Уважаеми Читатели, здравейте!

Време е за една статия от тези другите 🙂 Леко в страни от езотериката, малко полезна информация относно технологиите, с предварение, както обичам аз. Kато стрелец ще ви кажа, че ако искате да сте добри, трябва да разбирате от предварения, без тях стрелбата е невъзможна. Ето защо реших да ви информирам и по тази тема. Тук ще поговорим за чукащият на вратата Windows 11, новата операционна система на Microsoft, за TPM технологията, и въобще за неща, които може да прочетете само тук за пръв път на български език 🙂 Защо ли? Ами защото разните копи пейстъри, на всичкото отгоре са и бавни! 🙂

Живеем в един интересен свят, ние, днешните. В нашият свят, и особено в ден днешен, в името на сигурността status quo-то ни отнема без да се усетим, все повече свободи! Отнемат ни се основни права, но цялата история се представя по такъв начин, че огромното овчемасие няма нищо на против. В името на това фалшиво нещо ”сигурността”. Ама, какво по дяволите е сигурно на тоя свят? Освен, че сме родени, и един ден ше умрем, ”яко ше умрем”, както казваше Генерал Майтапчийски от екрана на телевизора. Нали? Какво е сигурността уважаеми Читатели? Сещаме ли се въобще, колко често ни продават несигурност, в името на сигурността? То са реклами ”вземете си от тази аларма, защото вашият квартал е с висок рейтинг на престъпност!”, ”купете си това лекарство, защото сте над 50 години!”. Абе ей…. Дядо ми е роден 1931 година и прави секс бе ало! Но както и да е, ние не можем да спасим света по такъв начин, но нищо не ни пречи пък, малко да поупорстваме на status quo-то, нали така? Нали тази е една от основните български черти?

Ако се размърдате малко из нета, ще видите, че основният аспект във философията на Windows 11, е именно ”сигурността”. И тая дума омаскариха ей, стана като демокрацията, и свободата – думи проститутки, всеки ги търка както си иска, всеки си ги ползва както намери за добре, но както и да е. Та в името на тази ми ти ”сигурност”, ще имплементират в технологията системи, създадени, за да загубим и малкото дигитална свобода, която имаме в момента. Даааа, даааа! Правят го за наше добро! Тези иначе толкова големи филантропи, и човеколюбци, баце ви Били Гейтс, и оня маджарски оръфляк Сорос. Обичайните заподозрени…

Та бачкаме си с Windows 10, и всичко си е долу горе наред. Много хора не я харесват, но те обикновено са в по-професионалните среди, за средно статистическият User, прозорците са си добре. Ок, имаше предупреждения относно сигурността, още от 7 pro, и любимият ми 8.1 pro, започнахме да имаме проблеми с инсталирането на пиратски софтуер, имаше напомняния а-у, но това новото вече ще промени тотално параметрите на играта. Има много общо с чукащото на вратата имплементиране на съвсем нов сорт технологии. Знаете, че Фракциите зад това, което ние възприемаме като Status Quo, или световна власт, не са 1 или 2. Множество са, и борбата между тях самите, за налагането на тези нови технологии е повече от кървава и ожесточена. Най-добре си беше Тръмп да ги наложи, много хора мислим по този начин, но му скалъпиха оня филм с изборите, и нещата се прекратиха вече започнати. Новата власт, в чието най-външно лице имаме кремлинското джудже Путя, кралиците на Меркеландия, бившата Германия, и Лизи от UK, китайските диви комуняги, и Бай Айдън от американска страна, иска чисто и просто да наложи оруелски сценарий, директно в стилът на великата книга ”1984”. Буквално. В Китай, и места като Тайван, вече живеят в оруелски сценарий. Там се построени, или адаптирани, първите тотално smart градове в света, където и монета не може да бъде загубена, защото има тонове AI, камери, и всякакви умни джаджи, които правят това почти невъзможно. Не можеш да се натискаш с гаджето дори бе! Глобяват!

Картината започна да става ясна с някои актуализации, започнаха по-често да блокират определен вид достъп, да правят самата система по-зависима, всичко в името на светата ”сигурност”, това е тяхната мантра. Те просто сън не спят, ден и нощ мислят, как ние User-ите да имаме все повече, и повече ”сигурност”.  На изгорял мозък мирише покрай тях от мислене как да сме по-сигурни, и защитени! Но много хора им вярват, даже огромното мнозинство, всички официални среди, което говори само едно – планът е на лице, всичко е целенасочено и умишлено, а тези като нас са долни конспиратори, защото имаме смелостта да мислим със собствените си глави. Знаете как е. Вместо да се борят за това, операционната им система да бъде по-бърза, по-динамична, по-интуитивна, и генерално по-добра, те слагат директна забрана върху личното пространство, и въобще върху всичко лично. След малко ще видите как, и защо. От сега ви казвам обаче, че се намираме на прагът на това, много държави да създадат специални агенции, чиято дейност ще бъде насочена към това, да контролират личният ви живот вътре, и извън интернет. Звучи някак си далечно нали? Да, ама не, ей тука е, на входа, виси на вратата и ще влезне всеки момент.

Филантропия и сигурност: 

Всички вие тук, знаете че Бил Гейтс е един човек, който просто си умира за това да спаси Човечеството (от съществуване). Всеки ден, когато се събужда, Били си измива очите, ака, закусва, и започва да мисли как да ни направи малко по-щастливи. Истински хуманист! В нашият частен случай, Microsoft са решили, че ще имплементират една технология наречена TPM (Trusted Platform Module), или на нашенски казано, МНП (Модул за Надеждна Платформа). Малко по-долу ще разберете какво се крие, зад привидно готините думички. Ето това чудо от картинката:

Всяко едно ново устройство, само след броени няколко години, ще има такъв (напълно функционален, след малко ще видите защо) чип в основната си платка. Това е Гяволът на всички чипове. Събирайте мангизи, и си купете възможно най-добрите машини с W10, които в момента са на пазара, аз направих същото, поддържайте ги, и не ги актуализирайте на W11. Сега ще разберете защо:

За да мога да ви обясня по-добре цялата тази история, трябва да ви върна доста назад, 2000-2001 година с излизането на Windows Vista. По онова време, тепърва започваше дигиталният boom, и много фирми бяха притеснени от пиратството в нета. Microsoft решиха да предложат нещо, от което след това се отказаха, защото хората започнаха да си дават сметка, че аджеба имат и личен живот, лични данни, и лична неприкосновеност. Разбира се, всичко беше в името на ”сигурността” 🙂 Схемата е ясна, правим ви OS с определени пробиви, после ги дообработваме, внедряваме ви идеята, че ви даваме ”сигурност”, хващате се като таранки на торен червей, и готово! Обаче хората не са глупави… Всичко това е част от NGSCB (Next Genetation Secure Computing Base), софтуерна архитектура, създадена от Microsoft, с цел подобряване на сигурността на личните данни. Почти паралелно с това се лансира и DRM – Digital Rights Management, чието предназначение беше да се противопостави на пиратството, и нелегалното копиране на информация, един вид сертификат за дигиталното авторско право. На пръв поглед всичко е ок. За да сработи всичко това, Microsoft внедряват един софтуер, в самият Windows Vista, чието име е Palladium, в същност самият Palladium е NGSCB. След не много време заваляха критиките, защото се разбра, че тази технология може и да има други, много по-шпионски функции, и Microsoft просто и смени името, като казаха, че ”технологията Palladium е спряна от функциониране, и повече няма да се внедрява”, това се случи на 24 януари, 2004-та година. Борда на директорите на Microsoft се кълнеше, че такава технология не съществува. В името на пресветата дева от Гвадалупе, как те ще ни шпионстват? Да, и това е поредната лъжа, Palladium престана да съществува под софтуерна форма, но се роди като хардуер 🙂 Ейййй оня чип там по-горе, този от картинката му е прекият наследник – TPM, Trusted Platform Module, Модулът за Надеждни Платформи. Това, мили ми Читатели, е криптиращо устройство, което така ще извърти темите със сигурността, веднага щом дойде Windows 11, че ще се сещате за тази статия доста честичко. Става въпрос точно за шифроване, за криптиране на информацията от вашето устройство, дори за криптиране на целият хард диск ако се наложи. В основата си, идеята въобще не е лоша, защото EFS криптирането на Microsoft, не може да използва TMP, имате нужда от Bitlocker. Toзи чип генерира ключове, кодове за криптиране, като запазва част от кода в себе си, тоест, ако ви пробият устройството, нападателят няма как да стигне до цялата информация (освен ако не е българин…) без да има достъп до TPM чипът, а той се намира инсталиран, като част от хардуера в дънната платка на вашето устройство. Изглежда точно по този начин:

От една страна си мият ръцете, че такъв долен шпионски софтуер няма, но от другата страна те задължават да имаш такъв чип на дънната платка на устройството си. Ебати тарикатите 🙂 А по Btv, и новините на NOVA, нищо не са казали по темата.

В същност, още от 2006-та година, съществуват такива чипове, просто до сега имаше опции да не се използва Bitlocker. Съвременните версии на Windows използват TPM доста прозрачно. Просто влизате в профила си в Microsoft, от модерен компютър, който се доставя с “криптиране на устройства” и автоматично ще се използва криптиране. Активирате шифроването на диска на BitLocker, и Windows ще използва TPM, за да съхрани ключа за шифроване. Обикновено просто получавате достъп до кодираното устройство, като въведете паролата за вход в Windows, просто е защитена с по-дълъг ключ за шифроване. Този ключ за кодиране, се съхранява частично и в TPM чипа, затова всъщност се нуждаете от парола за вход в Windows (от същия компютър), за да получите достъп. Ето защо “ключът за възстановяване” за BitLocker е доста по-дълъг – просто имате нужда от този по-дълъг ключ, за да получите достъп до данните си, ако случайно се преместите на друго устройство. Това е една от причините, поради които по-старата технология за криптиране на Windows EFS не е толкова добра. С нея нямаше начин да съхранявате ключове за шифроване в TPM. С по-старата EFS, криптиращите ключове се съхраняваха на твърдия диск, което прави системата много по-малко сигурна. BitLocker може да функционира на устройства без TPM, но Microsoft буквално скри тази опция, за да подчертае колко важно е TPM за ”сигурността”. Сиреч – за да бъде задължителен точи чип във всеки модул за съвместимост. Windows 11 буквално прави не-използването на такъв чип невъзможно, защото ще премахва много неща, ако не ползвате TPM, и ето тук е цялата хуйня.

Ако искате да се гъзета, и да играете в А Група на модерните, електронни тъч мейкъри от 21-ви век, просто е задължително да имате TPM-че в платката 🙂 В това кьораво, китайско чипче, се съдържа тоталният контрол над вашите устройства. На всички нива, и на ниво софтуер, и на ниво хардуер, и предстои да разберете защо:

TPM – тоталeн контрол: 

През TPM-а, Microsoft може да знае: какво инсталираш, какво не искаш да инсталираш, колко пъти отваряш даден файл, какво правиш след като го отвориш, къде отива файла, кой го гледа, и още много други неща. ТPM може да кодира паметта, да шифрова целият хард диск, или части от него, може дори да лимитира ползването на файлове! Примерно, аз свиря на китара, направил съм една песен, и я давам на някой си, и Mircrosoft решават, че това Mp3 може да се отвори само 5 пъти. След 5-тото възпроизвеждане на файла, той директно се самоунищожава. Разбирате ли на къде бие тъпана? Давам ви пример с едно просто Mp3, но става въпрос за всеки един файл, или програма във вашият компютър, а скоро и във вашият телефон, таблет, и въобще всичко що е smart. ТPM чипът може да лимитира всичко във вашият компютър, като криптира. До сега си имахме доста свобода, Zamunda това онова, но от Windows 11 нататък, ако няма дигитален подпис, валиден, вътре в този TMP, който да му дава инструкция, че програмата която инсталирате е ”добра” – просто няма да можете да инсталирате нищо. Директно вкарване в правият път а? 🙂 🙂 🙂  Яко ли са го измислили? За това идва цяла нова икономика драги Читатели! Мислите ли с главите си, или просто гълтате информация? За това е цялата криза, включително и корона кризата, защото новите технологии, които ще бъдат имплементирани само след 2-3 години, а може и по-рано, изискват цялостно дигитализиране, и преструктуриране на цялата глобална икономика. Защо мислите искат да елиминират кеша? Щото кеша, няма как да обслужва такава технология, защото по този начин, входът ви до магазина, или достъпа ви до някоя услуга, може да бъде лимитиран до 5 пъти, или колкото пъти там си решат Те, че сте заслужили, а тук кешът не играе никаква роля. Иде ред на дигиталните валути, на социалните рейтинги, и много хора ще останат тотални аутсайдъри, други ще забогатеят много. Ще има цял нов набор технологии, следователно продукти, следователно услуги. Натам вървим с главоломна скорост. Готови ли сте за шоуто?

Чакайте, чакайте, че ми хрумна още един въпрос…..

Абе, кой по дяволите ще контролира въпросните дигитални подписи?

Обичайте заподозрени много ясно! Как кой? 🙂 Де да беше Ахмет Доган!

Очаквайте всичко от тук на сетне. Има едни интересни данни, и те гласят, че TPM чиповете се слагат в дънните платки, от поне 15 години насам, но в standby mode. Още ли сте ококорени? Няма какво да се кокорите, те си бачкат по задачите систематично, всичко си работи, ред по ред, както си трябва. Всички тестове са минати, а вие, ние сме участвали в тях от самото им начало 🙂 Велики, зли гении са! Дори ми е смешно като си го помисля. Поне от 2006-та година насам, тези чипове са в платките на всички устройства, и просто си събират данни, за да може да бъдат тествани в движение. С Windows 11 започват да бачакат вече по истинското си назначение. Друга особеност на TPM чиповете, е че не използват никакви фиксирани кодове за да криптират. Използват произволни цифри, не знам дали повечето от вас въобще вдяват какво реално искам да кажа до тук… Надявам, се че да. В съвсем близкото бъдеще, всички дъщерни фирми на Microsoft, Google и другите такива компании, изведнъж ще заработят в перфектен синхрон. Сега, помнете много добре това, което ще ви кажа, защото то ще се случи съвсем скоро: компании като Netflix, няма да ви дават да гледате съдържание с резолюция 4К, може би ще ви пускат фъндък до 740, ама никога до пълните 4К, ако нямате TPM чип в платката на възпроизвеждащото устройство. Това ще се случи точно по този начин, защото TPM вече е наложен като стандарт, без една пушка да пукне, разбирате ли? Ако нямате чипчето, Netflix ще ви третира като възможна заплаха, защото няма да сте удостоверени като ”надеждни”, следователно, те няма да ви имат доверие, и никога няма ви пускат съдържание в пълна резолюция. Защото може да сте хакери! Може да хванете, и да им копирате съдържанието, те от къде да знаят, щом нямате TPM, и съответните дигитални сертификати? Или всички torrent тракъри ще изчезнат, или ще станем свидетели на появата на 2 официални вида нет, единият малко по-официален, и един леко извън закона, но с много потребители. Аз не вярвам, че всички хора ще се съгласят на тая хуйня, тази красива, украинска ЛГТБ дума, п-е-д-е-р-а-с-н-я! Лошото при мене е, че знам и как ще направят така, че да стиснат за ташаците всички отворковци като мене. Сещате се, кои ще бъдат официалните собственици на 5G технологията нали? Ами да – правителствата. Ето от къде иде другата страна на контролът. Държавата ще има много повече контрол над всичко, и над всички, в името на ”сигурността”. Повярвайте ми, на прага сме на на нова ера. В главата ми има експлозия от картини, свързани с близкото бъдеще, и възможните му вариации, и тези картини не са особено красиви. Винаги обаче у мен има едно усещане – на Балканите ще ни спипат много по-трудно. Тука е*ем и бием бате, и ще се забавят малко с нас…. за това и се прибрах в България, защото знам какво ще се случи.

Много хора теглят файлове постоянно, обменят файлове като част от всекидневната си работа, и т.н. TPM вече е стандарт, а този стандарт ще стане задължителен след 2-3 години максимум. Повратна точка ще бъде 2024 година, моля помнете какво ви казвам. Контролът става тотален, и по-лошото е, че скоро няма да можем да имаме наш собствен контрол, върху нашите собствени машини, за които сме дали купища пари. Не ми ли вярвате? Ами компонентите в един компютър, било то лаптоп, смартфон, таблет, часовник, смарткенеф, смарткола, и т.н. се комуникират по между си ”тайно”, по криптиран път. Това шифриране, или криптиране, се случва в RAM паметта на устройството, TPM чипът има и една друга особеност, той се комуникира само със самото CPU… Това говори ли ви нещо? На мен ми казва всичко. Искам да кажа, че поради фактът на тази комуникация, и че този чип комуникира директно, и само със CPU-то, следователно може да криптира абсолютно всичко. Самата платка, софтуера, и дори периферните устройства, всички, без значение как са свързани към компютъра, разбирате ли сега малко по-добре? Може да криптира целият хард диск, да изтрие, или да интервенира цялата памет, включително RAM паметта. Всичко тук е въпрос на дигитални сертификати, свързани винаги със ”сигурността”, деба таа мръсна дума!

Има една фирма, която в същност не е фирма, ами е НПО, чиято дейност е да работи с дигитални сертификати. Името и е Let´s Encrypt. Toва НПО, е много зависимо от едно друго НПО, една фондация, чието именце прекрасничко е EFF Electronic Frontiers Foundation. Сега другият въпрос за милион долара, ха познайте, ама от първият път, кой е основният финансов благодетел на EFF? Човекът, който дарява огромни суми пари, за да може светът да разполага с дигитални сертификати за сигурност? Започва с Дж, и завършва на ”орос”. Джордж Сорос, la puta de oros, златната курва на испански език, чувала с парите, един от най-бруталните човекомразци. Същият. Ако тръгнете да ги разследвате, там са навряни много Partners, но основният Partner на EFF е Сорос, който работи много активно, за да може вие да имате сигурност в живота. Още една особеност на TPM чипа, той ще има задачата, да ръководи всички https. Знаете ли какво означава това, какво са протоколите https? Това са връзките между сървърите, и клиентите. Основата на цялата комуникация, криптираните връзки, които се предполага, че не могат да бъдат отваряни от трети лица, и съществуват само между сървър, и конкретен клиент, или User. Ок, а кой стои зад световната централа на дигиталните сертификати за сигурност? Джорджи Сорос… Тоест, и сега филма става много голям наистина, функция на TPM ще бъде вие да не влизате по несигурни сайтове! Чао на порното бате, ше лъскаме бастуня по памет, кой ебал ебал, кака Кина се ожени! ТPM ще решава, кое е сигурно за вас, и кое не е, не вие с вашият собствен мозък, а китайският литиев чип ще решава вместо вас.  Всеки един сайт със собствен дигитален сертификат, просто няма да се счита за сигурен. Сигурни ще бъдат само сайтовете с техни дигитални сертификати, и ооооооооооооооооооп – заграбиха целият световен пазар бе хора! Цялата, световна, официална, интернет комуникация. Всичките ви профили навсякъде, ще може да бъдат контролирани, чудите ли се защо фейсбук ви пита, дали не мислите, че вашите приятели са станали екстремисти? Ами тестват си софтуера 🙂 За това ви питат, изкуственият интелект, алгоритъма иска да ви тества вас, до каква степен сте готови да поддавате на дигитално набиване на колчета в г*за. Ето защо. Просто е брутално!

Още един въпрос имам –  а от какъв зор аз трябва да считам, че те пък са сигурни, а?

Някой пита ли ме аз какво мисля? Някой вас пита ли ви, вие аджеба, какви ги мислите? Не нали?

Така, един ден някой може да дойде до вас, да покаже значка на една от новите агенции, и да ви каже ”вие не сте сигурен човек, ще ви блокираме телефона, защото не използвате TPM, и не можем да ви считаме за сигурен, вероятно сте хакер, който иска да бъде извън системата, заради което няма да може и да работите на тези, и тези работни места, защото не можем да ви контролираме”. И оп – 1000 лева на боклука + глоба, и останахте без телефон. Опцията ви ще бъде, доброволно, държавно форматиране на вашето устройство, и инсталиране на задължителните апликации. По същият начин може да се контролира всеки един елемент от всяко едно ваше устройство. Повече няма да имате лична свобода, и въобще интимността ви се изтрива до край. Директните атентати, и незачитането на основните човешки права, на свободата, и личното пространство, ще станат абсолютно всекидневие. В името на вашата ”сигурност”. За какво мислите, че е тая пандемия? Странно ли ви се вижда? В Китай и Тайван, имат работещ социален/дигитален рейтинг, от който зависи директно живота на хората. Къде работят, къде ще работят, какви пари могат да получават за труда си, могат ли да влизат на определени места, и т.н. Истинската власт зад световното Status Quo, използва брутални режими, като тези в Китай, Русия, Северна Корея, Куба, Венецуела, и т.н. за да прави ужасните си експерименти със свободата да хората. До каква степен, един човек е готов да жертва свободата си, под заплаха от санкции от страна на държавата. До като тук в България, могат да те глобят, че не носиш маска в мола, в Китай могат да ти забранят да работиш, и да те обрекат на мизерия, теб и семейството ти, ако не си това, което шибаната комунистическа партия иска от теб да си, и ако се осмелиш да мислиш с главата си. Ето това е истинското РОБСТВО уважаеми мои Читатели, а не Османската Империя, която е в миналото, но все още управлява съзнанията на стотици хиляди нашенци, които просто изпускат настоящето. За това експертите по дизайн на общества работят толкова лесно, и за това ви обяснявам в толкова много статии, че всичко има само една цел, а тя е – контрол над Съзнанието. Нито една война не може да накара хората да се подчинят тотално, дори най-голямото бруталясване, масови убийства и геноциди в човешката история, като народният съд в СССР, или този в България, не могат да са постоянни, защото се изискват физически ресурси за това, а ресурса е изчерпаем. И най-бруталният убиец на хора, който се наслаждава на измъчването на човешки същества, би се уморил, и би имало нужда да бъде сменен с друг. За това военната бруталия, не може да даде успехът, който дава самият контрол над Съзнанието. Всичко е базирано на ”идеи за”. А за насаждането им, разпространяването им, и за това колкото се може повече хора да вярват в тях, Те имат достатъчно ресурс. Защото човеците се поддават лесно на корупция, алчни са, долни са, страхливи са……

Икономиката се дигитализира всеки ден, все по-силно. В момента преминаваме привидно плавно, през една брутална криза, която ще смени облика на този свят. Всичко зависи от нас. Лично аз говоря от перспективата на баща, винаги. Никога не гледам първо себе си, и най-добре ме разбират хората, които ме познават в личен план, и тези които също са родители. Ние мислим от гледна точка на бъдещето, не само за нас самите, на първо място гледаме бъдещето да е удобно за дечурлигата. Защото те са номер 1, не ние. За тях остава светът след нас, и това което им завещаем, ще бъде бъдещето, в което те ще се наложи да живеят.

За това, каня ви на новият курс ”Как да оцелеем в бъдещето”, на скромната цена от 4000 лева на калпак… Бъзикам се бе! 🙂 🙂 🙂

Никога не забравяйте, всичко е в нашите ръце. Специално за България мога да кажа само едно – това е нашата земя, нашият роден дом, и който не е готов да го защити, не заслужава да живее тук.

Поздрави на всички,

Nahuatl

——————————————————————————
Съобразно ЗАПСП, и ЗИС
 
Всички материали в Блогът на Nahuatl подлежат на Copyright©
——————————————————————————–

 

 

 

error: Съдържанието е защитено и подлежи на Copyright съобразно българското законодателство (ЗИС и ЗАПСП)! Опитващите се да копират съдържание оставят следи! Защитният софтуер ни изпраща вашите данни и локация.
Share This