Здравейте драги Читатели.

Тази статия се явява продължение на един от най-четените ми материали, а именно ”Манипулация, контрол, и дигиталният свят 1 – Big data, Fake News, и бизнесът с вашите данни”. Днес разглеждаме темата със специалните разузнавателни служби, и това как те + най-мощните корпорации в света познават всички аспекти от живота на всеки един от нас; информация, която след това използват, за да поддържат социален контрол и да ни манипулират търговски и политически. Не става въпрос за тези части от специалните служби, които вършат всекидневната работа, имам приятели там, в ДАР, ДАНС, в испанското военно разузнаване, в CNI, което е испанската версия на ЦРУ и има много голям международен обхват, знам как работят, не става въпрос за тях. Познавам и хора, които работят за ФБР и международният отдел на централното разузнавателно управление на САЩ, и военното им разузнаване. В моите среди има такива хора, но те работят по мисии свързани с голямата организирана престъпност, и са отговорни за гарантирането на суверенитета на съответните държави. Има много стойностни хора и в българските специални служби, наистина ги има, млади, надъхани, и търсещи всички варианти нашата страна да просъществува на фона на целият световен калабалък. Говорим за онези части от големите разузнавателни агенции, корпоративното разузнаване, които в комбинация с над националните организации и мултинационалните корпорации, са в основата на глобалната мрежа за контрол над населението. Ще разгледаме именно някои от тези им аспекти. Поставям тази статия в раздел ”Политически и други анализи”, където може да намерите още интересни материали.

Ден днешен много хора са убедени в необходимостта да бъдем постоянно контролирани и наблюдавани. Мислят си, че по този начин сме защитени. Масите предоставят личните си данни доброволно. И го правят дори в моменти и ситуации, които на пръв поглед им се струват безобидни. Например с точкови карти и отстъпки от супермаркети, универсални магазини и други фирми, дори аптеки! Ние предоставяме много ценна информация за нашата диета, капацитет за потребление, за колко хора купуваме и колко често, както и основни данни като нашия адрес или телефонен номер. С тези данни е лесно да се заключи какъв живот водим, колко пари печелим и дори кога отиваме на почивка. И с тях се създават много пълни бази данни, с информация, която се продава без нашето съгласие на трети страни, които ще я използват за търговски цели, включително изпращане на персонализирана реклама.

Несъмнено тази ситуация, лекотата, с която се придобива информация за дадено лице, е голямо предимство за разузнаването (хора, чиято мисия е да получават информация от други за превръщането й в ”полезно оперативно разузнаване”), но истински кошмар за контраразузнаването (тези, които действат за да защитят собствената си информация). Това не означава, че значението на човешкия интелект е изчезнало 🙂 Тука сме, ало! Въпреки че е очевидно, че много от операциите по събиране на информация, в някои случаи много рискови, са станали ненужни или поне второстепенни. Освен това в много случаи шпионираният доброволно и по невнимание, предоставя повече информация, отколкото е била търсена. И има един аспект, който не бива да се забравя: всеки, който с подходящи технически средства – включително програми, колкото сложни, толкова и скъпи – настоява да влезе в нашия мобилен телефон или компютър, рано или късно ще го направи. С други думи, в допълнение към данните, които постоянно предоставяме, когато използваме всяко устройство, свързано с интернет, някой може да ги въведе, за да завърши получаването на всяка друга информация, която желае, оставяйки приложенията и функциите, които имаме напълно на тяхна милост инсталирани. А вие внимавате ли какво инсталирате?

ГЛОБАЛНАТА ПСИХОПРОГРАМА
Ние сме потопени в това, което се нарича „информационно общество“. Взаимосвързани 24 часа в денонощието чрез Интернет, което означава, че животът ни непрекъснато се наблюдава и записва, всичко в него е измеримо и количествено съпоставимо в големите бази данни – Big Data командва парада.

Възможно е да разберете най-съкровените тайни на хората, само като анализирате техните интернет търсения

Огромното количество данни, което се генерира постоянно и непрестанно, се нарича ”големи данни” Big Data, макро данни. В общество, което произвежда колосални количества данни, доброволно или несъзнателно, компаниите вече не трябва да провеждат лични проучвания за, например, предпочитания за потребление или разходи като цяло. Ние сме самите лица, които предоставят тази информация по масов начин. Нашето поведение се следи всеки път, когато се приближаваме до устройство, свързано с интернет. А решенията, предпочитанията и навиците са много по-ценни данни от мненията, които бихме могли да дадем в едно улично проучване, в което отговорите могат да бъдат изкуствено обусловени от средата, ситуацията, времето, самите въпроси или дори отношението на някой си социолог. Данните, събрани от интернет, предоставят много по-надеждна картина за това как се държим пред определени стимули. Нашата връзка с устройството за събиране на данни е по-интимна от тази, която можем да установим с неизвестен интервюиращ. След като тези лични фактори са известни, е лесно да се манипулира вземането на решения.

Сякаш това не е достатъчно, възможно е да разберете най-съкровените тайни на хората, само като анализирате техните интернет търсения. Често се цитира пример с баща, който научил за бременността на дъщеря си тийнейджърка, защото вкъщи пристигнала оферта за намаления на продукти за бременни жени. Пратката идва от супермаркет, който е използвал алгоритъм, за да разбере състоянието на младата жена по нейните търсения в уебсайта на заведението. По по-философски начин казано, от големите данни е възможно да се изгради не само индивидуалната психопрограма, но и колективната психопрограма, а може би дори психопрограмата на несъзнателното, на подсъзнанието! Представяте ли си? Ето, че пред вас стои една трудна за приемане истина, а много народ си мисли, че живее в свобода, и едва ли не тук има индивидуалност…Индивидуалност има ако човек съумее, и се пребори да я достигне. Но за това трябва да я осъзнае, а то е цял процес свързан и със загуби в живота, което гарантира, че обикновеният конформист просто няма дори да започне процеса. За всичко останало – Планетата Земя, и човешкото и население, са едно голямо кошерно съзнание, от което само силната индивидуалност може да ви извади, макар че и то е задънена улица ако нямате поглед и над себе си. Има среди, в които бизнеса с лични данни се нарича ”петрола на 21-ви век”, ето толкова е доходоносно. Лично аз като Автор на този сайт, отказах вече няколко пъти оферти от тип да събирам мейлите на всеки потребител на сайта. Разбира се, че отказах! Тук не събираме личните данни дори на вече стотиците хора преминали през нашите курсове, и постоянно когато някой ми звъни се чудя кой е, защото те ми имат телефона а аз техният не.

АЛХИМИЦИ НА ДАННИ
Големите технологични компании събират данни от милиони хора, които след това предоставят на трети страни. Личните данни се превърнаха в бизнес за трилиони долари. Компаниите, които в действителност не са истинските собственици на продукта, който продават, се възползват от него. Бизнесът очевидно е толкова луд, че потребителите плащат, за да “работят” върху приноса на собствените си данни.

Получените данни, много пъти незаконно или поне полу-законно, се озовават в ръцете на брокери на данни, информационни брокери, които действат като посредници в процеса на събирането им, и след това ги продават на трети страни. Те “измиват” данните, за да изглеждат легитимни и със законен произход. И накрая, тези информации ще достигнат до политици, ще се използват за реклами, или ще повлияят на стратези на кампании от всякакъв вид. Знаете ли, че гледайки колективното съзнание на всекидневният Нашенец, потенциални ГРУ агенти като Коцката Копейкин, имат яснота дали ще са в парламента, или не? Мислите ли, че случайно го играят ”контра сила”? В партия Израждане в частност, има само един човек, който по мое мнение е стойностен, и той е баце Цончо. Всичко останало в тази псевдо партия е измислица на тези, които дърпат конците на Копейкин, а те са руската мафия и лобитата на ГРУ в България, включително ТИМ. Самата му партия е най-долното ниво в момента. С отвличане на вниманието на обикновения нашенец в посока противоположна на това, което се лансира масово като политически идеи, скандали и т.н., Копейката крие собствената си зависимост, и примерно криминалният казус с кражбата на народни пари, и закупуването на вили, и други имоти на името на негови роднини. ТЕ ИЗПОЛЗВАТ BIG DATA ПРОТИВ СОБСТВЕНИТЕ СИ ИЗБИРАТЕЛИ, като всички останали! Всичко е въпрос на критични маси. Друг такъв пример в България, са националните предатели, сатрапи и престъпници от ДПС, дъщерна компания на БКП, и отново старата КГБ номенклатура. Всички работят по същият начин, всички политически партии. Ако гледаме политиката, трябва да имате ясни идеи какво искате за България, за да може вие да контролирате тях, което имайки в предвид нивото на изостаналост, и никаквата връзка с реалността на една голяма маса от Нашенци, е меко казано трудна задача. Анализирането на тези данни е много по-ефективно от най-добрите политически речи или търговски лозунги. А социалните мрежи са първият доставчик на стоки за брокери на данни – още ли се чудите, защо тези партии, и дори самият Копейкин го казва, са в социалните мрежи? Основно в социалните мрежи? 🙂 Защото са си платили на алгоритъма, как защо? Лозунгите, и привличащите вниманието заглавия по психотронните им клипове, насаждащи страх също не са случайни. Бихме могли да го обобщим така: този бизнес се основава на обогатяването на малцина за сметка на обедняването на личния живот на всички.

Гигантският обем данни за анализ създаде нова специализация в бизнеса с Big Data: извличане на данни, набор от техники, използвани за трансформиране на данните в знание. Може да се каже, че има четири участници в извличането на данни: доставчикът, колекционерът, този който ги ”копае”, и вземащият решения. Доставчиците сме ние, дълготърпеливите и невинни потребители. Копачите на данни са ”алхимиците”, тези, които трансформират суровите данни в знания. Тъй като за тях е невъзможно да работят с толкова огромни количества информация чрез едно устройство, избират да възложат работата на външни изпълнители. Те често правят това с помощта на нашето собствено устройство чрез симетрични многопроцесорни технологии, системи, които свързват няколко различни компютърни процесора. Но леля Цонка от подблоковото пространство, която е маникюристка, с втори Мастър по гео политика, върл поддръжник на псевдо патриоти като Копейките или ВМРО, не знае за това! 🙂 🙂 🙂 И именно там е шанса на манипулаторите от всички такива партии да завземат съзнанийцето и, което и без това няма капацитет да мисли стратегически, и да познава истинските интереси на народа и държавата. Възможността за измерване, и за количествено определяне на всички аспекти на човешкото същество чрез данни, създава риск тази информация да бъде използвана за насочване на решенията на хората – точно така и правят! Една изкуствено създадена социална случка тип скандал ”без малко да ме убият украинските служби, когато отидох да помагам на бесарабските българи”, макар и да няма доказателства за това, прави точно това – насочва решенията на хората, защото масите са основно от типа леля Цонка, и чичо Мирчо.

Един от големите въпроси е как са събрани тези данни. В много случаи етиката и законността влизат в конфликт, който в крайна сметка се обезобразява. Това се случва, без да се стига по-далеч, когато данните, примерно за геолокация, се получават от мобилни телефони чрез Wi-Fi или Bluetooth, което позволява да се познават дори най-интимните аспекти от живота на човек. Не забравяйте, че устройствата ви са пълни със сензори, които могат да измерят цялата ви биометрия. Връзката на смарт часовника, като моя GT2 Huawei, с телефона, мери дори пулса, сатурация на кислорода в кръвта, и куп други параметри, след което алгоритъма ги изчислява, подрежда, и аз получавам информация за здравето си директно от часовника. Нося го само в определени случаи. Възможността за измерване и количествено определяне на всички аспекти на човешкото същество (физическо и психическо здраве, икономическа платежоспособност, социална позиция, взаимоотношения, предпочитания…) създава риск тази информация да се използва за насочване на решенията на хората, като индивиди и като общество. От което може да се заключи, че властта, предоставена от големите данни, представлява опасност за демократичните принципи и ценности и по-конкретно за свободната воля на хората, и правилните политики за развитието на една страна, базирани на суровата шибана реалност, а не на фалшивите вярвания и идеи на леля Цонка и чичо Мирчо, които си мислят че съветският съюз още съществува, а когато менталната програма за контрол над съзнанието създадена в СССР, и имплементирана у тях от страна на българското КГБ/БКП заработи, те сляпо ще приемат, ЛИЧНО!, и ще защитават със зъби и нокти, базирайки се не на реалността, а на шибани фалшиви идеи, дори диктатори и геноцидни джуджета и пинчери като Владимир Путлер. Именно това виждаме и в момента, пред вас нагледно стои цялата схема, аз просто ви я анализирам и ви я показвам, па вие вярвайте ако искате. В тези времена, когато моделите на поведение се измерват и се очакват индивидуални решения, упражняването на свободата е подчинено и насочвано от волята на онези, които контролират големи данни и имат капацитета да ги прилагат, за да трансформират обществото. Дори и да ни убедят в противното, това, което смятаме за наши убеждения, резултат от собственото ни размишление върху доброволно придобитото знание, ще бъде все по-малко наше, започвайки, защото същото това знание ще бъде наложено умишлено, с голямо умение и хитрост. Добиването на индивидуалност е трудно нещо…

                                                                             ТЕ ЗНАЯТ ЗДРАВНОТО НИ СЪСТОЯНИЕ

Според проведено журналистическо разследване, забележете, в тази иначе толкова анти западна Русия, данните за повече от петдесет милиона пациенти вече са качени в облака на Google, а се планира да бъдат качени още тридесет милиона в рамките на шест месеца. Не трябва да забравяме, че тези данни са изключително ценни, така че някои от повече от сто и петдесетте служители на Google, които биха имали достъп до тях, биха могли да бъдат изкушени или под натиск да ги продадат на трети страни. Но случаят не е уникален, далеч от това. През 2008 г. Google вече стартира Google Health, но трябваше да го затвори четири години по-късно, след като не беше убедил достатъчно потребители да предоставят доброволно своите здравни данни, тъй като се съмняваха в реалния интерес на компанията да получи такава чувствителна информация.

По-късно, през септември 2018 г., и за контраст с России, Google си партнира с Mayo Clinics в САЩ и Европа, за предоставяне на облачни услуги и анализ на данни за едно десетилетие. Което даде на Google достъп до записите на още милионите пациенти, които годишно минават през клиниките на корпорацията. От друга страна, няколко месеца преди да бъде разкрит проектът Nightingale, Google и Медицинският център на Университета в Чикаго бяха съдени за това, че са предоставили на този център на търсачката медицинските досиета на стотици хиляди пациенти без ”анонимизиране”. Сякаш това не беше достатъчно, не е изключено Google да използва тези данни, за да завърши дизайна на софтуер за усъвършенстван изкуствен интелект (AI) и машинно обучение, за да въведе промени в протоколите за медицински грижи по целят свят. Баси меча чуек! Тия са бруталните зли гении!

ДАВАМЕ НАШАТА ДНК БЕЗПЛАТНО, ДОБРОВОЛНО И НЕСЪЗНАТЕЛНО

Има и други много популярни данни, макар и доста неизвестни за широката публика, които са т. нар. ”emerging medical data” (EMD), тези, които предоставят информация за здравословното състояние на дадено лице, изведена чрез алгоритми от тяхното обичайно поведение. Взаимодействайки с всяко устройство, свързано с киберпространството, ние оставяме следа, която предлага данни за целия ни живот, а тези, свързани със здравето, са едни от тях. По този начин познаването на покупките, които правим – независимо дали в супермаркет или аптека – или ако ходим редовно на фитнес, ни позволява да развием нашия медицински профил, който може да включва практически всеки аспект: възраст, място на пребиваване, икономическо положение, състояние на здраве, работа, семейство или хобита. Всичко това се допълва от търсенията, които извършваме в Интернет, свързани с болести или наранявания, тъй като логичното е да мислим, че те ни засягат, или поне така предполагаме, директно върху нас или хората около нас. Очевидно, както обикновено, компаниите, които извършват събирането на тези DME, твърдят, че го правят за доброто на човечеството, тъй като по този начин могат да диагностицират болестите предварително или да подобрят лечението. И Google, и Facebook разработват програми за изкуствен интелект, за да разберат, например, дали техните потребители са склонни към самоубийство, страдат от разстройства, дали употребяват наркотици, или започват да страдат от болестта на Алцхаймер, примерно само. Тъпа западняшка мода практикуват и хора, които свободно споделят своята ДНК в различни приложения с идеята да знаят произхода си, или да намерят неизвестни роднини. Както виждате, всичко си има един предварително зададен позитивен фейс 🙂 И наистина може да е позитивен, да! Стига обаче да се знае кой контролира базите данни, и за какво ги използва. Лично аз съм твърдо ЗА технологията, и тя е проекция на развиващото се съзнание, и ако не се ползва в позитивен аспект, то представете си каква е реалната посока на развитие на Човечеството в момента, и колко сме малко тези, които мислим по този начин. В платформи като MyHeritage, GEDmatch, MyTrueAncestry и Genomelink10 има всекидневни индивиди, от типа на съзнание на леля ви Цонка, и чичо ви Мирчо от Горно Надолнище, които свободно споделят своята ДНК с идеята да знаят произхода си или да намерят неизвестни роднини или такива, с които е загубен контактът. Има дори родители, които споделят генетичните данни на децата си в интернет. И не само със семейството и приятелите, но и в групите в социалните медии, където никога не можете да знаете със сигурност кой стои зад това. По този начин раздаваме – или понякога дори плащаме за това – изключително чувствителни данни, за които е невъзможно да се знае в кои ръце ще попаднат – от застрахователни компании до държавни организации, преминаващи през фармацевтичната индустрия.

В началото на ноември 2019 г. Google купи компанията, която произвежда Fitbit фитнес проследяващи устройства за близо 1,9 милиарда долара. По това време Fitbit имаше около двадесет и осем милиона активни потребители. Данните, които потребителите предоставят за живота ни чрез гривни, свързани с интернет, са много разнообразни: от стъпките, които предприемаме ежедневно, какъв спорт практикуваме и колко често, до колко време инвестираме в тази дейност или сърдечния ни ритъм. И много от тези потребители дори стигат дотам, че свързват тези устройства с медицинските си досиета. Към такива гривни се присъединява революцията на смарт часовниците, които контролират от нашето социално взаимодействие до всяка наша стъпка, буквално. От само себе си се разбира, че ако една компания прави такива разходи, това е защото планира да я направи по-печеливша. И не точно чрез продажба на устройства, а чрез поемане на потребителските данни. Big Pharma плаща луди пари за това! Медицинската информация освен това, е много много много важна за застрахователните компании, и те плащат луди пари за нея. В България, разни ”колеги” от други подобни сайтове, също използват такива схеми за да печелят пари, примерно от продажба на книги. То е ок, но няма да ви го кажат 🙂 Нашият сайт тук, използва само думи и линкове за да рекламира да речем курсовете, които финансират съществуването му. Мисля си дали да не монетизирам трафика, защото сайта сам по себе си има вече над милион и половина посещения на месец, което според GoogleAds би ми генерирало печалби от сорта на 140 000 долара на година. Но не се наемам, все още искам да си седи без реклами, и ще ми е много приятно ако някой ми даде нови идеи, за да не мисля аз сам, понеже тоя сайт е на всички ни, аз го пиша вие го четете, по какъв начин да монетизирам не инвазивно трафика на сайта си, или да се разшири обхвата на курсовете, защото вярвайте ми, нужно ми е! Ще съм благодарен ако Читатели се отзоват с идеи, защото може би в крайна сметка, след време може да започнете да виждате реклами и тук. Получавам постоянно оферти за инсталиране на такъв софтуер в базата данни на сайта, който да събира IP локации и мейл адреси на Читатели, и винаги съм ги отхвърлял със звучна, балканска благословия в стил ”абе я оди на пичка си лелина!”. Систематично получавам и заплахи, включително и такива насочени към живота и сигурността на семейството ми, но това е друга тема, а и няма смелчаци, които да дойдат да се видим face to face да видим как ще вербализират тия заплахи със счупени ченета 🙂 Филма е много голям! Дори един привидно безобиден сайт като този, който обаче има брутално голям трафик, представлява голям интерес за българските търговци на данни, но не – няма да стане, никога няма да предам Читателите си.

АБСОЛЮТНИЯТ СОЦИАЛЕН КОНТРОЛ

Това са ясни примери за уязвимостта на нашите данни, въпреки че ни предлагат максимална сигурност и поверителност. Дори и най-свещените, като тези, свързани със здравето. Трябва да имаме предвид, че медицинската информация е много полезна за живото- и здравноосигурителните дружества, за да определят премии, пътеки, и други блага за своите клиенти. Освен това може да повлияе, когато става въпрос за намиране на работа и дори влизане в дадена държава. Например, ако са известни имената на хората със здравно осигуряване и техните здравословни проблеми, могат да се установят модели с алгоритми, както общи, така и по конкретни географски области. По този начин персонализираните съобщения могат да се изпращат до други хора с подобен профил, като им се предлага застраховка. По същия начин те биха могли да се използват за предлагане на персонализирани продукти на хора, за които се предполага, че са засегнати от болести, или за предотвратяване на това да станат такива. Ако, както се казва, в ерата на Интернет данните са злато, данните, свързани със здравето, са диамант в необработен вид. Стойността на тези данни се изразява и във факта, че киберпрестъпниците са се насочили към обекти (болници, клиники…) и компании в здравния сектор, които именно поради чувствителността на информацията, която съхраняват, трябва да бъдат специално защитени. С това се занимават мои близки приятели, и знам за тази информация от първо лице.

Нека ви кажа няколко думи и за една от най-противоречивите компании в Силиконовата долина, Palantir. Съфинансиран от ЦРУ чрез фонд за рисков капитал In-Q-Tel, целта му е да копае данни за контрол на населението, като гарантира, че всяко устройство, свързано с интернет, също е свързано с неговите компютри. Подобни софтуери се ползват масово в Русия, в борбата на московската джамахирия да настигне запада, а диктаторът и да получи вечната политическа власт над поробеният руски народ. Първата работа на Palantir за Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA) беше XKEYSCORE, търсачка, способна да прониква във всичко, което се движи във киберпространството (имейли, чатове, истории на сърфиране и т.н.). снимки, документи, уеб камери, Skype сесии, мултимедийно съдържание или геолокация. По този начин можете дистанционно да наблюдавате всяко лице, организация или система, като издърпате произволна нишка: име, място, телефонен номер, регистрационен номер на автомобил или банкова карта. Твърди се, че Палантир разполага с повече информация за гражданите на САЩ, отколкото агенциите за сигурност и разузнаване на страната.

ТЕ ЗНАЯТ И КАКВО ПРЕМЪЛЧАВАМЕ

Колкото и да се предлага изтриването, като окончателно решение за изтриване на ненужна или вредна цифрова информация, реалността е, че нищо никога не се изтрива напълно. Едуард Сноудън казва това категорично. Елиминирането никога не е съществувало технологично. Това е просто хитрост, фантазия, публична измислица, бяла лъжа, за да ни успокои. Въпреки че привидно ги няма, данните все още съществуват някъде. Ще е необходимо само да разполагате с подходящи средства, за да ги намерите. Те са само скрити, а не окончателно премахнати. Без съмнение, мечта за пазача и кошмар за охраняваните. Дори това, което не сме публикували, е записано някъде, като черновите на нови статии в този сайт. Facebook разбра, че потребителите съжаляват за 71% от съобщенията, които са написали, и реши да ги запише в папка с име Things You Meant to Say…..Мамата си тракало, мислете му драги Читатели!

Поздрави на всички, надявам се, че бях полезен.

Nahuatl

 

 

——————————————————————————
Съобразно ЗАПСП, и ЗИС

Всички материали в Блогът на Nahuatl подлежат на Copyright©
——————————————————————————–

error: Съдържанието е защитено и подлежи на Copyright съобразно българското законодателство (ЗИС и ЗАПСП)! Опитващите се да копират съдържание оставят следи! Защитният софтуер ни изпраща вашите данни и локация.
Share This