всичко за тях. Те задължително трябва да участват във всеки един ваш план. Без тях нищо от това няма смисъл.

Ще намерите още полезна информация, в едни от най-четените ми статии по тази тематика, и двете са писани в началото на пандемията, и са леко пророчески:

Корона вирус – теория на оцеляването според Nahuatl”.

Основен план за действие при извънредни ситуации”.

Много хора ми пишат с благодарности за тези статии, радвам се че съм полезен.

Не забравяйте, че Блогът на Nahuatl организира специализирани тактическо/практични обучения по оцеляване. Потърсете информацията в сайта. Може да се запишете директно от тук (погледнете в дясно на статията бутона ”запиши се”), или като изпратите мейл с трите си имена и телефон за контакт на [email protected]

Идват обучения по тактическо придвижване в групи, влизане и излизане от/във населени места в хипотетична ситуация на колапс на общественият строй + възможност да се научите да стреляте с автомати АК47 и AR15, но за това ще има отделна статия 🙂  Идва специализирано обучение по радио комуникации в критични ситуации, но и за това по-късно. Идват походи на коне в Балкана за затвърждаване на наученото по време на базовият курс, и занятия по полево строителство, полево готвене, и много други интересни приключения.

Поздрави на всички.

Nahuatl.

                                                                         ————————————————————————–
Съобразно ЗАПСП, и ЗИС
Всички материали в Блогът на Nahuatl подлежат на Copyright©
——————————————————————————–

 

 

error: Съдържанието е защитено и подлежи на Copyright съобразно българското законодателство (ЗИС и ЗАПСП)! Опитващите се да копират съдържание оставят следи! Защитният софтуер ни изпраща вашите данни и локация.
Share This