Здравейте драги Читатели.

Всекидневно ставаме свидетели на трагедията в Украйна. Много от вас ми писаха с думите ”брат, прав беше!”. Виждате, че написаното в статиите до сега е 1 към 1 с шибаната реалност. Всичките ми предупреждения към хората, за подготовка, и за това което ще се случи по време на един такъв сценарий се вижда в момента нагледно в Украйна. Колапс на системите за транспорт, на тока, на водните източници, на логистиката, на снабдяването с храна…Намираме се на прага на трета световна война. Днес ще засегнем на кратко темата с военното положение, и какво да правим ако това се случи и при нас. Отново ми се налага да напомням, и не искам пак да съм лошия пророк, защото и украинците не вярваха, че Русия може да нахлуе пълно мащабно – подготовката и превенцията са всичко в момента. Започваме:

Военното положение е нещо, от което се страхуват всички, и може да бъде ужасяващо преживяване. Всички видяхме бягащите към бункери, метро станции, подземни гаражи и мазета ужасени украинци, които в нито един момент не знаят, ще оцелят ли руските сили военният склад на Украинската Армия, или снаряда ще падне 100м в дясно в жилищният блок. Невъзможността да знаем къде точно, кога и как, води до страхотна паника базирана на страхът за живота на близките хора, и/или за собственият живот. Европа е изправена пред времена на социални вълнения, които далеч надхвърлят очакванията на отвикналите от война европейци. Неконтролируемите бунтове, социални вълнения и други могат да доведат до призив за военно положение, без значение кой председателства нацията, няма нужда от война, че такова да бъде наложено в една държава. Масово социално въстание се подготвя от дълго време, от няколко фронта, напрежението е натрупано, и всеки момент акото се очаква да шупне тотално. Не само социалните вълнения могат да предизвикат решение на властите за военно положение, но могат да се случат след всяко природно или причинено от човека бедствие. Макар и да не е същото, видяхме как президентът Тръмп обявява национално извънредно положение, за да принуди средства за изграждане на гранична стена, видяхме как и украинският президент Зеленски обяви военно положение, и доста се забави с неговото обявяване. Никога не знаем какво да очакваме от такива правителства.

Тъй като в момента не сме под военно положение в България, и ако можете да прочетете това, значи всичко е наред, защото в такава ситуация интернет няма да функционира нормално, сега е моментът да разберем какво да правим и как да се подготвим:

Какво е военно положение?
Преди да се потопим в това как да оцелеем във военно положение, трябва да разберете какво е то:

Военното положение е суспендиране на обикновеното право, Конституцията, правителството и др. Военната диктатура замества правилата по време на извънредни ситуации или граждански вълнения, когато правителството и цивилните власти не могат да изпълняват работата си. Който иска може директно да разгледа, и да прочете, Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България, където има интересна информация. Добре е да знаете и какви правомощия има Президента на България, защото той е главнокомандващ на Армията и в мирно време, и в състояние на война. Прочетете задължително какво предвиждат конституционните му правомощия в раздел ”Отбрана и национална сигурност”, и ето защо, абстрахиралите се от медиите са в голяма грешка, в положение пред, или в започване на война, всичките новини от президентството и министерски съвет трябва да се следят 24/7, да се разполага с преносимо AM/FM радио с резервни батерии, и някой да отговоря за следенето на тези информации нонстоп.

Военно положение може да се случи по различни причини, като:

  • Война, чужда инвазия, въоръжено нападение върху цялата страна, или части от нейната територия, включително терористични атаки.
  • EMP атака, при падане на сателитите и/или основните комуникации, задължително ще бъде въведено военно положение, за да има контрол над Обществото, инфраструктурата, гражданите и институциите. Полицията минава на подчинение на Армията.
  • Природно бедствие.
  • Гражданска война.

Как да оцелеем във военно положение тогава?

Да живееш под военно положение вероятно е страшно, по телевизорите ни по цял се вижда неговата реалност. Правото на справедлив процес си отива, може да бъдете разстреляни директно на улицата, а свободата на словото остава някъде в миналото. Не можете да спрете това да се случи, което го прави още по-страшно. Има няколко неща, които можете да направите, за да оцелеете във военно положение и да получите малко повече контрол над ситуацията си.

Запасете се до като е време!

В предни публикации по темата ви говоря постоянно да направите запаси, и да се научите на подготовка и планиране на всички вероятни сценарии. Много хора го мислят за параноичен изблик – вижте, Украйна е пред вас! Всички примери са в нета, и по телевизията. Ето защо трябва да си направите запаси! Както всеки сценарий на бедствие, най-добре е да се подготвите предварително, отколкото по време на ситуацията. По време на военно положение рафтовете на магазините ще се изчистят за миг, хляба в Киев свърши за 1 ден, и ходенето до магазина ще бъде страшна работа. Искате да сте сигурни, че имате много храна и вода? Винаги съхранявайте храна за минимум 3 дни и не забравяйте, че имате нужда от около 4 литра вода на човек на ден, имайки в предвид и готвенето…Запасите са нещо ЗАДЪЛЖИТЕЛНО! Споделям ви още веднъж една от първите статии в сайта по тази тема (Основен план за действие при извънредни ситуации), статия прочетена от над 120 000 души до сега, за да си припомните списъците, които бях направил за вас, и първоначалните указания кое как да направите. Прочетете я още веднъж и си я принтирайте.

Винаги поддържайте нисък профил – не изтъквайте никъде, с нищо!

Това, което не искате, е да станете мишена. Тези, които се бунтуват, са първите потенциални мишени, в моите курсове по оцеляване, говорим за Групи от хора със семейства, чиито план е просто да оцелеят, не да водят война, не да се бият. През това време всички са уязвими, и вие трябва да поддържате нисък профил през цялото време. Никога не привличайте вниманието към себе си. Никога не говорете с никой, за подготовката си. Никой друг не трябва да знае какво правите, никой извън вашето семейство. Не се обличайте във военни дрехи, за да отнесете първите куршуми. Ако носите военно облекло, рискувате конфронтация. Запомнете – нисък профил, без да се откроявате с нищо, ако всички ходят одърпани и скъсани, то вие също.

Слушайте, не говорете!

Свободата на словото изчезна, така че е най-добре да не говорите. Бъдете винаги с насочено внимание, и се опитвайте да чувате и да виждате всичко около вас, в буквалният смисъл, това само по себе си изисква подготовка, практикувал съм го целенасочено, и е адски изморително. Вижте какво казват вашите съседи или приятели и се надявайте, че никой не знае, че сте готови.

Не се доверявайте на никого!

По време на военно положение хората ще се опитват да се представят за военни или служители на реда. Някои може да се опитат да установят форми на временна, насилствена власт в квартали, малки населени места, или цели региони, ако силите за сигурност нямат капацитет да контролират цялата територия. Случаят на България е точно такъв, това са времената на завръщане на престъпните групировки, които ще са фактическият закон на много места в страната. В моя бранш това се нарича ”липса на върховенство на закона”, в такава ситуация много хора ще проумеят, че законите си имат своето ”защо”, и че са нещо добро за обществото. Изпаднете ли в ситуация, където може да ви убият понеже им приличате на нещо си там в техните глави…ще искате да виждате родната Полиция на всеки 2 крачки, ще плачете те да се върнат! Всичко това е възможно ако България изпадне в такова положение, поради липса на логистика и човешки фактор в силите за сигурност, така че не се доверявайте на никого. Това важи и за повечето ви приятели и съседи. Те могат бързо да ви предадат за неща, които може да кажете или направите, така че не се доверявайте на 100%. Това са страшни времена.

Познавайте правилата. 

Правилата и законите се променят според военното положение, така че следете текущите правила, за да избегнете проблеми. Запишете ги или ги запазете в тетрадка. Винаги обръщайте внимание на правилата, които ви казват властите, и разбирайте, че те могат да се променят по време на хаоса. Може да е трудно да следите всичко, защото ще получавате различни отчети. Да следите кой какво е казал ще помогне.

Преструвайте се, че нямате нищо.

Да се ​​надяваме, че имате достатъчно запаси от вода, храна, сечива, инструменти и екипировка, но не можете да уведомите някой друг, че имате тези запаси. Имате по-малко причина да тръгнете по улиците, но трябва да играете роли навсякъде. Запомнете – нисък профил. Хората ще забележат, че по някакъв начин никога не можете да напуснете къщата си и ще задават въпроси. Проверете какво правят вашите съседи и правете почти същите неща и вие. Отидете до местния магазин за хранителни стоки и вземете хляб. и други хранителни стоки, за да виждат, че ”сте като тях”, това в случай на статично оцеляване, което за мен не е най-добрият избор, но все пак ще се наложи. Ако въпреки всичко трябва да вземете консумативи, опитайте се да избягвате големи магазини. Уверете се, че имате пари в брой, защото банкоматите най-вероятно няма да работят. Отново Украйна – 1 час след нахлуването на руските сили, тоест към 6 сутринта, банките затвориха банкоматите, и централната банка на Украйна наложи крайно малък лимит на възможността за теглене на пари. Имайте пари в себе си!

Избягвайте струпванията на хора на едно място.

Избягвайте да се забивате в лагери или големи приюти със стотици, или хиляди хора. Тези ситуации могат бързо да излязат извън контрол. Отваряте се за опасен сценарий и хората вероятно ще реагират бурно. Довеждането на семейството ви на тези места рядко е добро нещо, и военните могат да ви принудят да останете, след като сте вътре, или да ви разделят принудително от семейството ви.

Решете дали трябва да останете или да си отидете.

Едно от най-важните неща, които трябва да решите, е дали трябва да останете там, където сте, или да отидете някъде другаде. По време на курсовете разясняваме как да се направи план за оттегляне, и неговите основни елементи и аспекти, които да помогнат на една група от хора да има организация за оттегляне от Точка А, до Точка Б. Статичното оцеляване не е добра опция примерно в самото започване, и първоначалното развитие на един военен, или граждански конфликт. Ако обаче няма друг вариант, обикновено най-безопасното място за вашето семейство е вътре в къщата ви, без включено осветление, но какво ще стане, ако не можете да останете там? А ако влезнат у вас? Не искате да останете без храна или вода по време на военното положение. Каквото и да правите, не правете планове късно, подгответе се сега, до като сте на време. Военните и службите за сигурност са обучени да реагират бързо и изчислено. Разберете колко дълго можете да останете на място. и изберете, и планирайте резервно място, само в случай, че трябва да излезете. Бъдете готови да напуснете, ако е необходимо. Не е нужно да умирате за дома си.

Безопасност в числеността.

Последното нещо, от което се нуждаете, за да оцелеете във военно положение, е да имате някаква общност. Дори и да нямате оръжия, винаги сте в по-голяма безопасност в група. Имате нужда от хора, на които можете да разчитате, това са ваши близки приятели, роднини, и т.н, само доверени хора, които да имат капацитет да се отбраняват при нужда, и да комуникират с други подобни групи. Това ви прави по-безопасни, когато сте изправени пред войски или правоприлагащи органи. Уверете се обаче, че сте избрали правилната група и внимавайте с групи, които правят лош избор.

Надявам се да съм бил полезен и с тази кратка информация.

По традиция ви оставям линкове към предните части на серията ”Оцеляване”, не забравяйте да споделяте в социалните мрежи!

Химическо Оръжие – Нужна информация и как да реагираме. 

План – за какви сценарии да се готвим? 

Ядрена атака – симулатор на ядрен взрив над София. 

Австрийската Армия – Затъмнението – вземете предпазни мерки сега!

Зимни курсове по оцеляване за цивилни, ниво 1. 

Не забравяйте, че може да изкарате курс по оцеляване, следващият от които ще се проведе съвсем скоро, отново в близост до Град Елена, в красивият еленски балкан. Ще ви научим на всичко първоначално нужно, за да може да имате поне базова подготовка при липса на държавна грижа за това – след този курс вие няма да сте същите, и ще се намирате 3 крачки пред мнозинството. За записване на курса изпратете мейл до [email protected], имена, телефон за контакт, и subject на мейла ”Surv”, след което ще получите допълнителна информация.

Поздрави и най-добри пожелания за всички!

 

 

——————————————————————————
Съобразно ЗАПСП, и ЗИС
Всички материали в Блогът на Nahuatl подлежат на Copyright©
——————————————————————————–

 

 

error: Съдържанието е защитено и подлежи на Copyright съобразно българското законодателство (ЗИС и ЗАПСП)! Опитващите се да копират съдържание оставят следи! Защитният софтуер ни изпраща вашите данни и локация.
Share This