Зад завесата на пандемията. Евро икономика, кючеци по пазарите и други патаклами

от | апр. 1, 2020 | Политически и други анализи | 4 коментари

Здравейте отново драги ми Читатели! 🙂 Ето ме, отново съм тук, с още информация за тая дива, световна пандемия…. Днес ще засегна икономиката, евро-корона-помощите и някои други интересни аспекти на това, което се случва с тоя световен феномен, чрез който искат да променят планетарното status quo. Тая статия ще бъде от тези, студените, сурови полит-икономически анализи, но смятам, че ще бъде интересна на тези от вас, които си падат по икономиката. Все пак тя движи света. На прост, агро-земеделски език, ще се опитам да ви обясня как работят някои от основните финансови механизми на ЕС 🙂 Много интересни неща ще сте научили след тази статия, особено тези от вас, които си нямат понятие от базови финанси, и икономика.

Много хора ме питат всеки ден, какво мисля, че се случва… Личното ми генерално мнение, е че се сменя световната икономика, от един модел ще преминем в друг, и това се прави заради новите технологии, които вече са готови за пазара, и за масова употреба. Очайвайте много нови технологии, най-вече това. Банковата система ше се промени, ще станем свидетели на масово изчезване на cash-a, и дигитализиране на повечето дивизи. Покрай всичко това е и другата цел – тотална смяна на световната парадигма, генерално, и цялостно. Това с пандемията, е просо генерална репетиция. Няма да свърши ей сега, май месец. Забравете за това. Епидемията в Европа ще се точи минимум до края на 2020 година, а може и по-дълго. Мерките няма да бъдат свалени цялостно, и през следващите 2 години, може би ще ни научат да свикваме с тях, защото навсякъде ще падат постепенно. Лично у мен се появи усещане, че трябва да се прибираме на България, не знам защо, но това усещане се появи преди около 2 години, и в тези дни на карантина се засили главоломно. Мозъкът ми говори едно, интуицията съвсем друго. Следя от-до официалните данни, и не с цел всяване на паника, а с цел да е цяла информацията, защото колкото и да разберем ”кой пусна био оръжието”, файда няма да има, понеже светът, и реалността по улицие се командва именно от официалните среди.

Това, което се наблюдава, е че Балканите са една от най-малко засегнатите зони до сега. Когато Бате Б. обяви новите цифри, дирекно правя контраст с информацията на испански език, на OMS, и данните до момента съвпадат на пълно, тоест наистина у нас няма масова епидемия за сега. Ако тая тенденция се задържи до краят на април – голяма епидемия на Балканите просто няма да има, което е перфектен шанс за кризата след това. Европейските икономики правят брутални инжекции на готови пари от хазната, както направи Испания, инжектирайки в публични фондове директно 20% от целият брутен, вътрешен продукт. Сложна маневра, която може да довете до тотален срив на икономиката, защото в момента тя и без това е в стадий ”замразена”. Рецесия се получава именно когато няма движение на икономиката. Това се случва с големите държави в Европа, с всички. Ресторантьорството и туризма, сумират малко над 20% от БВП на Испания, а тези 2 сектора просто загинаха прави, кризата с вируса ги уби, и в момента харчим парите на държавата, без да има как изхарчените пари да се възтановят. Ето къде идва интересния момент с евро помощите. Отвори се бойното поле на стария шок с евро боновете, които в момента се наричат ”корона бонове”. Малко по-долу ще ви обясня какво точно е това. Нека сега се отклоним малко от тази тема, защото искам да ви споделя друго нещо:

Как се чувствате след толкова време домашен арест? Тук тече седмица номер 4, в моят личен случай. Последно ни забраниха и да работим, моргите в Мадрид не могат да смогнат, и по медиите непрестанно гърмят като новина номер 1 ”колко нови заразени има”, само масови успокоения! 🙂  Ясни са 2 неща до тук: вируса е истински, и се използва за принудително прибиране на хората по домовете им, защото определено зад това се случват много други неща, които световните Елити искат да останат скрити за всекидневният човек. Той, човекът мравка, така и така не се интересува от глобалните събития, кой задълбочава в икономически прогнози за бъдещето, освен специалистите? Кой се интересува от плановете за нов, тотално нов световен ред…….Конспираторските среди дават някаква информация, но и там не може да се вярва на всички, защото голяма част е друга форма на нагласена дезинформация.

 

Случки под завесата на пандемията
 
Последната пикантна информация е, че вече има прекалено много данни, които сочат, че вируса е изфабрикуван в китайска лаборатория през 2015 година, именно в Ухан, където се намират и големите, тайни правителствени лаборатории. Информацията за тях продължава да бъде класифицирана, само се знае, че ги има, и са там. Има много конспиративни теории, но специално тази хипотеза е подкрепена дори с видео репортажи на италианската телевизия RAI. Ето го репортажа от 2015 година, където ясно се казва, че Китай са разработили нов коронавирус с цел ”изследвания за борба със SARS”, а както стана известно, самият covid19 е версия на вирусът причинител на SARS. Тоест, от 2015 година насам се знае, че Китай прави такива био разработки. Аз лично въобще не вярвам нито на Китай, нито на властите на китайската, комунистическа диктатура. Това е все едно да вярваш на думите на Путин – няма как да кажат истинската информация, имайки в предвид, че искат да са световни сили. Китай, с бруталното си хипер производство, и замърсяване на Планетата, и Русия, с никаквата си пазарна икономика, и въобще западналата си социална система, и многото съветски пушкала и нови военни технологии. И все пак, айде! Дано руснаците измислят ваксината 🙂 🙂 Ама най-много някоя нова водка за дезинфекция да измислят….Както и да е.
Забележете, че това с репортажа се случва не къде да е, а в Италия, която в момента е най-засегнатата държава в Европа. Може да е predictive programming, може просто да е съвпадение, ама йок, защото и според мен – тези събития са дизайнерски.
Ще ви преведа целият репортаж на RAI:

”Китайски учени създават нов белодробен супервирус, афектиращ белите дробове на плъхове и прилепи. Предполага се, че мотивът за създаването му е – изследване. Хората обаче се питат, заслужава ли си риска?
Да, това е просто експеримент, но води до притеснение. Група китайски учени са внедрили протеин, произлизащ от прилепи, във вирусът причинител на SARS, провокирайки силна пневмония в експерименталните животни. Този супервирус е възможно да инфектира и човешки същества, но те казват, че ”вирусът е затворен в лабораторията, и служи само за научни експерименти”. И отново питаме, заслужава ли си риска да се създаде такава голяма заплаха, само за да бъде изследвана? 

 

Маурисио Меникучи коментира: 

 

Дебатира се относно рисковете на това изследване. Групата учени от Китай са създали една химера, внедрявайки протеин, произлизащ от коронавирус типичен за прилепите, към крайно опасният вирус причинител на острият респираторен синдром SARS. Резултатът провикира остра форма на пневмония у експерименталните животни, с нисък процент на смъртност. Подозира се обаче, че този вирус може да започне да заразява и хора, и дори експериментът го потвърждава чрез клиничните изследвания, защото самата молекула SA CATORDICI, позволява на коронавирусът да атакува човешки белодробни клетки, което води до развиването на острата форма на SARS. Според изследователите, както оригиналният организъм, така и лабораторните му модификации, могат да зарзяват хора, директно прескачайки от прилеп на човек, без да имат нужда от междинен носител, като плъховете на пример. Тази характеристика на новият вирус генерира много полемика в изследователските среди. Американското правителство прекрати финансирането на тези експерименти, според американските власти, това е едно крайно опасно начинание. Въпреки това, китайската лаборатория не е прекратила работата по проекта с коронавируса, заради изследванията си върху SARS.´´

 
Следващите етапи с филмите, покрай коронавируса, ще бъдат главно с пропагандна война. Ще има ново разделение на лагери. Много хора продължават да си мислят, че коронавируса е някакъв майтап, каня ги официално да дойдат до Мадрид, и да се разходят из която и да е болница, и после да звъннат на която и да е погребална агенция, и да попитат ”какво става”. Престанете да си мислите, че вирус няма, защото вирус има. Китай си казаха директно, че ”американците са пуснали вируса на тяхна територия”, аз лично НЕ им вярвам, защото САЩ прекратяват финансирането на тези проекти, още през 2015 година, а китайските правителствени лаборатии продължават да го движат сами. И като всяка друга съветска държава….и там са малко ламбави от гледна точка на комплекса си на ”велика сила”. Нещо, което аз лично искам да им бъде отнето, защото в противен случай, европейските демокрации ще бъдат заличени, а на мен ми харесва много идеята на обединена Европа с общи пазари.
Искам да ви кажа още едно, един откъс от едно съобщение, което получи моя братовчедка в Германия, доста важна бизнес дама, от тези които ги викат по спешност да възтановяват големи компании пред фалит. Неин близък човек работи в структурите на Г20. Получила е кратко съобщение, което гласи няколко неща:
1. Вирусът не е просто вирус. Съмняват се, че има ”нещо прикрепено към него”.
2. В никой случай да не се излагаме на вируса, и да не напускаме домовете си, до като не отмине тая първа вълна. Демек, няма да е само една.
3. След като отмине, не разполагаме с много време да се приберем на Балканите. Визира се максимум до краят на 2022 година.
4. Това е просто генерална репетиция.
Това са думи на човек, работещ в структурите на Г20, на високо международно ниво. А получила ли е тя лично такова съобщение, аз нямам мотив да е и вярвам. Както винаги, истината ще бъде някъде по средата….Реалната информация се знае само на над национално ниво, и обикновено истината надскача фикцията … Остана само космическите кораби да акустират пред Райхстага и това е то… 🙂
Така…..
По големите медии вече се говори за ”страшната рецесия, която е на прага на ЕС”. Говори се дори за разпадане на Съюза, и хората като мен, които страшно много харесваме европейската идея ”без ганици и с общ пазар”, се чувстваме някък си неудобно при тая мисъл….Липсва солидарност в Европа, то се вижда, и сега ще ви обясня защо няма солидарност. Както винаги всичко е въпрост на манталитет:
Старият евро спор на севера VS юга, 
или история на евро боновете 
бъдещето на ЕС и глобалната рецесия
 
 
Богатата северна Европа, отново застава против не-толкова богатата, останала част от Европа. Това трябва да го почна доста от далече, че да може да се разбере правилно. И понеже се намирам на средата на калабалъка, в Испания, ше ви давам примери именно с тази държава, и с Италия, понеже испанци и италианци сме братски народи, много близки по манталитет.
Започвам:
Европейският Съюз е един вид ”див отдушник за какво ли не”, защото когато всичко е наред, правителствата на отделните държави се пъчат като пуяци пред останалите, хвърлят си цветя, и правят огромни партита с шампаско, стриди и всичките му салтанати… Обаче, когато дойде време нещата да са леко оакани, така окаляни с кафяво, заради нечии кофти маневри – виновна е Европа! 🙂 🙂 И аз съм човек, който искрено вярва в европеистката идея! Мен ме кефи ЕС 🙂 и искам да продължи да съществува, и да се развива, но някои неща не може да ги крием винаги под килима, или да ги лепим под стола все едно са сополи…Меркел е една много кофти леличка!!! По много причини, не само защото в место да се помага на бедните държави на място – тя напълни Европа с хора, които просто не са за тоя тип общество, а защото и сега е двулична, а иначе се прави на голяма европеистка 🙂 Имат милиарди за интеграция на невъзможни за интегриране индивиди, а нямат за саниране на общата икономика сега! Ай сектир бе, Меркел хатун!
Това с икономическите противоречия си е валидно както за левите, така и за десните…..Няма полюси тука, или има мангизи и икономиките са в експанзия, или няма и са в рецесия. Средните положения почти не съществуват, и в место да се вложи максимума за да има движение на капитал, се търсят именно средните положения в момента….А кажете ми какви са тия евро парадокси 🙂
Всичко живо се пита в момента: ”Maa´fuckaz, що Европа не помага!”. А реалният въпрос трябва да е: ”HOWTF  да помогне!” Не знам дали правите разликата между двата въпроса? 🙂 И сега почвам темата със здравеопазването, за да разберем малко по-ясно кризата с коронавируса…В Европа, здравеопазването си е национален въпрос, за всяка държава по отделно, няма общо европейско здравеопазване, а публичното такова в много държави, от Унгария до България, е мнооооооооого стъпала под италианското, или испанското. Тук имаме публично здравеопазване номер 3 в света, италианското също е много добро, и сега ше ви обясня някои неща, за да разберете по-добре защо има колапс, не е само заради вируса…
Много хора грешно си мислят, че едва ли не, Европа има цялостно/публично здравеопазване, това съвсем не е така. Малко държави, Испания е една от тях, имат такова добро здравеопазване, публично, и за всички. Но си има цена…В Европа до този момент има 2 генерални, общоприети, основни санитарни модела. Това са моделът Bismarck, и моделът Beveridge. Моделът Bismarck е базиран както на частно, така и на публично здравеопазване. В същност и двата модела много си приличат, но с някои основни разлики в това, как се прилагат самите болнични процедури, и кой точно плаща за тях. Въпреки, че и този модел има варианти, и не е ”чист” абсолютно никъде. Хубавото е, че на повечето места, държавите и правителствата регулират цените на частното здравеопазване, и по този начин корпорациите не могат баш да си правят какво искат. По този начин, ако утре даден човек има проблем, може в место държавна болница, да избере частна, силно специализрана, и цялото лечение да му излезе буквално безплатно, защото вече си плаща всеки месец. В Испания, при избор на държавна болница, без значение за какво става въпрос, всички операции примерно се така, всичко е безплатно, но без право на избор на точно определена болница. Тук лоши болници няма, а България на форна на това е като Афганистан, с падащи тавани и стени в публичните болници, лошо заплащане на персонала, ниска мотивация за работа, слаба чистота, и всякакви липси на специализирана апаратура. Ше ви дам пример с това, че всяка испанска болница, дори и най-селската разполага с последна дума на техниката от към радиология примерно, и радио диагностика, и тука няма вариант ”иди на 300 км, щото нямаме еди си кой апарат”. Сега, в Испания е по-валиден моделът Beveridge, базиран от своя страна на британският тип здравеопазване, който е много подобен в Канада, или Австралия. Подобни неща се случват и с бюджетите за здравеопазване…. Той филма не е само един. Испанското здравеопазване като качество е номер 1 в Европа, и номер 3 в света, но! Има едно голямо ”но!”, както винаги – не е само качеството. В случаи като тая пуста пандемия, количестовто на нещата е другият основен фактор.
Примерно, Германия има 24 UCI Units за спешно лечение на всеки 100 000 души население, като тези които са нужни в момента в борбата с коронавируса. Испания съответно има 11 UCI´s, а Финландия има 6,1 легла на 100 000 души. България разполага с около 0,3 легла в това съотношение на населението, и просто надявайте се истински до края на април да няма епидемия там, щото ше стане наистина сериозно.
Не е само това обаче! 🙂 Кои са основните мерки за противодействие на SARS coronavirus?
Много от вас вече със сигурност са станали експерти, шото то по телевизията и без това друго не показват – карантина, затваряне на хората по домовете, затваряне на граници, и т.н Ок, всичко това трябва да знаете, че са национални политики, а не брюкселски. Най-вече русоробите анти-европейци трябва да им е много ясен тоя факт 🙂 Ролята на ЕС в тия неща не е задължаваща, Брюксел ”препоръчва” мерки, базирани на експертизи, и може да видите колко слушкат някои държави, и какво се получи заради това им непослушно държание, и забавяне на мерките с цел да си запазят властта, като нашите нео-комунисти от правителството на Испания. Е те така, con dos cojones, оторизираха многохилядна манифестация на радикалния феминизъм, от която с коронавирус се оказаха 2 министърки + сумати други жени, знаейки за магнитуда на епидемията, ”мъжете били по-опасни от вируса”, пичка им лелина, заради тях се разрастна епидемията. Куп други такива простотии. Мой приятел от Полицията, охрана на жената на Президента, която е с коронавирус, оня ден ми вика ”брат, тая зарази половината мадридкска полиция”, та и той е със съмнения за covid19, макар и без симптоми. Както и да е, да се върнем на темата….
Относно слушкането, бруталните радикал-феминистки маршове в големите градове на Испания, се извършиха в разрез с това, което ЕС говореше, а то беше – да не се провеждат, защото има опасност от световна пандемия. Но не! 🙂 Така, че не е ЕС баш виновен за тия работи, и не може да се обвинява ЕК за мерките, защото те се решават на национално ниво. Има едно нещо обаче, с което ЕС определено може да помогне на всички държави – икономиката. И не си мислете в никой случай, че е нещо ”малко, или незначително”. Никой не може да каже точно как ще изглежда светът, след кризата с коронавируса. Има едно нещо обаче, което е, както казваме в Испания: по-ясно от бистра вода, и то е че ще има рецесия…Брутална рецесия, пред която кризата от 2008 година ще излгежда като шоколадова тортичка. В Испания парализирахме цялото си производство, буквално цялото, и то за няколко седмици. Това означава, че много фирми, които вече бяха между чука и наковалнята, точно в тоя момент – фалират, което означава, че хииииииляди, и хиляди работни места ще бъдат изгубени…..стотици хиляди, ако не и милиони хора ше минат на помощи, държавата вече изкарчи 20% от БВП……м-а-з-а-л-о! Не знам дали ме разбирате: м-а-з-а-л-о!  А рецесията като такава….тя ще бъде вече наистина глобална, планетарна рецесия, само стойте и гледайте.
САЩ вървеше много добре с политката на Тръмп, рекордно нисък брой безработица, човека се справя супер добре до този момент. От 2 седмици насам обаче, там има рекорден брой хора, останали без рабаота, заради рестрикциите. Демек – същата работа и там. От тук на сетне, правителствата на всички държави по света ще трябва да започнат да подготвят планове за помощи…което се превежда в емисия на дълг, на ниво международни пазари. Тия планове ше включват: кредитни линии за малкия и среден бизнес, помощи за ипотеките, наемите, 20 други вида помощи, намаляне или директно не-плащане на данъци, и всичко това с готови пари 🙂 При стоп на икономиката! Полудяхте ли? Май да, защото се слчува моите хора, случва се точно това. Държави като Португалия, или Унгария, или Чешката Република, вече казаха, че едноличните търговци няма да плащат социално осигуряване, и ДДС при тях ще бъде директно опрощавано. В Испания още си мечтаем за това, но и тук ще дойде. В Германия директно раздават по 15 000 евра на калпак, за работник по собствена сметка (подизпълнител), което е супер! Лек намек тука правя, аджеба някой български политик вземе пример, и в место парата да отива по офшорките, да вземе да потече по банковите сметки на народа, щото другата голяма лъжа на Бат Б. е че ”нямало пари за държавите извън евро зоната” – ЛЪЖА, долна лъжа!
При стоп на икономиката обаче, всичко това е както хубаво, така и лошо, въобще от дето и да го гледаме, фактурите и сметките на коронавируса ще дойдат мноооооооооого скъпи! Като Азис на циганска сватба скъпи. Изниква друг екзистенциален въпрос –
Как по дяовлите ше се плати цялото парти? 
Много лесно бе чоджум, как с какво? С дълг! То друг начин няма и без това. Правителствата на всички човешки държави на тая Планета, вече започват да емитират ТОНОВЕ дългови облигации на международните пазари, бонове, и прочие финансов алъш-вериш. Щото друг вариант – нема на тоя етап, или няма механизми да има, макар че и това се готви в другата тенджера под налятане, тази на новата световна икономика, и новите икономически модели, които чукат на вратата. Та всички държави в момента изкачат на пазарите, като еднте ми ти фламенко таньори, ама в место розови листенца, мятат дългови облигации, и се усмихват на международните корпорации, и дори са готови да се намажат обилно с вазелин, и сами да си го нахлузят ако трябва! Особено тези правителства, които на всяка цена искат да запазят властта 🙂 Айде нема да споменавам кои, щото то е ясно на тоя етап 🙂
Та по тази причина в ЕС изкочи от прашния чувал, старият спор за евро облигациите, евро боновете, или както ги наричат в момента: корона бонс 🙂 йеееааааахх!!!!
Какво са евро облигациите / корона боновете: 
В общи линии това е държавен дълг. Дългови облигации, но в место всяка държава по отделно, ЕС излиза като Зоро през френски прозорец, и казва: ”Пичаги! Айде да сте по-големи гъзари, и да може да залъжете по-лесно финансистите на международните пазари, ние ще емитираме заради всички вас, един голям, огромен, мазен и тлъст евро облигационен бон!” Демек, идва Европа на помощ на всички, хваща дълговете на всички, и ги емитира общо, като един наистина голям, общ евро/корона бон/облигация. Още по-демек: ЕС се задължава по този начин, да оправдае доверието на международните пазари, дори в псевдо държави като България! Представяте ли си? Но……е те го пак онова кофти ”но!”….
Както вече си представяте, най-засегнатите икономики, и тия които и без тва са си зле, като българската, или гръцката, направо нямат търпение ЕС да изкочи като Зоро по бели гащи от килера, и да каже: ”Пичаги! Емитирайте общ дълг! Купуваме масово!”, демек момчета и момичета, има парички, действайте, и моля извикайте кючекините, защото купоня в Банкя започна. Нещо такова е, на народен език казано. Обачеееееееееееее 🙂 🙂 Сещате ли се какво следва? Ами не всички държави са съгласни, баха я у евро солидарността 🙂 Но защо? ¡Porque!
Скивайте ко’стаа:
Ето ви го и целият артикул 🙂 От евро солидарност, стана евро кючеци, ама кой плаща на музикантите, още е въпрос на евро спорове, които само забавят мерките и помощите, толкова нужни на много държави, тоест директно на хората като мен и вас. Трябват ни пари!
Много хора, които се интересуват от тия работи, и ше ви кажа ясно, че 85% от вас си нямат на представа какво е да си гражданин като хората, защото въобще не се интересуват от такива неща, а те владеят цялата реалност, ще кажат: ”Даааа, тоя филм сме го гледали!
Ами да, ама не 🙂 филма е леко различен, серия 2 на филма ”Севера VS Юга”, чиито сценаристи малко май са пийнали, щото не си дават сметка, че вече сме 27, с една голяма интеграция на Балканите, ама това е друга тема, и тая тема може да е голямо предимство на България, ако играем добре картите, може да се окажем, ние Балканите – следващият голям потенциал в Европа, и Полша да стане новата Германия 🙂 🙂 🙂 И курва мач пане! Ще стане весело. Такааааа, продължавам че ми е интересно на мен самия да мисля по тия въпроси.
Държавите от Севера, като Германия, Холандия, Финландия и т.н са привърженици на аскетичната икономика 🙂 Демек лееееееееко са скръндзи едни такива, малко са стиснати, всичките им харчове са по план, 2 евро не дават без причина…..Хахахахахаах, ама ние от средиземноморието, ние сме едни сладурииииииии 🙂 Днеска Хосе е изкарал 100 евро, изгърбил са е, ама има 100 кинта в джоба. Хосе директно ше изпие половината на вино и бира, ше играе тото, ше си купи цигари, и може и някои маратонки да си вземе, ние тука така харичм майна!!! 🙂 Хора на живота сме в Испания, от понеделник до петък трабахо, после иху аху 🙂 Италианците са така, гърците са така, португалците са така…. всичките PIGS сме така 🙂 И това PIGS, термин от кризата през 2008-ма не е никаква обида, това са си Portugal, Italia, Greece and Spain, евро купонджиите, дето не си правят сметка какво, и по колко харчат като дойде уикенда. Ебем ги у германците, като роботи са, и не знаят въобще какво е la buena vida. Хо-хо-хо!!!
И ги хокахме, хокахме, хокахме, че се правят на интересни, а после идват у нас да харчат милиарди по остроивте и в Южна Испания…. Ама дали наистина Холандия и Германия са лошите в играта? 🙂 🙂 🙂 Това с лошите трябва да го класифицираме, и да има няколко нива лоши. Нека ви обясня още малко:
Тука иде време да се замислим над един друг фундаментален въпрос: До каква степен евро / корона боновете, са добри за излизане от евро/корона кризата?
Но за да отговорим и на тоя въпрос, пак трябва да ви върна малко в близкото, историческо минало на старата ни Европа, и нейните кризи:
Стари рецепти за новите кризи
или ”нови бардаци със старите курви”: 
Кризата от 2008 година си беше криза на дълговете. В ония времена, и ние тук едва оцеляхме, аз фалирах 2 пъти поне, Италия, Гърция, Испания и Португалия имаха нужда от кредити. Кризата си беше чисто финансова. Гадната англо саксонска преса ни измисли тогава името PIGS, а го туря на макя им, това означава както ви казах, Португалия, Италия, Гърция, Испания. И ше ме извинявате за острия, невъзпитания, селско стопанският ми израз, но е така: щото после всичките тия гърджави северняци, си пекат германските дирници на плажовете в Испания, и се напиват с испанско вино, под ритмите на испанска музика, ходят голи и са мандръсат по улиците на Испания без око да им мигне, иначе като се приберат по Берлин и Лондон, са големите джентълмени. Ай сектир бе домузлар 🙂 А иначе ние сме pigs, как ли не.
 PIGS искахме пари тогава… А какво прави една държава, когато иска някой да и даде пари на заем? Точно така – емитира дългови облигации на пазара. Но как да се обясни това на народен език? Как се купуват дългови облигации на международните пазари?
Е те така: ти като инвеститор, си купуваш една хартийка, на която се казва, че ”еди си коя държава, се задължава да ти върне парите + лихва” 🙂 Демек ти им даваш 10€, те ти връщат 15€, 5 кинта горница си е за тебе, и с във финансовия бизнес с двата крака, и до ушите! Сигурно ше ви се стори даже откачено, но някои държави просто не си плащат дълговете….Ти им даваш няколко милиарда, а те се обръшат и ти казват: ”кръв повръщам, пара не връщам ей!” В буквалният смисъл. Тоест, ако на вас ви дължи пари едно частно лице в България, проблема не е толкоз голям, ако фирма ви дължи пари, проблема е голям, ама ако цяла държава ви дължи пари, вече наистина имате голям проблем, защото както ви казах – много дъжави не си плащат дълговете. Това е основата, калният глезен на световната финансова система, и точно по този начин, международните корпорации притежават цели държави + народите им, защото са им основните инвеститори 🙂 Разбирате ли сега, лельо Мирче, и како Цонке от подблоковото пространство? И освен това, тук ще започнете да разбирате, защо Германия, Холандия и Финландия протестират против евро боновете, та им налагат и вето чак.
Искате примери? Ок! Те ви на:
Еееето ви го отново целият артикул на The Financial Times.
Хиляди инвеститори, които дадоха пари на заем на Аржентина, вече знаят със сигурност, че аржентинската мафия в правителството на тази иначе прекрасна страна, с която мен лично много неща ме свързват: дупе дава, ама пари не дава! Тоест няма никога да си получат това, което са инвестирали в аржентинската държава. Не знам на базата на какво, международен инвеститор се доверява на българското правителство?? Мега странно ми е, някой шурей освен, или вероятно депутатски фирми от чужди държави….Аз не бих имал доверие. Виждате колко е важно, народа да знае какво е да си гражданин, и какво е да имаш държава, щото иначе мафията винаги е на лице. Моля ви се запомнете го, и дано един ден си променим кочината, и я направим истинска държава. Това ше се случи, само ако народа се образова, и започне да е съзнателен за тези 2 неща: какво е да си гражданин, и какво е да имаш държава. Тия работи трябва да се преподават от детската градина между другото, иначе файда йок, защото се оставяте в ръцете на плямпачи като мене, само че от големият екран, с големите заплати, и на служна на Октопода. Аз имате късмет, че съм на страната на народа 🙂 Но човешката психика се модифицира и моделира, и манипулира просто крайно лесно….Не знаете колко, особено масовата. Пак се отплеснах.
Аржентина, и много, много държави като Аржентина, не си връщат дълговете, не плащат на инвеститорите си, а с не-работеща икономика какво става? Ами да – бедност, безработица, и никакво създаване на блага, става латино сценарий. Извинението на нео-комунистическите правителства, като това на Аржентина, или Венецуела, Еквадор, и тн, в момента в който инвеститорите си поискат парите е винаги едно и също, започват да наричат самите инвеститори ”vulture funds или holdouts, или финансови терористи” и тн. Демек на нашенски директно преведна думата ”фонд-лешоят”, не знам какъв ви е термина на бългрски. Това са вид рискови фондове, които реално знаят, че инвестират с голям риск, ама и много черна пара имат, така че уя е двупосочен в повечето случаи, и верно има за всички 🙂 🙂 🙂 Това са много дебели игри, сложни за обяснение, и са тема от 2008 година, когато кризата беше финансова.
В този конкретен случай трябва да кажем, че ”Аржентина има висок риск от неизпълнение на облигациите”, или както там се казва на български. Демек, не е надежден клиент, на който да се дадат пари. Но какво става ако все пак, дори така, Аржентина намери инвеститори, и продължава да си бъде рисков клиент? Ами лесно – плаща още повече лихви на инвеститора. Задлъжнява още повече…. Така работят нещата, 1 към 1 на ниво нормални хора, и ниво цели държави. Кредитните институции работят по съшия начин. На още по-семпъл език казано, би изглеждало така: ”язе не ти верувам, дека ке ми ги врънеш парите, ама ако общаеш още мноооооого лихви, може и да са замисла”. Това обяснява как аржентинският облигационен бон, на 10 години, има лихва от над 30%.
От друга страна, германските облигации, имат -0,3% 🙂 Ха-ха-ха! Демек за да можеш да им дадеш пари на германците, трябва първо да им платиш, за да ти вземат парите, а и лихви кой знае какви няма да ти дадат! А защо е така? Заради фактора доверие, най-важния фактор във финансите.

Виждате ли разликата сега, между една наистина солвентна държава, и един латино сценарий на местни олигарси? Е как няма северна Европа да е номер 1 мамка му, когато там икономиката работи, ама наистина работи 🙂

Обаче сега ше кажете, а как се мери риска на една държава? Ами лесно, има си специални международни агенции които използват определени икономически фактори, за да измерят риска от не-плащане на държавите, основните са 3 на брой. Moody´s, Feeds и Standard and poor´s. Въпросните специализирани фирми хващат тетрадките със сметките на дадена държава, и се заравят там до най-малък детайл. Икономическа структура на държавата, фирми, и т.н, като на базата на дадените критерии, преценяват колко възможно е, дадената държава да си върне дълговете. На прост език от село казано, работят именно така. След кризата от 2008-ма година, държави като Италия и Испания, имаха огромни дефицити, което означава, че правителствата на двете държави харчеха много повече, от колкото събираха от данъжи в хазната. Представете си сега, какво става в България ….. за какво иде реч там!!! Върху всичко това се добавя безработицата, структурни проблеми на институциите, и разбира се: корупцията, основното зло в българската икономика 🙂 🙂 🙂 С други думи казано, след 2008 година, Испания имаше много висок риск от това, да не си плати дълговете към инвеститорите. А това какво означава? Ами супер високи лихви, понеже вече казахме, че Испания все пак е Испания, и дори в трудни моменти все пак има доверие към нея, макар че през ония времена положението беше мега зле, което се превърна в плащане на огромни лихви към дълговите облигации. До ден днешен, тия лихви са 1/3 от целият държавен бюджет хора… По още по-различен начин казано: ден деншен, ако не си Германия, Холандия, Финландия или която и да е друга тотално солвентна държава, да искаш пари на заем, и да задлъжняваш на тоя етап, може да ти излезе супер скъпо. Кажете го на ББ 🙂 Щото ебаха мамата на държавата ей така! 🙂 Обяснявам ви го между редовете как точно…

Нооооо чеки, чеки малко!!!!

Има друга алтернатива бе!!!! FCK!!! 🙂 🙂 🙂 Е нали в ЕС всички сме кардаши! Нали сме наши хора! Та другата опция е, в место да сакаш пара от международнтите пазари, да я сакаш от някой авер, нали така? Кога закъсаме на края месеца какво правим? Шуреееее, дай пари брат, ше ти ги върна. Та държавите и те така правят 🙂 Ама 1 към 1 с това, което правят Ванката и шурей му. Ту единия дава на единия, ту си сменят ролята. После или си пият ракията, или им писне един от друг и се скарат, па мое и да се сбият, и повече никога да не се погледнат, типично в wild balcan style.

Кой е авера в тоя случай? Евро Съюзааааааа, тавата с общата баницаааааааа 🙂 Ух малиии….

Говорим за страховитият финансов механизъм за спасяване, и за ония правилно наречени ”Мъже в Черно” от Брюксел, и когато те се появят, обикновенно всички други излизат от офиса, щото Брюксел поема командаването на кораба, а плъховете първи скачат да се спасяват.

В какво се състои това? Как ЕС спасява дръжави от обществото? Като Гърция например, с ония милиарди, дето никога няма да мога да върнат. Директно казано, това е един огромен кредит, с много ниски лихви, който ЕЦБ отпуска на съответната държава. Парите в хазната на ЕС обаче идват от всички държави, и в даден момент, ок ше спасяваме гърците, ама….. кога ше почнат сами да си спасяват икономиката. Разбирате ли? И двете страни са прави. Ок, не изглежда толкова зле, ЕЦБ отпуска пара на държавата, супер ниски лихви….и? Ше питате, па от какво толкова ги е страх от онези Мъже в Черно? Ами защото икономическата цена релано не е висока, но политическата може да е МНОГО висока. Говорим за гъзовете на крадливите политици. Точно за тях говорим, защото дойдат ли Мъжете в Черно в София – в България може да стане гражданска война, когато се появят истинските баланси на държавaта, и обикновенно така наречените ”информационни медии”, започват да бълват шит в посока Брюксел, за да замажат очите на иначе наистина кухото, и необразовано мнозинство у нас. И от там – няма прогрес за тоз народ 🙂 Не е по друга причина.

////////////////////////////////////////////////////////////////

Искам да кажа нещо на върлите русороби, путинофили, и на хората които критикуват ЕС, без дори една книга да са прочели 🙂 Мега много сте прости вие, и вашите СССР-овски псевдо съзнанийца. От батко си Nahuatl да го знаете. До сега България трябваше да е сила на Балканите, с милиардите от евро фондовете, които вече спряха да текат. Изтървахме големият евро шанс, а вие задръстеното мнозинство, си седите по фотьойлите, пиете си ракията, и се правите на патриоти. Ваша е вината за състоянието на България, простаци селски, само ваша. 

////////////////////////////////////////////////////////////////

Та както ви обяснявам, едно спасяване от Европа илиза на сметка, защото лихвите са много по ниски от тези към СВФ примерно. Щото все пак се предполага, че сме наши хора, и си имаме доверие европейците. Обаче ги е страх, да тях политиците, защото пък политическата цена е голяма, по една единствена причина: Европа да не научи как крадат. Само тази е причината, няма друга 🙂 🙂 🙂 Ако греша, моля някой да ме поправи. А държавица, малка, и с има няма 7 милиона души население като България, до сега трябваше да свети хора, рай трябваше да е станала. То не бяха преходи, не беше чудо мама им дейба глупава. И така…. в случаят, че ЕС даде парите, ЕС изпраща Мъжете в Черно, абсолютните финансови експерти, които поемат контрола над това, което се прави с европейските пари, до като трае спасяването. Контролират всяка една инвестиция, което прави краденето невъзможно. И както си представяте, това за хора Берлускони беше меко казано – недопустимо 🙂

Други лудости по време на криза, които правеха някои правитеслтва, като испанското, когато се разкриха големите корупции по време на кризата, беше примерно да представят Мадрид, като кандидат за олимпийските игри, излезнаха им на яве обрачите от фирми, личните комисионери, проктите…. Познато ли ви е? 🙂 🙂 Май да, само че тия тука са по затворите, и са върнали това, което са крали, а нашите не са и стъпвали в съда. Тъй, че ако Европа поиска да поеме контрола, и да изпрати Мъжете в Черно, вярвайте ми – това е супер якия изход. Щото няма да може политическата класа да краде. За това тия правителства тогава, просто не искаха ЕС да ги спасява 🙂 Оти да не излезнат баш всичките лайна в публичното пространство. Бяха се осрали до ушите. И понеже много са осраха, и много протестираха в стил ”ама как тези евро бюрократи ше идват да ми кажа, как да си движа царството!”, в крайна сметка Европейската Комисия + Итали и Испания, казахааааа……….. те това казаха, ей тъй, да покрият говната, измислиха евро боновете 🙂 :

Ето ви го и целият артикул на DW.

С други думи, в ония моменти, инвеститорите не искаха да дават пари на заем на държавите  PIGS, защото не им се доверяваха. Доверието в Португалия, Италия, Гърция и Испания беше буквално никакво. И пак ”но”. Но искаха да дават пари на солвентните държави като Германия, и Холандия 🙂 На тях винаги искат да им дават пари! Ta евро боновете, тия иначе толкова симпатични дългови облигации, са комбинация. Комбинират дългове на солветни, и не-солвентни държави, супер интелигентен подход. Слагаш в същият пакет лош дълг, и хубав дълг, и го мяташ на пазара 🙂 Европа искаше, инвеститорите да дават пари директно, без да мислят Испания ли е, Германия ли е на хартийката 🙂 Което за държави като нашата си беше бомбон! И пак ”но” 🙂 Но има един проблем…..

Сега, ако ти си една не толкова солвентна държава, евро боновите са като карамелени бомбончета, щото плащаш супер ниските лихви, много ниски лихви, и дори нямат почти никаква политическа цена! Бомбон бе! Всичко са предимства. Но! Но евро боновете са механизъм, почти идентичен до този, който доведе до финансовата криза през 2008 година……
Tа идеята, да смесиш ти лош дълг, с добър дълг в един и същ пакет, и да ги метнеш на пазара и рибата започне да кълве, май не беше много добра 🙂 Щото точно това правеха банките от 2001 година до като вече системата не издържа на толкова много предимства, и генерира финансовата криза от 2008-ма. Не е само това. Представете си сега, че един инвеститор купува евро бонове, обаче излиза така, че много европейски държави просто не могат, или не искат, да върнат дълга! 🙂  Toгава какво се случва? Пращаме им мутрите ли? Не става! Кой ще трябва да плаща за всички останали? Ами най-солвентните, пак същите, ония пияните северняци, дето заради тях, и техните купони не може да се спи в Torrevieja – Германия, Холандия, и всички останали солвентни държави, се оказва, че плащат дълговете на всички останали.

Та и сега, когато Европа каза пак ”евро / корона бонове!”…… Ами станаха холандците, и ги напсуваха 🙂 ХАХААХАХАХ, не мислите ли, че е нормално? Вие бихте ли плащали на комшията дълговете, понеже комшията е гламав и не може да си прави сметките добре?

Обаче ситуацията в момента е малко различна! Пак може да ги прецакаме! Хахахахаха 🙂 Ами тая криза още не е финансова, а е заради някъв си вирус! Сега има друг въпрос:

Да спасиш икономиката, или да си спасиш правителството? 
Коронавируса и кризата от 2008ма, си мязат основно в едно нещо – и двете кризи удариха всички държави по света. Обаче имат и още една прилика: всички държави реагират различно на кризата. В тоя момент, Испания има вече над 103 000 заразени, над 10 000 умрели , и над 25 000 официално оздравели. Италия я знаете, германците скоро ше ни настигнат, а САЩ вече ни задминаха главоломно. Обаче има държави като Люксембург, които реално са с най-голям брой заразени по глава на населението, и не само че нямат нито една болница пред колапс, ами на всичко отогре – приемат болни от Франция за лечение! А кажете ми вие къ тъй!? WTF!!
Това съвсем не е въпрос да си повече, или по-малко богата държава, не. Още един пример. Чешката Република, БЪЛГАРИЯ!!!!!, Румъния или Унгария, са по-бедни от Испания и Италия, обаче там няма масова епидемия…. И да, цяла Европа каза ”Браво баце Бойко!”, и наистина го казаха, защото българското правителство наистина взе мерки на време, понеже ги е страх да не лъсне инстината за българското здравеопазване, депутатските болници и т.н и т.н дебели филии с мас и пипер. Така, че що има такъв мор, и такава епидемия в държави като Италия и Испания, е one more time въпрос на същото: лоша политика, и бааааааааавно вземане на решения. Както ви бях казал в предните материали за covid19, тука си мислехме, че това в Италия е някакъв виц, няква смешка…далечно такова. И вижте какво стана, колапс на болниците, в моргите няма място, изгубиха даже тялото на бившия президент на Реал Мадрид, и от една седмица не знаят къде сред ковчезите е трупът му!!!! До там сме я докарали…. А на Балканите какво? Нищo 🙂 Иншаллах дет са вика, дано нищо не се случи там, и ако няма епидемия до средата на април, най-вероятно ше се разминем между капките пак, но ше ни удари кзиата и там, макар че по друг начин.
Каквото и да стане, от кризата ЕС ше се спасява с емисия на брутално големи количества бонове, дългови облигации.
Падна БВП, падат фискалните плащания към държавата, пара йок ей!! Качват се публичните харчове заради мерките, и т.н и т.н Имаме нужда от пари. Всички европейски държави ще трябва да емитират дълг на пазарите. И в този момент както винаги, Брюксел е на линия да ни спасява 🙂 Копелета, аз им вярвам!

Ето ви го и от официалният сайт на Европейската Централна Банка.

750 милиарда, и на мене ми се стори, че чух баце ББ да каза на един брифинг, че ”имало пари само за страните от еврото”. Айде бе! 🙂 И понеже в България има 0.02ма финанисти на глава на население, и народа си кибичи, нииииииикой не обърна внимание, па и медиите много много не говорят с яснота. Ок!

И сега отново става въпрос за същото: спасение с много, много ниски лихви, ама Брюксел праща Мъжете и Жените в Черно, да контролират парата. Демек – много висока политическа цена, която и нашето правителство няма да иска да плати, понеже ше излезе на яве целият бардак + курвите + сводниците + всички останали, и ше стане мазало! Ето защо си измислят простотии някои правителства. Не, че пари няма, пари има, просто политическата цена е крайно висока за тях, и те не са готови да я платят, ама ич!

Та Балканският Полуостров, може да се окаже един вид остров на прогреса…Че ше ядем хурката, ше я изядем, ама ако няма голяма епидемия, и на запад се окажат на нашето ниво на икономика, и създаване на блага – ние сме с предимство. Това е така, защото нашенеца е свикнал да живее в кризи, то не бяха преходи, не бяха мутри, не  беше чудо, и западняка просто си няма на идея за какво иде реч, и как са оцелявали нашенците….Другото евентуално предимство е, че може би, ако това се случи по този начин, което е много вероятно, много от големите европейски индустрии да дойдат именно на Балканите, и с това България да намаже страшно дебела филия. Дори и да се счупи до някъде концепта за общите пазари – България си остава стратегическа точка между Турция, чиито единствен конкурент в Евразия е само Китай по производствен потенциал, руското влияние, което толкова ненавиждам, но ако сме умни може и от него да се възползваме поставяйки ясни условия, и строшеният западен модел. България може да е център на всичко това, ако картите се изиграят правилно. Но както винаги съм казвал – и това е въпрос на манталитет. Въпрос е на гражданско съзнание, и на солидарност между нашенците.

 

СОЛИДАРНОСТ – СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА

 

error: Съдържанието е защитено и подлежи на Copyright съобразно българското законодателство (ЗИС и ЗАПСП)! Опитващите се да копират съдържание оставят следи! Защитният софтуер ни изпраща вашите данни и локация.
Share This